O čem nevíš

O čem nevíš https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418164/bmid_o-cem-nevis-RuU-418164.jpg 3 24 13

Promyšlený a napínavý detektivní příběh ze švédského Gotlandu. Policistka Maria Wernová tráví s rodinou dovolenou na chatě u moře. Když v domě v sousedství vypukne tragický požár a následujícího rána se z pláže ztratí mladá žena, Maria je nucena vrátit se do práce. Pohřešuje se dcera Mariina šéfa Tomase Hartmana. Sofi vyšetřovala, jaký dopad by na ostrov měla těžba ropy. Je snad náhoda, že zmizela den před zveřejněním svého šetření?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Det du inte vet , 2017


více info...

Přidat komentář

Sandik
03.01.2024 4 z 5

Od čtení téhle knihy jsem nic nečekal. Tady na DK má hodnocení dosti mizerné, dostal jsem ji jako dárek při nákupu jiných knih z Albatrosu a v podstatě jsem dost počítal, že ji odnesu do knihobudky, jen jsem ji tam nechtěl odnést bez toho že bych si ji předtím přečetl... A musím říci, že kniha mě opravdu překvapila! Přečetl jsem ji téměř na jeden zátah a moc se mi líbila. Postavy mají propracovanou, individualizovanou, dobře padnoucí a uvěřitelnou psychologii, popisy podmanivé gotlandské krajiny nejsou rozvláčné a skvěle fungují (stojí za to si zmiňovaná místa dohledat), děj má řadu překvapivých zvratů ale nepůsobí násilně nebo nepravděpodobně (přestože samozřejmě nepravděpodobný je, jako téměř u každé detektivky, ale to už k tomuhle žánru patří), místy je i docela vtipný. Samozřejmě, chvilku mi na začátku trvalo než se zorientuju v postavách kterých je hodně ale dalo se to a v průběhu už s tím nebyl žádný problém. Je taky znát, že autorka má vedle hluboké znalosti psychologie i poměrně slušné znalosti medicíny. Rozuzlení je skutečně překvapivé a kniha je napínavá doslova do poslední stránky. Vrah je nejen zcela nečekaný ale navíc i opravdu chytrý. Za mě naprostá spokojenost a rád si od téže autorky přečtu i případné další detektivky... Celkový dojem: 85%

Pralinka1910
18.01.2021 2 z 5

Toto je, podle mého názoru, Kočkopes. Není úplně marný. Na detektivku je tam spousta zbytečného popisu a náhle se objeví větší množství postav, které se mi pletly až do konce. Na román je tam zas moc násilí a mrtvol. Jarita mi trosku připomíná Lisbeth z Milénia. Autorka má určitě potenciál, příběh není vymyšlený špatně, a třeba do budoucna rozšíří řady spisovatelů skvělých severských krimi. Pozn. pod čarou - CŽK ( a to v příběhu nevěděla ani Maria) je centrální žilní katetr. Nevím, co je na této informaci tak přísně tajné?? A mimochodem warfragin neexistuje.


zdehan
12.07.2020 5 z 5

Mě se kniha moc líbila měla jsem ji přečtenou za dva dny.

Katania
05.06.2020 3 z 5

Mám rada prostředí Gotlandu, ale děj mě moc nezaujal. Kniha se trochu vleče a nic šokujícího nepřináší.

Leona333
10.04.2020 2 z 5

O pejskovi a kočičce: Jak si dělali dort. Takhle bych popsala obsah celého příběhu - knihy. A stejně jako ten zlý pes, který ten uvařený dort snědl... jsem i já měla po přečtení této knihy v hlavě dost všelijak...
Za sebe musím zkonstatovat, že tato detektivka?! Se prostě svým překombinováním nepovedla.

Haduwig
06.03.2020 3 z 5

Jak už tu několikrát zaznělo, je to průměrná detektivka s mnoha tématy a postavami, což by mi nevadilo, protože rozuzlení je povedené. Ale spíš jsem celou dobu měla pocit, že různé životní příběhy postav jsou takové neučesané, jako kdybych četla druhý díl nějaké detektivní série a chyběl mi základ z předešlých dílů. Kniha na jedno použití - dobré počtení, ale jednou stačí a za pár dní si na ni ani nevzpomenete.

Janík511
15.02.2020 3 z 5

Kniha se mi nečetla snadno, očekávání jsem měla daleko vyšší. Děj nebyl nijak komplikovaný, ale znova číst nebudu. Mezi top detektivky určitě nepatří, spíše ji vystihuje průměr.

Dela111
23.01.2020 3 z 5

O čem nevíš je průměrná detektivka. Zápletka není úplně špatná, ale zároveň nijak nenadchne. Příběh nemá hluchá místa, pořád se něco děje, ale jen díky tomu, že je podrobně popsán každý krok policie. Samotné vykreslení postav v týmu policie je naopak slabé, takže to bylo bez sympatií k hlavním hrdinům.
Přečíst se dá, ale není to poutavá detektivka, která čtenáře chytí a nepustí.

DominaCZ
22.01.2020 1 z 5

Jak píšete-je tam toho jednak moc, především postav, ztrácela jsem se, dvak jsem ale dle anotace čekala až trochu politický boje, a rozhodne jsem nečekala, že to bude ve finále o tom, o čem to celé bylo.
To mě tedy zklamalo.
SPOILER:
Linie s léky tam nějak moc neměla smysl - anotace je o ropě, tak proč se tam zas míchaly léky proboha ?!!!
(funny moment: po scéně s výbuchem propan.bomby v domě: 32-letá Sofi leží na gauči a tatíček-polda jí musí POMOCI POJMENOVAT CO SE STALO? V jejím věku ona není schopná pochopit, že prostě buchla unikající bomba, protože si u ní člověk zapálil ?!!!))

katka.oo
19.01.2020 4 z 5

Příjemná nenáročná detektivka, já jsem spokojená a navíc se mi hodila do výzvy.

Avila
18.01.2020 3 z 5

S touto knihou jsem to měla jako na houpačce když jsem začala číst tak mě příběh hned začal bavit ale pak to prostě přestalo nějak fungovat .... A to se mi při čtení stalo 3x Podle mého názoru autorka trochu přecenila svůj záměr do příběhu začlenit více témat. Jak už tady zaznělo: únos, drogy, nevěra, tajný milenecký poměr, žhářství, ochrana životního prostředí...atd. Ve finále to na mě působilo tak že knihu napsal autor s ADHD

konicekbily
12.01.2020 3 z 5

Detektivka o více větvích příběhu s mnoha tématy: životní prostředí, drogy, žhářství, nevěra a tak dále. Domnívám se, že to na autorku bylo hodně, méně by bylo více.

jana3099
18.10.2019 4 z 5

Opravdu promyšlený a napínavý příběh. Dobře se čte, děj neustále v pohybu a myslím, že nikdo nijak brzy neuhádne, kdo za tím vším stojí, kdo je kladná a kdo záporná postava. Přečteno během dvou dní, nedalo se jinak ;-)