O Americe a Američanech

O Americe a Američanech https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17031/bmid_o-americe-a-americanech-P0u-17031.JPG 4 25 4

První české vydání esejů, komentářů, příležitostných statí a jiných nefiktivních textů u nás stále populárního amerického spisovatele, významného literárního autora, který se zde představuje v roli novináře, válečného korespondenta, komentátora a publicisty. Text je rozdělen do osmi sekcí, z nichž nejzávažnější je část poslední, Amerika a Američané. Ovšem i v předcházejících partiích se čtenář dozvídá mnoho užitečných informací o autorovi a jeho postojích k nejrůznějším aspektům situace ve Spojených státech i k vývoji světa v dramatických údobích, která se překrývala se Steinbeckovým pestrým a bohatým životem. Vybral a uspořádal, úvodní slovo napsal Miroslav Jindra.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

America and Americans , 1966


více info...

Přidat komentář

kalache
11.01.2015 5 z 5

..tak nějak to všechno zapadá...

tlampač
04.01.2015

Nadčasovost knihy a z ní pocházející mrazení - to jsou důvody pro přečtení. Globalizace totiž není fenoménem dneška, započala už kdysi dávno.


panjan
29.07.2012 5 z 5

Tato kniha je výborem autorových nebeletristických textů rozdělených do šesti tematických částí, v českém překladu však ochuzených o některé texty. Zde jsou komentáře k jednotlivým částem:

V esejích O Americe a američanech Steinbeck popisuje zrod a vývoj americké společnosti a kultury s náhledem jemu vlastním, a tím je střízlivý pohled člověka, jež se počítá mezi lidi obyčejné, a proto je tento pohled zprostředkovám jaksi od podlahy a vidí události v kontextech jednoduchých, v kontextech lidskkých vztahů a liddské povahy, nesnažíc se o žádné sociologické studie, je tento pohled velice neobvyklý, však o to více zajímavý.

Některé esje o americké společnosti Steinbeckovy doby jsou nadčasové a dokonce dnes se jeho předpovědi stávají palčivě aktuálními problémy nejen této společnosti.Jiný esej o americké půdě jen čiší autorovou láksou, pokorou a obdivem k přírodě, lze zde poznat steinbeckovo ekologické smýšlení na tu dobu zřejmě dosti neobvyklé.

V reportážích z války ve Vietnamu je Steinbeck reportérem citlivým, nezobrazujícím pouze strohou skutečnost, ale snažícím se zachytit atmosféru této války.

V kapitole angažovaný umělec jsou články, ze kterých je cítit autorovo sociální smýšlení a sympatie k nejchudším vrstvám společnosti a některé tyto články zřejmě daly vzniknout knihám Bitva a Hrozny hněvu.

Poslední kapitoly jsou z pohledu čtenářova asi nejdůležitější. Dozví se jaké pohnutky vedly autora k napsaání některých knih. Já si vždycky představoval, že za velkými díly jsou velké myšlenky a ctihodné pohnutky, jenže ty jsou často dost malicherné a prozaické. Jsou zde také okomentovány některá léta autorova života zpětně jím samým.¨

Celkově je tato kniha mezi jinými autorovými díly velice výjimečná, protože dává poznat autora jinak než z jeho beletristických děl, dozvíte se hodně o jeho osobnosti, názorech, pohledech na různá témata, především jak název napovídá, týkajících se ameriky. Toto je úplně jiný Steinbeck co se týče literárního žánru, avšak podle stylu nemůže být pochyb. Myslím si, že pro obdivovatele je tato kniha nesmírně cenná.

HTO
13.04.2011 5 z 5

Vynikající kniha! Stojí za přečtení nejen kvůli kritickému pohledu na Ameriku očima Američana, který viděl a už před půlstoletím viděl věci, které nás trápí ještě víc dnes (například konzum). Jen jedno je škoda – že se do českého výboru, oproti anglickému originálu se souhlasem nakladatele zkrácenému, nevešel portrét Eda Rickettse.