Novosvětská

Novosvětská https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15734/bmid_novosvetska-4Pc-15734.jpg 5 17 7

Příběh dramatického zrodu nejslavnější symfonie A. Dvořáka zachycuje i další okolnosti pobytu skladatele v Americe v letech 1892-1895.

Přidat komentář

xulij01
22.06.2023 4 z 5

Knížka mapuje život a dílo Antonína Dvořáka s důrazem na jeho pobyt v USA. Je to formou vyprávění, kdy autor popisuje, jak se k informacím dostal, koho navštívil, co všechno při shánění materiálu podniknul a nakonec zjistil, zároveň se mezi tím proplétají kapitoly věnované přímo skladateli. Často cituje jeho dopisy, případně těch, kteří s ním byli v písemném styku. Zrovna tak zaznamenává vzpomínky různých lidí, jejichž rodiče či známí přišli do styku s tímto velkým skladatelem. V nemalé míře jsou využity i novinové články. Je to poměrně podrobné, analyzuje třeba i rozdíly, že někdo tvrdil o skladateli A a druhý B. Mě osobně linka, která sledovala autorovo pátrání, přišla skoro nadbytečná, více mě zajímalo vyprávění o samotném skladateli. Zrovna tak rozebírání, zda vznikla daná skladba v měsíci x nebo x+1 mi přišlo až zbytečně podrobné. Každopádně, pokud se někdo o život a dílo Dvořáka hlouběji zajímá, tak zde může najít celou řadu zajímavých informací čerpaných z různorodých zdrojů.

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Nádherná kniha o Antonínu Dvořákovi.


jana14
03.06.2020 5 z 5

Jedna z knih mého mládí. Popisuje podmínky, za kterých vznikla Dvořákova Novosvětská symfonie v Americe. Doporučuji nejen milovníkům klasické hudby.

jiri77
06.05.2019 5 z 5

Krásná kniha popisující vznik jedné z nejkrásnějších symfonií. Autor se hlavně zaměřil na pobyt Dvořáka v Americe, jak vznikala Novosvětská symfonie a co vše skladatele ovlivnilo při skládání tohoto mistrovského díla. V knize se píše i o dalších dílech ,které skladatel složil během pobytu v Americe ,jako je třeba Smyčcový kvartet op 96 ,který mám hodně rád. Při čtení jsem poslouchal Dvořákovou hudbu a úžíval jsem si ji plnými doušky.

michall17
24.12.2017 5 z 5

Knihu jsem precetl jiz podruhe (poprve v Dansku v roce 1999) a opet nezklamala..je to velmi zajimave a ctive dilo..

esma
01.04.2017 5 z 5

Není to kompletní životopis o Antonínovi Dvořákovi, autor se věnoval pouze jeho americkému pobytu, kdy zkomponoval svou slavnou devátou symfonii e moll Z nového světa. Číst nemůžete bez dojetí, protože přes obdiv a slávu, která mu byla prokazována už za jeho života, byl člověk skromný, milující svou rodinu a svou vlast a pocty přijímal s pokorou. Kniha je založena na autentických dokumentech, korespondenci a vzpomínkách těch, kteří se pohybovali v jeho profesním životě a také na dobových článcích z novin, vč oslavných článků po uvedení Novosvětské v Carnegie Hall 16. prosince 1893, (V pražském Rudolfinu to bylo až v lednu 1896). Při čtení jsem jeho hudbu současně i poslouchala a nemůžu říct nic jiného než že je jeho hudba nádherná. Pro mně bylo oboje zážitek, i poslouchat i číst o tomto velkém člověku, který každému z nás umožnil si jeho velký umělecký talent užívat plnými doušky.

TipsyChipsy
03.02.2017 4 z 5

Při četbě této knihy, jsem měla pocit, že autor si chtěl udělat výlet do Ameriky. Jeho pátrání po pobytu Antonína Dvořáka nebylo nezajímavé, on umí tak pěkně popsat vše jako detektivku...ale zas až tak moc se z toho tématu asi vytřískat nedá.. Odnáším si pocit oslavy velkolepého díla 9.symfonie Z Nového světa, který je pokládán za geniální dílo. A to je to úžasné, kvůli čemu milovník vážené hudby může žasnout i nad touto knihou.