O čem Stalin věděl

O čem Stalin věděl https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39228/bmid_o-cem-stalin-vedel-bnD-39228.jpg 4 6 2

Podtitul: Záhada operace Barbarossa Kniha bývalého amerického zpravodajského důstojníka se zabývá činností sovětských zpravodajských služeb na přelomu třicátých a čtyřicátých let 20. století. Na základě nedávno odtajněných fondů ruských archivů a s využitím soudobé ruské i americké odborné literatury autor krok za krokem odkrývá tajemství sovětské civilní i vojenské rozvědky, jejich organizaci, způsob získávání informací a nedostatky v analýze. Přesvědčivě dokazuje, že sovětské politické a vojenské vedení mělo od jara 1941 dostatek relevantních informací ohledně připravovaného německého útoku, že je však kvůli ideologickým zásadám a modelům nebylo ani schopno, ani ochotno využít. Zvláštní pozornost autor věnuje osobnosti generálporučíka Ivana I. Proskurova, náčelníka vojenské rozvědky, který svoji snahu o realistické vyhodnocení zpravodajských informací zaplatil vojenskou kariérou a nakonec i vlastním životem. Knihu doplňují odborné přílohy, stručný nástin organizace sovětských zpravodajských služeb a dva osobní dopisy Adolfa Hitlera Josifu Stalinovi z prosince 1940 a května 1941.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Academia
Originální název:

What Stalin knew , 2006


více info...

Přidat komentář

konicekbily
23.03.2022 3 z 5

Spousta informací získávaná sovětskými informačními službami ze všech možných či dostupných zdrojů před napadením Sovětského svazu Německem dne 21.6.1941. Kniha je zpracována, podle mne, hodně nepřehledně a obsahuje i jiné související informace, ale dělalo mi potíže se v tom orientovat.

MaŠle
19.05.2013 4 z 5

Kniha popisuje fungování Sovětské rozvědky, kontrarozvědky a pohraničních stráží a nezapomíná zmínit i čistky, které probíhaly na základě Stalinova svolení.
Všechny tyto instituce upozorňovaly vedení SSSR o blížícím se útoku ze strany Německa, ale přesto na ně nebyl brán zřetel. Následky této neomluvitelné chyby zasáhly hlavně životy obyčejných rusů.


Štítky knihy

tajné služby Josif Vissarionovič Stalin zpravodajské služby východní fronta (2. světová válka) tajní agenti

Autorovy knížky

David E. Murphy
americká, 1921 - 2014
2008  83%O čem Stalin věděl

Kniha O čem Stalin věděl je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce12x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x