Činy mrtvých

Činy mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459490/bmid_ciny-mrtvych-v4N-459490.jpg 4 34 10

Nyströmová & Forssová série

< 8. díl >

28. únor 1986 Jednoho chladného zimního večera je v centru Stockholmu zastřelen švédský ministerský předseda Olof Palme. Neobjasněná vražda kontroverzního sociálnědemokratického politika se stává největším kriminalistickým případem ve švédské historii a také švédským národním traumatem. Šlo o náhodnou vraždu, spáchal čin nějaký šílenec, jednalo se o spiknutí? Nebo o atentát s politickým podtextem? Současnost: O více než třicet let později naráží povahově rozdílné komisařky Stina Forssová a Ingrid Nyströmová na slibnou stopu a pouštějí se do pátrání. Záhy vychází najevo, že píchly do vosího hnízda. Po otevření případu se totiž probudily temné síly, které chtějí za každou cenu zabránit tomu, aby bylo odhaleno pozadí atentátu. Bezpodmínečný boj o odhalení pravdy se proměňuje v nelítostný zápas na život a na smrt.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Die Taten der Toten , 2020


více info...

Přidat komentář

Hanni.v
předevčírem 3 z 5

Předchozí díly mě taaak moc bavily, ale tohle se mi četlo dost zlé, knížka se rozjede až ke konci a vlastně už v polovině vám je jasný, kdo za tím stojí (nebo aspoň já to tak měla) ale i přesto se knížka dala snést a těším se na další díl, snad už zase lepší

Avila
20.07.2023 5 z 5

Já jsem s příběhem opět spokojená. Kniha se četla skvěle a zápletka která se opírá o skutečný příběh atentátu s následkem smrti Olafa Palmeho byla dobře napsaná. Mohu jen doporučit a už se těším na další pokračování série této autorské dvojice.


Jana.Kuc
03.07.2023 4 z 5

Ano, je to hodně o politice, ale zas bych neřekla, že je to tak rušivý element. Těším se na další pokračování série.

konicekbily
14.07.2022 4 z 5

Jak to bylo s vraždou švédského ministerského předsedy v roce 1986? Autoři předstírají literaturu faktu (že by to tak podle nich i mohlo být) a do hledání pravdy zapojili své dvě hlavní hrdinky. Fabulují dobře, nelze rozeznat, kde je hranice mezi historickými fakty a co už je beletrie. Thiller-scén je tu dost, Stina by mohla působit jako parťačka SuperMana v roli SuperWoman!

soukroma
17.06.2022 2 z 5

Autory mám ráda a skoro všechny díly série se mi velmi líbily, Ale tohle mne dost otrávilo, samá politika a převelice pomalé dumání týmu s mnoha soukromými odbočkami... Mám dojem, že už Palmeho vraždu - otevřený případ táhnoucí se dlouhá desetiletí - nakonec nedávno ve Švédsku už definitivně uzavřeli (kniha byla napsaná před dvěma lety), a tak jsem neměla ani chuť na konstrukce v knize. Doufám, že bude série pokračovat, a to něčím povedenějším...

Schamila
18.04.2022 4 z 5

Tak viděla jsem film, teď tahle kniha na doplnění a mám v tom guláš, bylo to zajímavé, jako vždy - doporučuji

alzbeta4340
24.01.2022 4 z 5

Předcházející dva díly tvořily k "Činům mrtvých" napínavou předehru, ale také se mi líbily o něco více. Tady se autoři snažili pracovat co nejvíce s historickými fakty ohledně vraždy Olafa Palmeho a děj se tak stal sušším a náročnějším. Nicméně beletristická nástavba - osudy Stiny Forssové a jejích kolegů byla jako vždy překvapující a napínavá.

evaval
19.12.2021

Vražda Olofa Palmeho obklopuje tajuplná aura, jakou se pyšní jen několik kriminalistických příběhů, jako třeba Jack Rozparovač, Kennedy nebo sériový vrah nazývaný Zodiac. Všechny tyto případy mají ale jedno společné - zůstaly i po dlouhých letech stále neobjasněné a jejich pachatel nebyl nikdy usvědčen.
Může vraždu ministerského švédského předsedy vyřešit po 30 letech malá hrstka vyšetřovatelů? A jak s tím vším souvisí napadaní jedné z nich, její následné zmizení a pak předstíraná sebevražda? Stojí vůbec za to prověřovat nekonečné hromady starých záznamů, věnovat jim svůj čas a hledat nějaké vodítko, které bylo kdysi přehlédnuto? Provedl vše jeden fanatik, nebo je to snad dílem náhodného pachatele? Pokud ano, tak ho lze dopadnout pouze tehdy, když se někdy podřekne. A nebo je tady možnost, že existuje utajované spiknutí skupiny lidí, které zasahuje až do těch nejvyšších míst a stále se jim daří zametat za sebou stopy.
A jak do celého případu zapadá malá holčička, kterou její kamarádi nazývají Pipi? Jednoho dne se rozhodla sama jet na malém kole do lesa a to bez postranních koleček, které ještě nedávno při jízdě potřebovala. Jak byla na sebe pyšná, že celou cestu zvládla sama. Na mýtinu, kde stál velký rozložitý dub, dorazila jako první, nikdo z jejich kamarádů tam ještě nebyl. Měla ze sebe ten den velkou radost. Ale první tam nebyla, byl tam neznámý muž... Netrvalo příliš dlouho, než malé Pipi proběhlo hlavou, že možná dnes umře a začala se třást.
A kam nás zavede vyšetřovatelka, kterou se již podruhé pokusil někdo zabít? Musí předstírat svou smrt, aby měla prostor a čas na vyšetřování, které nebude vůbec jednoduché. Chvíli to vypadá, že narazila na nové stopy vraždy ministerského předsedy, a nebo to vše může být úplně jinak. Mám s tím vším něco společného její otec, kterého řadu let neviděla? Nejen ona, ale i její kolegové musí ujít kus cesty, aby zjistili, o co všechno tady jde a co všechno mohou na této cestě ztratit, pokud nakonec nepřijdou o to nejcennější a to je samotný život.
Autorem knihy je dvojice autorů Roman Voosen a Kerstin Signe, a je to jejich osmá kniha v pořadí. Musím říct, že se čte velmi dobře, je plná zápletek, nových informací a při čtení vám nezbývá nic jiného, než číst dál a dál, protože zkrátka chcete vědět, jak to celé skončí. Co se vlastně stalo 28. února 1986 ve Stockholmu, když se Sven Olaf Joachim Palme se svou manželkou vracel z kina? Vše se dozvíte v knize "Činy mrtvých" od nakladatelství Moba.

zazvorka
18.11.2021 5 z 5

Slupla jsem to jak dort a stejně jako po dezertu bych chtěla hned další! Knížka nezklamala a nevadily mi ani častější popisné pasáže týkající se vyšetřování vraždy Olofa Palmeho. Je jasné, že takto autoři vyčarovali poměrně dost textu, ale - proč ne. Něco jsem o tomto tématu věděla, něco ne. Otravné to možná bude pro čtenáře, který má zmíněnou problematiku v malíku. Já jsem si knížku pěkně užila a zápletka se mi opravdu líbila.

Zara
31.10.2021 2 z 5

Obsah předchozích dílů lehce avizoval téma osmé části ....
jen pevně doufám, že tato nebyla autorskou dvojicí míněna jako "zlatý hřeb" série,neboť zatím spolehlivě nejodfláknutější.
V minulosti zpracovalo téma vraždy Olafa Palmeho tolik spisovatelů, že každý další pokus nutně zavání přívlastky jako "drzý", "neuvážený" "nesrovnatelný" atd atp.
Čtenáři jsou servírovány vedle naprosto stereotypního politického pojetí ( "zlá pravice" a "hodná levice" ),na které jsme u severských autorů už zvyklí, jen střídání únavných faktografických přehledů s uměle naroubovanými "akčními" scénami.
Tohle vybočení z obvyklých dějových šablon se vážně nepovedlo a nezbývá než doufat, že následné pokračování kriminálky naváže na úspěšné předchozí díly.

Štítky knihy

vraždy policejní vyšetřování

Autoři knihy

Roman Voosen
německá, 1973

Kniha Činy mrtvých je v

Právě čtených1x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst24x
Chci si koupit10x