Ó, jak jsme jiné

Tři novely podávají satirický obraz našich porevolučních let. Doba zastihla hrdiny příběhů vesměs nepřipravené, těžko se v nové situaci orientují, a ačkoliv se snaží adaptovat a těžit z ní, nedokáží se vzdát navyklých způsobů uvažování a chování. V novele Půlokénko nahlédneme do podivné domácnosti sourozenců Jůly a Kristýny svázaných poněkud patologickými vztahy. V novele Ó, jak jsme jiné hrdinka není schopna prosadit se v kariéře ani v osobním životě. Rodinná záležitost líčí příběh dvou starých sester, které získají v restituci domy. Do hry vstupuje typický porevoluční podnikatel..... celý text
Komentáře knihy Ó, jak jsme jiné

Náhodně objevené, ani jsem nevěděl, že Nenadál kromě překladů taky píše vlastní knihy. Tři povídky z popřevratové doby, taková satira. Prostřední z muzikologického ústavu nejdelší a asi i nejlepší. U té poslední jsem se už trochu nudil. Rozhodně patří k českému nadprůměru.
1992 | ![]() |
1979 | ![]() |
1991 | ![]() |
1985 | ![]() |
1989 | ![]() |
Mám moc ráda poetiku textů pana Nenadála. Zvlášť jeho povídky vynikají mistrnou drobnokresbou jednotlivých postaviček. Při čtení vám dává nakouknout tak trochu klíčovou dírkou a pod pokličku osudů hlavních hrdinů.
Většinou to není radostné čtení, když už ne vyloženě smutné, tak často nostalgické, nebo vám po přečtení zbude podivná chuť na jazyku... Jsou to texty k zamyšlení a dlouho v člověku doznívají.