O osamělosti umírajících v našich dnech

O osamělosti umírajících v našich dnech https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153623/o-osamelosti-umirajicich-v-nasich-dnech-153623.jpg 4 9 2

Publikace světového sociologa.

Žánr:
Literatura naučná

Vydáno: , Nakladatelství Franze Kafky
Originální název:

Über die Einsamkeit der Sterbenden in unseren Tagen , 1984


více info...

Přidat komentář

antuka
30.05.2016 5 z 5

Ano, v knize nenajdeme žádné posmrtné zážitky, stavy a nadpřirozeno, psal ji sociolog a ne šaman (nebo antropolog). Elias na sociologa velmi čtivým jazykem ukazuje, jak se proměna společnosti projevuje ve vnímání umírání a smrti, ve vztahu ke starým, nemocným a umírajícím, a zároveň polemizuje s Ariésem a jeho představou zdravějšího a smířenějšího umírání v minulosti. Elias pojímá smrt ve velmi širokém záběru, od pevných dat, až po složité otázky důstojnosti a smysluplnosti žití či dobrého a špatného umírání.

Elias netvrdí, že současná praxe umírání je horší, nebo lepší než v minulosti, ale říká, že neviditelnost, vyhoštěnost umírajících vypovídá o současné společnosti více, než co jsme si ochotni připustit. Že absence uvažování o vlastním konci vede k tabuizaci, která ve společnosti bez rituálů vede k dezorientaci a odcizení. A konečně, že neuvědomovaný pocit vlastní nesmrtelnosti vede i k víře v nesmrtelnost naší civilizace, čímž blokuje možnost rozvoje a proměny a potlačuje zodpovědnost za vlastní činy.

Sociologie smrti v podstatě neexistuje a přitom Eliasovi se na minimálním prostoru podařilo otevřít tolik témat, že by se o nich dala napsat knihovna!

Klamm
17.07.2013 3 z 5

Kniha se zaobírá otázkou smrti z pohledu sociologa. V knize nejsou zmiňovány žádné posmrtné zážitky, stavy ani jiné nadpřirozeno či spiritualita. Najdeme zde popis jak byla smrt lidmi vnímána v průběhu dějin a jak vnímají smrt a umírání lidé dnes.
60%


Autorovy další knížky

Norbert Elias
německá, 1897 - 1990
2007  76%O procesu civilizace I.
1998  82%O osamělosti umírajících v našich dnech
2007  85%O procesu civilizace II.
2006  100%Spoločnosť indivíduí
2023  0%Dvorská společnost

Kniha O osamělosti umírajících v našich dnech je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x