Nůž snů

Nůž snů https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326194/mid_nuz-snu-6na-326194.png 4 87 10

Kolo času série

< 11. díl >

Jak řídne samotné předivo vzoru, vše naznačuje, že Tarmon Gai’don, poslední bitva, se blíží – a Rand al’Thor se musí připravit na střetnutí s Temným. Nejdřív však musí vyjednat příměří se seančanskými armádami. Seančané ale nejsou jedinou překážkou na jeho cestě. Perrin ze zoufalství uzavřel se Seančany vlastní příměří – dohodl by se i s Temným, aby zachránil svou manželku Faile před Šaidy. Mezitím Mat bezhlavě prchá z Ebú Daru s unesenou Dcerou Devíti měsíců. Ovšem Tuon ve skutečnosti hrozí od jejích seančanských krajanů smrtelné nebezpečí. Mat bude muset hodně riskovat, aby uspěl a získal ji za ženu. Zavedené pořádky se otřásají a všude panuje neklid. V Caemlynu bojuje Elain o Lví trůn, přičemž se snaží zabránit občanské válce, a Egwain zjišťuje, že bezpečno už není ani v Bílé věži. Větry času přerostly ve vichřice, jež Randa a jeho společníky strhávají svou silou. Společně musí přestát zkoušky osudu a štěstěny – jinak Temný zvítězí a svět bude ztracen.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: ekniha , Fantom Print
Originální název:

Knife of Dreams , 2005


více info...

Přidat komentář

Slezadav
09.03.2024 5 z 5

Poslední kniha Kola času kompletně napsaná R. Jordanem byla výborná. Ve vakuu by její hodnocení bylo asi o něco nižší, ale autor tady dokázal vytěžit mnoho stran příprav v předchozích knihách.
Je velmi uspokojující, když příběhová linie táhnoucí se přes několik tlustých knih dojde svému vyvrcholení. A v této knize bylo takových linií hned několik. Ne všechny jsou zcela uzavřené, ale je to "nějaký" konec. Série je tady dávno ve fázi, kdy čtenář zná postavy jako své boty a minimálně já jsem si většinu z nich oblíbil. Nejvíce prostoru tentokrát má Mat,Elain a Perrin a děj se kupodivu znatelně posouvá na všech frontách. Definitivní minulostí se asi staly protivné kecy žen a neustále opakované tahání za copy. Akční scény jsou skvělé, různá pronásledování napínavá a i konec knihy autor zvládnul bravurně, kdy kniha krásně vrcholí, ale zároveň nic není přehnáno, což byl občas v předchozích dílech trochu problém.
Na Noži snů se mi negativa hledají poměrně těžko. Možná v některých místech stále příliš detailní, kdy jsou zmíněna jména, tituly a vzhled postav, které na následující straně už nemají význam. Možná stále příliš mnoho opakování již známého. Pokud bych četl s velkým odstupem od předchozího dílu, asi bych to uvítal, takže těžko to úplně vyčítat.
Po několika víceméně průměrných dílech série jsem se tentokrát opravdu dobře bavil. Příběhy prakticky všech postav byly zajímavé a žádná z linií nebyla nudná nebo nadbytečná. Povedlo se zúročit tisíce stran příprav a vygradovat je ve výbornou knihu. Nůž snů je v tuhle chvíli podle mého asi nejlepší knihou v sérii a moc se těším na závěrečné díly. Jsem zvědavý, jak se povedlo Sandersonovi vypořádat s dokončením série.

Adam84
25.01.2024 4 z 5

Jestli se předchozí díl dá považovat za ten vůbec nejslabší v sérii, pak Nůž snů může směle kandidovat na jeden z těch nejpovedenějších.

Už trochu otravně strnulé dějové linky Mata, Perrina či Elain se rozhýbou nebývalým způsobem a jsou tahouny celého dílu. Na Egwain a Randa sice logicky nezbyde už tolik prostoru, ale i v jejich dějových linkách se dějí zásadní věci. A pikantním kořením celého dílu budiž tolik vytoužené velké bitvy s magickými souboji.

U jedenáctého dílu je patrný Jordanův záměr pootočit kolo času co nejblíže velkému finále a nezbyde než se jen domnívat, jak by vše dopadlo, kdyby měl tu možnost svou monumentální sérii dokončit. Jenže Světlo tomu chtělo jinak a otěže převezme Brandon Sanderson. O správnosti této volby se hned dalším dílem samozřejmě rád přesvědčím.


Taťka Hraboš
06.02.2023 5 z 5

Jako by měl sám autor pocit, že v předchozím díle přešlapoval na místě, v tomto hned na prvních stranách několik dějových linií posunul skokem o pořádný kus dopředu. Přitom třeba události v Seančanu by mu bezpochyby poskytly materiál na celou další knihu. Už ale asi cítil, že celou ságu nedokončí, tak to nechal být. V nasazeném tempu pak pokračoval až do konce. Tenhle díl v podstatě neměl žádné slabší místo.

John6900
03.01.2023 5 z 5

Tak tohle byl po delší době zase fičák. Konečně se rozjeli snad všechny dějové linky. Napínavé od začátku do konce. Kupodivu nejvíc mě teď bavila linka Egwain a Elain. Jediná nevýhoda to množství postav, občas jsem se fakt ztratil a na pomoc musel žádat strejdu googla, aby mi připomněl o kom že to vlastně čtu.
No a teď se těším na další díl, jak se toho zhostil Sanderson...

Lolila
05.09.2022 4 z 5

Dej sa výrazne pohol dopredu, viac akčnejší ako predchádzajúce časti. Som zvedavá, ako sa príbeh bude vyvíjať ďalej, keďže posledné časti napísal na základe autorových poznámok Brandon Sanderson.

Deia
31.01.2022 4 z 5

Konečne záživnejšia časť. Po posledných častiach, v ktorých sa vážne nič nedialo, som túto časť čítala s radosťou a s pocitom, že konečne chcem vedieť, čo bude ďalej (a nie že čítam preto, aby som konečne bola na konci). Niektoré postavy sú síce stále tam, kde boli (napríklad Elain), ale vo väčšine dejových liniek dochádza k výraznejšiemu posunu. Problém stále mám s tvrdohlavými ženskými postavami a tiež s tým, že tých postáv už je extrémne veľa a niekedy som sa v tom dosť strácala (hlavne keď majú strašne podobné mená). Ináč stále dúfam, že dôjde k nejakej udalosti, pri ktorej by mi spadla sánka (ideálne úmrtie nejakej ženy), ale nič také sa zatiaľ nestalo, aj keď jedna udalosť k tomu mala vážne blízko a teraz som vážne strašne zvedavá, ako to bude ďalej pokračovať. Mať pri sebe ďalšiu časť, hneď sa do nej púšťam. Som vážne rada, že séria nabrala tempo a veľmi ma zaujíma, ako sa celý príbeh bude ďalej vyvíjať, hlavne keď sa na tom podieľa už aj Sanderson.

SkcSAM
16.08.2021 5 z 5

Posledná kniha od Jordana je pecka. To tempo ! V tejto knihe sa stalo viac ako za posledné štyri knihy dokopy. V tejto knihe boli scény, pri ktorých som mal zimomriavky. Ďakujem pánovi Jordanovi za tento úžasný svet, ktorý vytvoril a teraz sa už len teším na posledné tri časti od Brandona Sandersona.

Gordonlord
15.12.2020 1 z 5

(SPOILER) Jsem rád, že poslední, čistě Jordanova kniha skončila na lepší notě, než spousta předchozích dílů.

Hned úvod knihy obstará souboj Valdy a Galada, který je skutečně napínavý (to se v Kole Času nestává) a navíc přidává k Jordanovým originálním vkladům i další prvek a to soubojový. U většiny spisovatelů si dost dobře neumím vizuálně představit, co se děje, když čtu o tom, jak např. hrdina "sekl mečem nalevo napříč pravou otočkou" a podobné detaily, které mi souboj nepřiblíží, ale spíš dokonale zmatou. Jordan tohle geniálně obešel tím, že dává prostor čtenářově představivosti tím, že různé šermířské finty popíše stylem "Volavka v letu" nebo "číhající levhart" a tak dále. Tohle si okamžitě vizualizuji a nemám problém souboje pochopit. Bravo.

Potom je tu děj. Ano, tentokrát je tady vážně děj. Několik příběhových rovin, jako je osvobozování Faile, obléhání Caemlynu a pár dalších zde dojde svému rozuzlení a částečnému uzavření, za což jsem rád. Celkově mě tentokrát jedna pětina knihy vážně bavila, takže na odpad to určitě není, ale...

Všechno ostatní je už zase špatně jako vždy. Postav už je tolik, že si už vážně nepamatuji, kdo je kdo a kdo tam má jakou roli (ono je to v 99% případů stejně jedno), protože hlava normálního člověka není schopna prostě pobrat osudy 2782 charakterů. (pozor, tohle není číslo které jsem jen tak plácnul, ale dle wikipedie reálný počet postav v téhle sérii !!!!)

Navíc většinu času tohle mraveniště jmen řeší podružné, nudné a suchopárné záležitosti, takže číst o nich je pouze ryzí utrpení. To, že je vše opět šíleně natahované (o šnitek méně než v předchozích dílech ovšem) hodně daleko za hranici snesitelnosti, jen prohlubuje celkový doje čínského mučení.

Dál už se nechci opakovat. Jordan zcela objektivně neumí popsat vypjaté situace, neumí vybudovat napětí a tak všechny závěrečné bitvy vyzněly suchopárným, těžce nezůčastněným dojmem, popsané zcela bez zájmu s tím, že všechny postavy závěrečnými střety propluly jako princezničky na lodičce při měsíčku.

Nicméně je smutné, že se Jordan svého Tarmon´Gaidonu (nebo jak se ta blbost píše) nedožil. Kdyby měl kolem sebe lidi, kteří by mu poskytly tolik nezbytnou zpětnou vazbu, v klidu by to stihl dopsat a s kvalitním vedením a editorem to mohla být čtivá, klišovitá, lehce nudná, ale přesto zajímavá trilogie. Takhle je to zatím 11 bichlí ultra nudného a prázdného ničeho.

petrulka
07.11.2017 4 z 5

Knihu jsem četla s tak velkým časovým odstupem, že mi ani moc nevadilo to neustálé uhlazování suknic a dokonce jsem si to i užila...děj není strhující, je to jedna z těch zdlouhavějších částí ságy.

Weezing
10.01.2016 4 z 5

Výrazné zlepšení po minulém díle. Hluchých míst je pomálu. Jediná dějová linka, která mě nezajímala byla o Elain v Caemlynu...

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Nůž snů je v

Přečtených131x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce95x
Chystám se číst46x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x