Nula

Nula https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25115/bmid_nula-zivotopis-jedne-nebezpecne-mys-X4b-25115.jpg 5 53 9

Životopis jedné nebezpečné myšlenky. Tato kniha je historií nuly. Zrodila se ve starověku a posléze se jí podařilo vybojovat si místo na slunci na Východě, s prosazením na Západě to však měla mnohem obtížnější. Možná proto se naší civilizaci dodnes mstí a neustále působí nové a nové potíže – od havárií řídících systémů až po fundamentální problémy v moderní fyzice. Stejně je však naše kniha i historií lidí, kteří po staletí s nulou bojovali a nakonec jí v nerovném boji podlehli učenců a mystiků, vědců a kněží, všech těch, kdo se nule snažili porozumět a ovládnout ji. Je to příběh marných, někdy i násilných pokusů západního světa ochránit se před vlivem východních myšlenek. A je to také historie paradoxů, které s sebou přináší nevinně vypadající číslo, paradoxů, které mátly i nejchytřejší mozky minulého století a hrozily narušit vlastní základy vědeckého myšlení. Nula nakonec vždy zvítězila nad těmi, kdo se jí stavěli na odpor. Lidé ji nikdy nedokázali přinutit, aby se přizpůsobila jejich filozofiím, to ona utvářela naše názory na vesmír i na samotného Boha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Přírodní vědy , Matematika a logika

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Zero , 2003


více info...

Přidat komentář

jarek3849
05.05.2023 4 z 5

Hezká kniha, zajímavé téma. Jen mi později přišlo, že se autor snažil nacpat nulu i tam, kde vůbec nehrála žádnou roli. Ale je to pouze můj názor.

busev
15.03.2023 5 z 5

Zaujímavé čítanie o tom ako sa matematika rozvíjala počas histórie. Myslím, že kniha stojí za prečítanie aj pre ľudí, ktorí matematiku nemusia.


saxik07
21.01.2021 5 z 5

Odborná kniha, která je ale srozumitelná komukoli, kdo má zájem dozvědět se něco zajímavého z oblasti matematiky. Moc hezky se mi četla a rozšířila mé obzory o tomto tématu.

willy9203
21.09.2020 5 z 5

Poutavé čtení, pokud vás zajímá matematika a její historie.

Aaron Lewis
27.06.2016 3 z 5

Nápad to byl zajímavý, ale podle mě si autor vybral přesně to, co se mu hodilo, popřípadě to, co bylo zajímavé, i když mi přišlo, že to nemá s nulou už nic společného. Toť můj subjektivní názor laika:). Btw, tak kniha má pár stránek, ale přesto se autor zmíní, že nemá místo, aby se zmínil o nějakém důkazu? Wtf? To mě taky zaskočilo, myslím si, že pár stránek navíc by nikdo nepoznal...

Taji
13.07.2015 5 z 5

Tak nejprve jsem se knihy zalekla :-D, ale stála za to, velmi zajímavá záležitost nejen z oblasti matematiky a doporučuji, čte se dobře a to jsem v této oblasti totální lama.

marcela6183
09.07.2015 5 z 5

Nevím, co mne vede k tomu, že si vybírám knížky o matematice a fyzice, ač jsem do roztrhání těla filoložka. Tudíž gymnaziální matikou prolezla s odřenýma ušima. A přece. Pokud si odmyslím to jediné, co o nule vím (ono rigidní "nulou dělit nelze"), dostanu najednou netušený svět a docela zajímavé obzory.
Pokud to čtete jako nematematik, máte krásný příběh a la Brownovského typu bez Langdona. Nebo spíše s více chytrými Langdony.
Jen bych upozornila, že pokud máte šťouravé kamarádky matematičky, co se v tom začnou hrabat a chtějí vám to rozcupovat a po dvou větách jim přestanete rozumět, není chyba na straně přijímače. Seifeho vysílač funguje o chlup méně, než za pět:-)

Pablo Kral
08.07.2015 5 z 5

Chovám v neblahé paměti ony naštěstí pomíjivé okamžiky, kdy nám coby dítkům školou povinným vtloukali učitelé matiky a fyziky do hlavy, že nulou děliti nelze. Jako by samy pokusy o tuto myšlenkovou operaci byly smrtelným hříchem. Neosmělil, ba neodvážil jsem se postavit autoritám, ačkoli jsem intuitivně tušil nejen, že řešení musí existovat, ale že jím je právě ono nenahmatatelné a nepolapitelné nekonečno. Jaké bylo moje nadšení, když jsem se potvrzení svého neskromného tušení dočkal v racionální, ba přímo exaktní rovině z pera jedinečného Charlese Seifeho! Samozřejmě jsem neobjevil Ameriku a autorovi knihy vděčím za pochopitelný úvod právě do říše nul a nekonečen. S touto knihou jsem zacházel jako s klenotem. Zaslouží si to. Je srozumitelná a zábavná, hodna rozkošnického vychutnávání i meditativního rozjímání. Přečteno za dvě odpoledne a oznámkováno pěti hvězdami.

Aktenanka
21.06.2014 5 z 5

Na začátku to vypadalo jako nudný příběh z oblasti teologie a filozofie. Nakonec došlo ale k výraznému obratu a mohu říci, že se jedná o jednu z nejzajímavějších knížek z oblasti matematiky, fyziky a astronomie a to hlavně pro její jednoduché pojetí nejnovějších teorií poslední doby. Všem doporučuji přečíst. Možná právě vy budete ti, co pomůžou k objasnění nejasností v těchto teorií, přestože se to může jevit nepravděpodobné.

Štítky knihy

matematika věda

Autorovy další knížky

Charles Seife
americká, 1972
2005  91%Nula
2022  73%Skutečný Hawking

Kniha Nula je v

Právě čtených5x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce54x
Chystám se číst68x
Chci si koupit28x
dalších seznamech3x