O demokracii, novinách a českých poměrech
Komentáře knihy O demokracii, novinách a českých poměrech
Určitě zajímavá kniha, ale to je u Čapka skoro každá.
Jediné co mi vadí je, že je to výběr z článků, takže jsem jich už dost četla, třeba mou oblíbenou Proč nejsem komunistou.
Pan Ivan Klíma skvěle uspořádal smysluplné názory. Elita u nás? A v této době? Doporučuji všem k přečtení.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Karel Čapek také napsal(a)
| 2004 | R.U.R. |
| 2017 | Válka s Mloky |
| 2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
| 2004 | Matka |
| 2009 | Krakatit |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

87 %
64 %

Různých výběrů novinových textů Karla Čapka vyšlo už vícero, za všechny uveďmě Na břehu dnů, který je velmi reprezentativní a vyčerpávající různá temata, kterým se Čapek věnoval - rok po roce.
Tato kniha, kam texty vybral Ivan Klíma, se zaměřuje jen na "demokracii", "noviny" a "intelektuály" a koupil jsem si ji jako "čtivo" nebo "připomínku" či "soavěžení" v antikvariátu. Začetl jsem se a užasnul jsem.
Ten výběr je proveden tak dobře, že zhušťuje a zintenzivňuje Čapkův pohled na svět a na roli člověka/občana v něm do neuvěřitelné zahuštěnosti. To se vlbec nedá číst nějak najednou. Tuto knihu jsem si dávkoval celý rok tak, že každý den ráno, po snídani, jsem si přečetl JEDEN text a úplně mi to stačilo na celý den - měl jsem o čem přemýšlet. On totiž hlavní půvab těchto pronikavých textů je v tom, že jsou naprosto aktuální. Takže jsme to začal číst místo současných médií a vůbec o nic jsem nepřišel. Byl jsem neustále "in". Někdy došlo k takovým synchronicitám, že třeba skončily letošní volby, hodil jsem lístek do urny, druhý den snídám, otevřu Čapka a tam je sloupek, který začíná slovy: "Tak máme po volbách..." - a reaguje na volby roku 1935 a podivuje se nad tím, že se část národa také podivuje nad tím, že je u nás tolik Němců. A rozebírá tu absurditu, že český národ je překvapen nástupem Henleinovy strany. A podobně. A takových souběžných okamžiků jsem zažil spousta.
Takže jsem si knihu celý rok šetřil, každý rok jeden text a musím říct, že se mi z toho stal rituál a mohu tuto knihu považovat za svým způsobem "Bibli", jakkoliv jsem ji neměl na nočním stolku. Ne, že bych s Čapkem ve všem souhlasil, ale s celkovým nastavením se ztotožňuji, stejně jako 80% jeho úvah nad odpovědností politiků, úlohou člověka a jeho možnostmi, potřeba slušnosti, soustavné práce na demokracii, manipulativních metodách médií, atd. atd. + ten krásný jazyk, to je takhle do nového dne úplný balzám.
Takže doporučuji konzumovat témto způsobem, tento rok se mi díky tomu rozjasnil. (Ale nesmí se pak člověk podívat na to, co se opravdu nyní děje.)