O mráčkovi

O mráčkovi https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324243/bmid_o-mrackovi-Vo5-324243.jpg 5 120 29

Výprava do dětského světa her, snů a představ, kam v této překrásně ilustrované knize společně s klukem z příběhu snadno vklouzneme. Nejen nejmenším. Jednoho rána se kluk probudí a přemýšlí, s čím by si mohl hrát. Když se podívá z okna, rozhodne se, že se vypraví na vzdálený kopec, kam ho to už dlouho táhne. Bude pouštět draka. Nahoře na kopci uvidí, že mráčky na nebi stále někam plují a každý vypadá jinak.... celý text

Přidat komentář

Sitting-Bull
06.12.2023 4 z 5

Jedna z těch trochu (ale jen malilinkatě) slabších Čechových knih, i když stále velmi pěkných. Tu touhu malého chlapce vyloženě cítím.

adela2316
22.10.2023 5 z 5

Další nádhera od Pavla Čecha přečtena. Líbí se mi, jak je ve všech knihách úžasně zobrazena dětská fantazie, člověk hltá další stránky a nechce, aby příběh skončil.


tatjana1737
04.08.2023 5 z 5

Knížka podobná té O klíči, ale tato je dějem i jednoduchostí obrázků spíše pro mladší děti. Ilustrace připomínají Trnku, příběh je sice jednoduchý, ale moc hezký, a věřím, že pokud rodič předčítá malému dítěti, mohou se u každé stránky zastavit a dlouho na sebe nechat ilustrace jen působit. Četla jsem zatím jen s nejstarším, byl trochu zklamaný, předchozí čtené autorovy knížky daly laťku trochu výš. Ale i tak se mu to líbilo :-). Zajímavé je, že město i kopec jsou velice podobné těm z jiných Čechových knih :-).

Doplněno odpoledne: Knížku jsem ještě četla malým a ty zaujala podstatně víc. U každé stránky děti kladly nějaké dotazy. (Chlapeček: "Jak se jmenoval ten kluk?" Já k holčičce: "Jak se jmenoval?" Holčička, po kratším přemýšlení: "Péťa!" - Jméno starší bratra, o kterém tvrdí, že ho nemá ráda a který jí dneska z tábora přinesl bonbon.) U obrázků tipovaly, jaký tvar mráček má - úmyslně jsem vždy nejprve nechala prohlédnout obrázek, a pak teprve četla. Některé z ilustrací (u nichž obecně jsem obdivovala techniku provedení) v nich vyvolávaly krystalickou dětskou radost, která zase rozradostňovala mně.

Víí
17.11.2022 5 z 5

Doporučuji pro malí čtenáře.
A musím říct že se dobře rozečítá.

Briv
10.08.2022 5 z 5

* Nikdy bych nevěřila, že tak jednoduchá knížka, celá ve velmi podobných barvách, může být tak krásná.
Měli jsme ji se synem z knihovny půjčenou dokonce dvakrát - vždy v létě, když jsou bouřky, ať nám to tematicky ladí :)
Moc se nám líbila. Jeho zaujalo hlavně to, jak se chovat během bouřky a také tvary mráčků, které potom hledal na obloze venku. Mě se moc celý příběh. Hlavně ten závěr byl opravdu pěkný, úplně to pohladilo po duši. Oba hodnotíme 5*.

broskev28
07.07.2022 5 z 5

Když si s dětmi povídáme o knížkách, tak jim vždycky říkám: kniha nemusí mít 300 stránek, aby byla zajímavá, krásná, dokonalá. Jsou knížky kraťoučké, a přesto jsou moudřejší a nápaditější než mnohostránkové ságy.
A právě knížka O mráčkovi k nim patří. Ať ji otevře malý nebo velký čtenář, oba se na chvíli ztratí v tom úžasně krásném, a přitom tak známém světě. Já osobně jsem měla jediný problém: zapomínala jsem číst text, protože mě uchvátily všechny detaily obrázků; ještě že ho bylo tak málo . . .

Štěpinambura
04.05.2022 5 z 5

Skvělá kniha - stojí za přečtení (i poněkolikáté).

jitka_dankova
24.11.2021 5 z 5

Krásná kniha plná ilustrací určená pro malé čtenáře, kteří už akorát objevili kouzlo čtení. Na každé straně jsou jen dva tři řádky textu, takže syn četl knihu s nadšením na začátku druhé třídy (stránky plné textu ho totiž děsí, tuhle knihu si naopak moc oblíbil). Rozpovídal se nad ilustracemi, domýšlel dál ten příběh a pocity z těch obrázků (což obvykle u knih nedělá). Knížku měl přečtenou na jeden zátah (opravdu je krátká), měl z ní dobrý pocit. To na ní vlastně oceňuji nejvíc. Je to taková snová knížka, která dítě nevyděsí, nerozruší, prostě jen uklidní. Třeba před spaním. A navíc je to takový malý skvost do rodinné knihovny, protože ty ilustrace jsou opravdu úžasné. Plně doporučuji mít takovou knížku doma. A oceňuji i užitečnou poznámku na stránce s bouřkou a že autor myslel i na takové poučné detaily.

florentinas
07.11.2021 3 z 5

Poetická knížka, hodně ilustrací, málo textu :)

Jadla
20.05.2021 5 z 5

Je tak inspirativní! Málokterá knížka dovede takovým úsporným způsobem předat tolik. Tolik podnětů, nápadů, možností.

Lamad
12.11.2020 5 z 5

Dávám pět hvězdiček,ale asi bych měla dát míň, skoro abych začla tu knížku nesnášet, dcerce 1 a 3/4 roku ji musím číst každý večer. Žádnou jinou si takhle neoblibila. Krásně nakreslená a pěkný jednoduchý příběh.

Litocha
16.10.2020 5 z 5

Knížka mě okouzlila. Úžasné ilustrace doprovázené křehkým příběhem o obyčejně neobyčejném dobrodružství. Krása. Zážitek.

Anna27
02.03.2020 4 z 5

Knihy Pavla Čecha jsou kouzelné jak pro děti, tak pro dospělé a většinou je pro mě příběh až na druhé koleji, protože knihy otvírám především pro ty nádherné ilustrace.

Efča59
05.06.2019 5 z 5

Pohádka O mráčkovi je další úžasná kniha od výtvarníka Pavla Čecha, kterou známe už z příběhů o pavoukovi Čendovi. Pohádka vypráví o klukovi, který vyrazí za město na kopec pouštět draka, ale protože nefouká, pozoruje mraky a jejich proměny. Pohádka je poetická, ale i přesto mojí dvouletou holčičku zaujala a čteme ji pořád dokola. Za úspěchem pravděpodobně stojí i výtvarně dokonalé a originální ilustrace a to, že na jednotlivých dvojstranách neni mnoho textu a i díky tomu se můžou děti do vyprávění podle obrázku bez problémů zapojit.

TaLu
13.08.2018 5 z 5

Knihu jsem si v knihovně půjčila znovu, abych na malé vnučce otestovala, zda je to kniha i pro malé děti. Musím se přiznat, že dosud jsem nad ní žasla já, jako dávno dospělá. Autor píše text, kreslí něžné obrázky a kdysi dávno se vyučil strojním zámečníkem. Zámečník, který na cestě životem neztratil oči dítěte.
Už věnování se dotýká struny v mém srdci, aby mi připomnělo hudbu z dětství, kdy jsem s hlavou plnou otázek ležela v trávě a představovala si ....život.
Autorovi děkuji, že mi tu melodii připomněl.
"Věnováno úžasu v Jirkových očích"

123Soňa
01.06.2018 5 z 5

Nádherná kniha. Vhodná už pro velmi malé děti- třeba od dvou let...

Yaromil
18.05.2018 5 z 5

Kratičký příběh (nejen) o dětské fantazii.

Petass
30.01.2018 5 z 5

Oblíbená kniha mých dětí. Milý příběh o fantazii malého kluka. Úžasné Čechovy ilustrace. Máme kapesní vydání a nosíme ho všude s sebou. Nikdy se neomrzí :) Často ji daruji dětem svých kamarádů, zatím byli všichni (děti i rodiče) nadšení.

HanKasp
27.05.2017 5 z 5

Kniha nejen o malém kloučkovi, který si vyrobil draka a šel ho pustit na kopec. Kniha plná fantazie.

Děti nalákají obrázky a neodradí skromné množství textu. Doporučuji malé kapesní vydání knihy, kterou můžete rychle listovat bez čtení textu a děj se tak odehraje v jedné chvíli, kdy uvidíte, jak se mrak postupně přeměňuje. Toto malé vydání knihy tak má větší půvab.

havranice
07.05.2017 5 z 5

Moc pěkná kniha pro děti cca od 2 do 4 let. Na každé straně věta či dvě, doplněná krásnými ilustracemi, které příběh dobře a srozumitelně dokumentují. Kniha je poetická, ale způsobem, který děti pochopí, nejsou v ní fráze či slova, která by dětem nedávala smysl. Příběh je jednoduchý, snadno pochopitelný, smysluplný. Jsou v něm momenty, se kterými se děti mohou snadno ztotožnit, rozvíjí představivost, vnímání krásy obyčejných věcí. Nemám ráda knihy pro děti, kde nějaké lyričnosti je hodně a je to na úkor příběhu - mám dojem , že takové knihy děti prostě většinou nebaví, ale zde je to pro dětskou duši ve správném poměru. Doporučuju!