O osudu, duchařství a hluku

O osudu, duchařství a hluku https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55465/o-osudu-ducharstvi-a-55465.jpg 4 15 4

První práce klade důraz na roli osudu v životě člověka, neboť každá lidská bytost má již při narození určenu příslušnou životní dráhu, k níž bude díky osudu vždy směřovat. Tuto nepopiratelnou danost však většina lidí pochopí až v závěru vlastního života, jenž se právě tehdy projeví jako umělecké dílo vedené určitým pevným záměrem. V následujícím textu Schopenhauer vymezuje podstatu vlastní teorie snů - zaměřuje se především na tzv. pravdivý sen, kdy sníme pouze skutečnost, která nás obklopuje. Pravdivé snění stojí u zrodu náměsíčnictví a hypnotického spánku... Sny německý filozof pojímá zcela v souladu s vlastní koncepcí vůle, jež coby věc o sobě vůbec nepodléhá omezení času a prostoru. Závěrečný příspěvek odhaluje negativní vliv různých forem hluku na člověka a velice originálně tak předjímá nebezpečí, ohrožující současnou společnost. Lidská bytost, nedostatečně citlivá vůči hluku, nedokáže ocenit veškeré myšlenky, vědecké i umělecké snažení. Úvahy významného německého voluntaristického filozofa o lidském životě, snech a nebezpečí hluku. ... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Nová tiskárna Pelhřimov (NTP)
Originální název:

Parerga und Paralipomena


více info...

Přidat komentář

Mimir
30.10.2018 3 z 5

Musím sa priznať, že kapitolka o hluku na posledných stranách, kde sa "dobrák a filantrop" Arty rozohňuje nad jazdeckými bičíkmi ma tak pobavila, že sa dostavila amnézia na celý premyslený koncept komentára. Každopádne v porovnaní s inými fragmentmi z magnum opus (Svet ako vôla a predstava) vydanými samostatne, ako napríklad Metafyzika lásky alebo O géniovi, ide podľa môjho názoru o slabší materiál, čo ale v prípade Schopenhauerovho daimona znamená stále nadpriemerné čítanie.

Miro.slav
16.02.2018 5 z 5

Čistá esencia schopenhauerizmu. Kto ešte iba ochutnáva pokrmy tohto voluntaristického mizantropa, je na správnej adrese. Témy ako osud, zmysel života, sny, smrť, ba dokonca aj hluk, sa v Schopenhauerových rukách menia na nezabudnuteľné zážitky. Ako predkrm k hlavnému chodu "Svet ako vôľa a predstava" určite neuškodí. Odporúčam.


blindone
03.11.2017 4 z 5

Ze statě O hluku je jasně patrné, že Arthur musel být na*raný myslitel v hlučném městě. Je to skvělé.

Argony
27.08.2013 4 z 5

Filosofické dílo, které dává smysl i "normálním" lidem. O hluku: Hluk zamezuje plynulému proudění myšlenek, ale tam kde nic není, není ani co přerušovat :-))