Nultá hodina

Nultá hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493925/bmid_nulta-hodina-y6B-493925.jpeg 4 508 88

Policista Battle série

< 5. díl

„Nultá hodina“ je okamžikem zločinu, k němuž vše směřuje. U lady Tressilianové se na sklonku léta sešla zvláštní společnost: slavný tenisový hráč Nevile Strange, jeho současná i bývalá manželka a dvojice mužů, s nimiž tyto dvě ženy pojí nedořešené milostné vztahy. Napětí v přímořském sídle vyvrcholí vraždou hostitelky. Na superintendanta Battlea, jenž se shodou okolností nachází v blízkém městečku, čeká těžký případ. Vypadá to, že důvod zabít ji neměl nikdo. Celý příběh však začal dávno před vraždou…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Towards Zero , 1944


více info...

Přidat komentář

tess.de.veles
12.04.2024 4 z 5

Libilo ..., ale ty vdavky na konci -to bylo az mooooc hrrrrr na muj vkus...

Mi-šu-le
07.04.2024 5 z 5

Ačkoliv to není "Poirotovka", rozhodně se k nim může kvalitou řadit. Příběh byl zajímavý, všechny postavy podezřelé, ale přeci jen jeden z nich je vrah. Odkládala jsem, protože jsem si nebyla jistá, jestli mě jiný vyšetřovatel tak zaujme, a jo, zaujal. Přečteno za jeden večer.


ViolettaCh.
15.02.2024 4 z 5

Nejsem Agathiným zavilým příznivcem, její detektivky mi přijdou takové staromilské, z dávných, klidnějších časů, situované do staré Anglie. Mám raději trochu akce. Na druhou stranu příběh je vystavěn promyšleně, byť je poněkud rozvláčný (to to trvalo než se objevila vražda!), a cesta k pachateli není přímočará. Celková atmosféra je příjemně ponurá, jak má u detektivky být.

Mabie
23.01.2024 4 z 5

K Agathě Christie a jejím detektivkám se vracím už od doby, kdy jsem byla odrostlejší dítě a tak jsem ráda využila téma letošní Čtenářské výzvy a vybrala si příběh ze staré dobré Anglie. Bylo to poprvé co jsem se potkala s inspektorem Battlem, který je trochu "obyčejnější" verzí Hercula Poirota (ten je dokonce v textu zmíněn) a jako vždy se potvrzuje, že paní Agatha umí.
Samotnému rozluštění předchází klasický příběh s nedořešenými milostnými vztahy a spoustou nápověd i falešných stop, kdy všechny postavy jsou postupně podezřelé, ale nakonec se vše logicky poskládá až k rozuzlení.
Bylo to příjemné čtení zcela podle očekávání a teprve při čtení závěru jsem si uvědomila, že jsem vlastně příběh viděla zfilmovaný. Ovšem kniha je jednoznačně lepší.

alabra
17.01.2024 4 z 5

Temná kniha plná napětí a podivných vztahů, jako vždy vše odhalí až konec. Postupně jsem podezřívala celou řadu postav, osoba vraha mě nepřekvapila, byl jedním z mých typů, výborná kniha plná napětí s hodinami na obálce.

Ticiana
09.01.2024 5 z 5

Skvela detektivka, myslim, ze ji zaradim hned za Deset malych cernousku.
Je napsana trochu v jinem stylu, kde mame nejdriv datumy a pak se nam to zacne spojovat. Velice me to bavilo. Detektiv Battle je supr.

veronika4001
06.11.2023 5 z 5

Na stránkách se "pohybují" lidé, všichni se svými vzpomínkami, se zřetelným jejich obsahem a obrysy nebo obsahem a obrysy mlhavými, ovšem stále směřujícími k jednomu a témuž místu.
Pro Christie je typické, že všechny příbuzné a zpříbuzněné, případně další finančně propojené osoby zařadí a myšlenkově směruje do jednoho místa určení, kde, nebo v jehož okolí dojde ke zločinu.
Pak už zbývá odkrývat minulost, vážit budoucnost a porovnávat je.
Propracované do krajností, vědoucí všech zásad. Christie netřeba doporučit, ta se doporučuje sama.

ninano
25.10.2023 5 z 5

Další skvělá detektivka od této autorky. Četla jsem znovu po létech a opět jsem se nechala unést tímto nadčasovým dílem.

Anasa
20.07.2023 4 z 5

Už je to dlouho, co jsem Nultou hodinu četla prvně. Příběh mi utkvěl, vytratily se jen drobné detaily. Takže příběh je zajímavý. Teď po letech jsem zjistila, že začátek je rozvláčný, dlouho trvá, než dojde k vraždě. Nevadí, kniha má neobvyklou zápletku a jedná se o příjemné čtení.

petrarka72
04.05.2023 5 z 5

Příběhy ze staré Anglie kdysi doprovázely mámu na dovolenou, záhadně se jí "ztratily" a skončily u mne pod peřinou... :-) A zatímco ze Sittafordu jsem si pamatovala jen vraha a jeho metodu, Nultá hodina se mi zaryla pod kůži a naopak jsem velmi málo zapomněla. Možná pro tu teorii o okolnostech sbíhajících se v hodině vraždy... možná pro fascinaci posedlým/-ou pachatelem/-kou, na které(m) nic nepoznáte... možná pro doktora Trevese a jeho zaujetí dětským vrahem... pro možnost falešného přiznání... pro životnost a uvěřitelnost většiny postav... pro romantickou linku jako vystřiženou z Daphne Du Maurier... Teď jsem četla rychle a bylo to hlavně příjemné setkání se starými známými. Zábrana to skvěle přeložil a Battle se hezky vyprofiloval.

jprst
25.02.2023 5 z 5

Autorka mě prostě zatím nezklamala, opět mi dokázala předložit několik podezřelých, že mi ani drobné nápovědy, které mi postupně podstrkovala, nebyly moc platné a nakonec pachatel byl opět překvapivý. Prostě opět autorčin mistrovský kousek.

Aligator805
01.02.2023 5 z 5

Opět skvělý příběh. Tentokrát trošku jiný než jsme zvyklí.

Tyrkysová
26.01.2023 4 z 5

Zajímavě vykonstruovaný příběh, autorka mě (zase) pěkně ošálila. Jen pro mě malé zklamání na konci (takové principiální), ale odpouštím jí :)

cajik1
12.12.2022 5 z 5

Nultá hodina je kniha, která je úplně jiná než ostatní. Sice má pomalejší rozjezd a v první polovině knihy se toho tak moc neděje, ale i tak to bylo velmi čtivé a pořád jsem čekala, kdy se co stane. Od druhé poloviny, kdy se stane vražda, to nabere rychlý spád a nestačila jsem se divit a pochytit všechny ty zvraty ️:-). Inspektora Battla jsem do té doby neznala, ale vůbec mi nevadilo, že tam není nikdo známější. Nyní jedu delší maraton s knihami od Božské Agathy (nejdřív s mým milovaným Herculem, pak se slečnou Marplovou a nyní se dostávám na knihy s méně známými vyšetřovateli, které většinou neznám) a stydím se, že jsem opomíjela ty bez Hercula nebo sl.Marplové, jsou úžasné všechny!! Také mě potěšilo, že jsem neodhadla vraha, přeci jen, když člověk čte jednu knihu za druhou, tak už na to má trochu šestý smysl..a tady jsem byla překvapená až do konce, takže za mě naprostá spokojenost! A závěrečný happy end byl pro mě bonus navíc a potěšil mé romantické srdéčko ️:-).

intelektuálka
07.11.2022 4 z 5

Stará dobrá Agatha Christie - a stará Anglie - a staré sídlo ....

Jak to Agatha umí - spousta různorodých postav, spousta podezřelých - změny a zvraty ....
a nakonec rozluštění v nulté hodině, kdy již vše bylo řečeno a jen je třeba poskládat střípky dohromady ....
A to inspektor Battle dokáže ....

I když je tu pouze zmínka o Poirotovi, příběh je jako vždy logicky vystavěn a já marně přemýšlela, jak to všechno vlastně bylo ....

K Agathě a jejím detektivním příběhům se vždy ráda vracím.

Čmeláček
05.08.2022 5 z 5

Vynikající detektivka, ve které vyšetřuje policista Battle. Nultá hodina je hodně temná, úplně jiná, než ostatní knihy od paní Agathy Christie a fakt nemá chybu! :)

milary
04.05.2022 5 z 5

Nultou hodinu jsem nikdy nečetla. A takovou Christie jsem doposud neznala.

Perfektně vymyšlený děj je odkrýván pozvolna a obsahuje víc časových rovin. Charaktery vystupují z vrstev konvencí, náznaků minulých i aktuálních okolností, spleti dohadů, vyhrocených emocí a zavádějících odboček. Vyšetřování balancuje na vší té suti a klouže po nestabilním povrchu skrytého, zamlčovaného, podsouvaného. Jakoby bez konce se situace proměňuje, “důkazy” ztrácejí na hodnotě, nahodilosti získávají na ceně...

Protápala jsem do samého konce. Tentokrát byla úžasná nejen atmosféra, prostředí a vůbec to, co u A. Ch. dobře znám a miluju, ale právě ta absence známého. Jiný detektiv, jiná kvalita napětí, trochu jiný způsob psaní.

Poslouchala jsem rovněž mně doposud neznámého interpreta. Zdeněk Kupka byl vynikající.

Nuttelka
08.01.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala v rámci čtenářské výzvy, abych si zase dala něco od skvělé Agathy Christie :-) Znám všechny filmové - seriálové zpracování, tak jsem byla zvědavá, jak moc se to opět liší od knihy. Jsem spokojená, mě Agatha prostě baví :-)
Interpretace Zdeňka Kupky taky skvělá, doporučuji.
(Audiokniha)

Littleben
03.11.2021 4 z 5

Na to, že zde nevystupuje stará Marplová, ani můj nejmilejší Poirot, se knížka kvalitativně dosti vydařila a můžu i říct, že ji řadím mezi ty nejlepší a nejsilnější kousky Agátiny.

Martin2009
01.10.2021 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších detektivek Agathy Christie. Filmové zpracování s Geraldinou Ewanovou je také velmi povedené.