O ničem

O ničem https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392957/bmid_o-nicem-RiK-392957.jpg 5 9 5

Poutavá dětská knížka Vlastimila Brodského O ničem, vypráví o tom, jak smutné nic na své pouti potkalo stejně smutného lva a nešikovného klauna. Nic jim (a tím i sobě) pomůže a jejich společná vystoupení v cirkuse pak uvádí lidi v úžas. Nakonec se z nich stanou veselí a nerozluční kamarádi.

jfialova
jfialova
11.04.2023 5 z 5

Milé, vtipné, doplněno o skvělé ilustrace, které tomu všemu dávají ten správný rozměr.

jitka_dankova
jitka_dankova
16.11.2021 5 z 5

Tato netradiční knížka je pro mne překvapením. Sama bych ji pro syna na čtení nikdy nevybrala, neboť je "stará". Znovu vydaná v roce 2017, ale prostě padesát let stará. Může taková knížka něco říct dnešním dětem? No, očividně může. Syn ji četl sám na začátku druhé třídy. Kniha je výborná v tom, že na každé straně obsahuje jen pár řádků textu, takže dítě neodradí od čtení. Na každé stránce je ilustrace. Autor si nádherně pohrává se slovy, s naším jazykem. Tohle opravdu v přeložených zahraničních knížkách nenajdete. Jde o milý příběh, kde "nic" potká klauna. Samotné "nic" je opravdu pěkně popisované, za pomocí ilustrací, dítě opravdu ví, o kom to čte a hned to pochopí. Syna kniha bavila, neodradil ho "nemoderní" vzhled ilustrací. Navíc vesele vtipkoval před všemi, že teď čte knížku, která je "absolutně o ničem" a potutelně se usmíval. Pro malé čtenáře doporučuji, nemusíte se bát toho, že je kniha stará. Tato je nadčasová.


broskev28
broskev28
16.07.2020 5 z 5

Podobně jako přede mnou Litocha, i já jen okouzleně zírám a vzdychám. Vlastimil Brodský velmi překvapil a ilustrace Jana Brychty jeho text skvěle doplnily. Kromě vlastního příběhu mě tahle krása přivedla i k úvahám o naší mateřštině, za což jí připisuju další plus.
Jediné mínus je neuvedené datum (rok) prvního vydání, to by mě opravdu zajímalo.
A čtenářům databáze děkuju za tip na další výbornou dětskou knihu.

Litocha
Litocha
22.03.2020 5 z 5

Knížečka mě okouzlila. Jak to dopadne, když nic nechce být k ničemu, ale k něčemu. Líbí se mi těsné propojení textu a ilustrací. Příběh není jen úsměvná hříčka s originálním nápadem, jak by se mohlo zdát, ale je u něj i nad čím přemýšlet. Pana Brodského mám ráda jako herce a tímhle si u mě ještě navýšil kredit.

Knihomura
Knihomura
10.05.2017 5 z 5

Skvělé. Ilustrace i text.