O čínském písemnictví a vzdělanosti

O čínském písemnictví a vzdělanosti https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39986/bmid_o-cinskem-pisemnictvi-a-vzdelanosti-WBs-39986.jpg 5 2 1

Kniha shrnuje studie Jaroslava Průška vzniklé za druhé světové války. Seznamují nás s čínskou filosofií, lidovou slovesností, divadlem, moderní literaturou.

Přidat komentář

HTO
22.03.2012 5 z 5

Jaroslav Průšek miloval Čínu, a na jeho knihách je to poznat. – Ostatně kdo by neznal Zpěvy staré Číny, které Vilém Mathesius dělal právě s Jaroslavem Průškem?

Takový portrét Li Poa, jaký je v této knize, ten hned tak někde nenajdete, protože než autor přejde k „faktům", dostane se vám desetistránkové lidové legendy o géniovi, který zná vše – a to, jak zemřel, ví každý.

Protože miluju čínskou zdvořilost, dovolte výpisek odjinud; jedná se o odmítací formuláře, který v Číně jedno nakladatelství rozesílalo autorům odmítnutých rukopisů:

„Vysoce vážený bratře Slunce a Měsíce!

Váš otrok se plazí u Vašich nohou. Líbá zemi před Vámi a prosí o dovolení mluvit a přece zůstat mezi živými. Váš rukopis, ó ctihodný, jsme plni oddanosti, nadšení a rozkoše přečetli. Přísahám při duši a památce svých předků, že jsem nikdy nečetl nic vznešenějšího. Vracím Vám jej pln úcty a strachu. Kdybych se někdy odvážil uveřejnit tento poklad, vydavatel listu by mi rázem nařídil, abych jej měl stále před sebou jako zářící příklad a nic už po něm netiskl. Moje literární zkušenost mi dává odvahu prohlásit, že literární perly, jako je ta Vaše, se vyskytují pouze jednou za deset tisíc let. Proto si Vám dovoluji poslat Váš vznešený výtvor zpátky. Prosím uctivě za odpuštění. A vrhám se Vám k nohám jako otrok Vašeho otroka."

Štítky knihy

Čína čínská literatura čínská kultura

Autorovy další knížky

Jaroslav Průšek
česká, 1906 - 1980
1954  85%Podivuhodné příběhy z čínských tržišť a bazarů
2001  96%Středověká Čína
1940  90%Sestra moje Čína
1982  40%Zkouška ohněm
1947  90%O čínském písemnictví a vzdělanosti

Kniha O čínském písemnictví a vzdělanosti je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x