O hnědém medvědu ze Zeleného údolí: skotské pohádky, legendy a mudrosloví

O hnědém medvědu ze Zeleného údolí: skotské pohádky, legendy a mudrosloví https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44658/o-hnedem-medvedu-ze-zeleneho-udoli-44658.jpg 4 14 3

Soubor skotských lidových vyprávění plný tajemných příběhů, historických legend, anekdot i pohádek se šťastným koncem, v nichž se setkává svět obyčejných či urozených Skotů - sedláků a hospodyněk i králů a princezen – se světem nadpřirozených bytostí – dobrých a zlých víl, skřítků i rarachů. To vše na pozadí drsné, tajuplné a zároveň nádherné krajiny skotských hor i nížin.... celý text

Přidat komentář

Kozel
01.10.2023 4 z 5

Takhle ucelený soubor pohádek, mýtů a legend z drsné a přesto okouzlující země skotské v češtině patrně jindy nevyšel. Proto dělá tato kniha velkou parádu.

Pohádky rozdělené na vyprávění z nížin i Vysočiny ukazuje drsnou zemi, kde hrdinové (nejzásadnější pro Skotsko je mýtický rod Fianů) především bojují s obry, zachraňují princezny, které dostávají v odměnu. Kromě obrů, kterých je tu převážná většina, z mýtických bytostí potkáme víly, ale i čarodějnice a sem tam nějakého skřítka. Z bajek hrají prim lišáci. Co je s podivem, pohádky jsou svým konceptem (přičemž trojjedinost/trojakost je viditelným scénářem) často velmi podobné těm, které známe z kontinentu, ba přímo od nás. Ač prostředím trochu odlišné, jasně lze poznat alternativy například Popelky nebo Rumplcimprcampr.

V odlišnostech se mi líbila alternativa sedmimílových bot v podobě míče a střevíců nebo důraz na rodinné vazby stařečků, kdy se hrdina dotazuje několika generací obdivujícího stáří=o)

Legendy a anekdoty čtenáře dovedou do trochu jiného prostředí, zato snad ještě typičtějšího pro skotské prostředí. Časoprostorem je především občanská válka, tím pádem klany od Campbellů po MacGregory, od malých zlodějíčků až po souboje vůdců. Anekdoty pak především míří k náboženským konfesím. Antologii pak uzavírá skotské mudrosloví, hezky porovnatelné například s irskými triádami.

Přestože kniha nese pohádkově znějící název a jednotlivá vyprávění předčítat, primárně to není kniha určená pro děti. Je to soubor skotského folkloru ze země, která ač těžko zařaditelná, předně fascinuje svojí přírodou, ohromuje svou svérázností, drsností, roztříštěností i bojovností. A tahle sbírka od nakladatelství Argo se může velmi dobře vyjímat po boku sbírek jako Mabinogi nebo Když dvoranou proletí pták.

mot33
28.11.2018 3 z 5

Tak takový trochu průměr dost mě zdržovalo skotské příjmení a rody Mac a ten Mac.
Jinak ok.


Silmarien
03.07.2018 3 z 5

Zbierka škótskych rozprávok, legiend, mýtov, hádaniek a prísloví. So všetkými známymi hrdinmi, menami, ich slabosťami, so všetkými rozprávkovými klišé o trojitých opakovaniach, zakliatych princeznách, obroch so silou uschovanou niekde, o sklenených zámkoch, míľových čizmách a veľkých moriach... jednoducho tá najklasickejšia klasika, aká môže byť :-)