Novinářky

Novinářky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492125/bmid_novinarky-rozhovory-se-zenami-v-ces-KHB-492125.jpeg 4 159 27

Česká mediální scéna pohledem žen, které mají zásadní vliv na její podobu. Moderují zpravodajské pořady, vedou velké mediální domy, píšou o tématech, která hýbou světem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další výrazné osobnosti české žurnalistiky vám představí specifickou pozici žen na mediální scéně s nebývalou otevřeností.... celý text

Přidat komentář

y_saavedra_
18.02.2024 3 z 5

Musím se přiznat, že jsem tuto knihu četl na několik etap. Téma se mě v podstatě vůbec netýká (nejsem novinář, natož novinářka), přesto první kniha Lindy Bartošové v mé knihovně skončila, taky trochu kvůli tomu, že jsem Lindě vždycky fandil.
V první řadě bych rád vypíchnul, že tyto rozhovory opravdu přináší veřejnosti něco nového. A teď je trochu otázka co. Linda si vybrala do knihy ženy s náturou tzv. "od Šumavy k Tatrám" a proto se někdy (často) stane, že rozhovory nejsou takové jak čekala a motiv prostupující knihou se občas ztrácí, pak se u dalšího rozhovoru objeví a tak dále.
Tato kniha není o novinářkách které představuje. Tato kniha je o Lindě, která se musí vypořádat s nepřízní okolí, kritikou vztahující se k jejímu postupu a především zdůvodnění proč vlastně odešla z ČT. Pohled Lindy na tuto problematiku se pak odráží v otázkách, které klade novinářkám. Z autorky cítíme, že ji vadí jak dnešní pracující společnost únavu neodpouští, mluví o diskriminaci žen novinářek v jejich kariérních postupech. A pak dojde k dvěma možným reakcím dotazových. U starších novinářek čtenář pozoruje takové lehké ohrazení se, až odmítnutí. Mladé novinářky naopak souhlasí a ještě přidávají příběhy rozvíjející jejich nelehké postavení v redakcích médií. A to je přesně to, co kniha přináší - jak se staví novinářky různých generací a názorů k situacím, které autorka během novinářské kariéry zažila.
Kniha je hezky rozdělená, rozhovory nejsou stejně dlouhé. Především část s Andreou Procházkovou a Hanou Řičicovou je extrémně dlouhá (ta mě tak nebavila, že jsem ji musel v půlce přeskočit, slečny se tam točily bez konceptu až moc dlouho). Jinak se dozvíte něco o životních příbězích dotyčných, jak jsem již zmiňoval, dojde i na otázky na stres, zda to mají holky těžší. Často to ženy odkovápají od sebe, takže Lindě nezbyde nic jiného než změnit téma. Velice kvituji přesah mířící k mladým novinářkám, kde hostky poskytují rady jak dělat novinařinu dobře. Takže celkově za 3 hvězdy.

Ess.
27.12.2023 3 z 5

Knížka mě trošku zklamala. Ne respondentkami, ty byly všechny skvělé, ale spíš stylem vedení rozhovorů, pravopisnými chybami a stále se opakujícími tématy. U některých dam mi bylo skutečně líto, že se Linda hodně držela předem dané šablony, a nevěnovala se víc konkrétním událostem v kariéře té které novinářky. I přesto jsem si ale knížku užila, především rozhovor s Petrou Procházkovou, a odnesla si z něj několik témat k zamyšlení. Příběhy předních českých novinářek jsou inspirativní a zajímavé a všem zúčastněným (včetně autorky) přeji hodně úspěchů v budoucnu.


Beltrix
17.09.2023 4 z 5

S Lindou Bartošovou v roli moderátorky jsem měla už zkušenost z podcastů, přesto nemůžu říct, že bych nebyla zklamaná, že i do knižní podoby se dostaly její dva zásadní nešvary - snaha dokončit myšlenky zpovídané a "k tomu se ještě dostaneme".
Hlavním tahounem pro přečtení knihy tak byly novinářky, s nimiž vedla rozhovory, přičemž opravdu jde o ty nejznámější jména na české scéně, a tak bylo zajímavé nahlédnout trošku i do jejich hlavy a soukromí.
Po přečtení několika rozhovorů je však naprosto jasné, že autorka měla jasný záměr, čemu se chce věnovat - sexismus v novinářském prostředí a feminismus (což jsou jednoznačně důležitá témata) - to vše v poměrně stejné struktuře: otázka na začátky, na šéfy, na sexismus, na děti, na nejzajímavější kauzu jejich kariéry a pak rada pro začínající novinářky - ale myslím, že kdyby se tak striktně nedržela tohoto úzkého pohledu, mohla se v těch rozhovorech dostat k mnohem zajímavějším věcem.

ladyka
16.06.2023 3 z 5

Od knihy jsem čekala větší lehkost, kniha (a autorka též) na mě místy působila jaksi prkenně a strojově. Některé rozhovory mi přišly vleklé, jiné se četly skoro samy (rozhovor s L. Kabrhelovou, P. Procházkovou a S. Witovskou). Rušily mě však autorčiny návodně působící a opakující se otázky/názory ohledně genderu. V tomto směru bych autorce přála menší urputnost a větší grácii. Nicméně celkově dobrý počin (proto 3*), inspirativní bude jistě pro student(k)y žurnalistiky a začínající novináře i novinářky.

Metuje
01.06.2023 2 z 5

Moje první zkušenost s rozhovorovou knihou, bohužel ne úplně dobrá. Na to, že je od novinářky obsahuje pravopisné chyby (a teď nemyslím v odpovědích, kde je zřejmě záměrně ponechán prostor originalitě), což by snad na tomto rozsahu stran neměl být takový problém (hlavně, když jde jen o otázky autorky). Výběr jednotlivých zpovídaných je zajímavý, nicméně jak tu už někdo zmiňoval, zejména u starších novinářek je patrný dost velký nátlak na znevýhodňování žen, které je zbytečně tlačeno i přes záporné odpovědi respondentek. Doporučit knihu lze maximálně samotným novinářkám studentkám, běžné populaci úplně moc neřekne. Nejzajímavější rozhovory asi Klímová a Šmuclerová, jelikož jsem dámy neznal.

dzejn187
25.03.2023 5 z 5

Kniha je velmi inspirativní a nabízí spoustu podnětů k zamyšlení. Zpovídané novinářky mají různorodé zkušenosti a pohledy na svět, a to pro mne bylo nesmírně důležité.

Verrrunka
03.03.2023 5 z 5

Skvělé rozhovory s českými novinářkami z různých mediálních oborů.
Pecka!
Moc mě bavilo, jak jsou rozhovory vedené, jak má každá žena za sebou svůj zajímavý příběh, jak má každá jinou osobnost a je to z těch rozhovorů cítít.
Většinu z nich znám z různých podcastů a bylo obohacují je trochu poznat i z jiné strany.
S pokorou, s respektem k profesi, kterou dělají, dávám klobouk dolů.

eva3992
27.02.2023 5 z 5

Kniha rozhovorů se ženami v českých médiích, ať už v novinách, rádiu nebo v televizi. Jaká byla jejich cesta k tomu, aby se dostaly tam, kde jsou, jaké překážky musely zdolávat. Na otázky odpovídají například Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další.

Jelikož miluji knihy rozhovorů, tato kniha byla jasnou volbou a jsem nadšená. Jelikož novinařina je pro mě neznámé prostředí – na televizi se téměř nedívám, rádio poslouchám občas, noviny nečtu, tak jsem se díky tomu dozvěděla spoustu zajímavých informací, a to mám vždy u knížek ráda.

Rozhovory krásně plynou, autorka pokládá zajímavé otázky, vše má hlavu a patu. Kromě novinařiny tu zabrousíme i k tématům feminismu a postavení žen. Jak je těžké se probojovat do světa, kde většinou pracují jen muži.

Každá z žen poradí i svoje tipy pro začínající novinářky a pro všechny, které by chtěly do tohoto prostředí proniknout.

Myslím, že se po dočtení této knihy budu na ženy v médiích už vždy dívat jinak.

mamboleta
25.02.2023 5 z 5

Skvělý nápad a dobře vybrané osobnosti. Jako absolventky žurnalistiky se mě řada zmíněných překážek velmi dotýkala a dobře si pamatuju na moment, kdy jsem se rozhodla jít jinou cestou. O to víc obdivuju ty, které vytrvaly. Jako jedinou mini vadu na kráse bych jen řekla, že někdy se autorka až příliš snaží držet linky žena=oběť. Osobně to tak nevnímám.

MildeZ
25.02.2023 5 z 5

Formát rozhovoru mám velmi rád, stejně tak jsem si oblíbil i autorku. Proto tato publikace byla jasná záležitost, kterou jsem si nemohl nechat ujít a nutno podotknout, že mě bavila. Ono když má někdo, co říct, tak potom to jde samo :-)

Maky78
16.02.2023 4 z 5

Zajímavé rozhovory se zajímavými ženami. Zaujala mě pestrost pohledů, síla, nadhled. Je to náročná profese a jako každá vyžaduje určitou část sebeobětování. Čtení, které inspiruje.

Címa
10.02.2023 5 z 5

Rozhovory jsou dělány s velmi zajímavými osobnostmi, klidně bych si jich přečetla ještě jednou tolik. Za mě příjemné čtení a dozvedela jsem se navíc spoustu zajímavého z prostředí, do kterého nevidím.

Přečti_si
30.12.2022 5 z 5

Naprosto perfektní kniha rozhovorů s ženami české žurnalistiky. Každá byla z trochu jiné sféry, každá něčím zajímavá. Rozhodně doporučuju přečíst. ️

blackoutzuzi
17.10.2022 5 z 5

Barbora Černošková, Světlana Witowská, Petra Procházková a Lenka Kabrhelová. Jejich rozhovory mě zaujaly a bavily nejvíc. Asi i proto, že si mé sympatie získaly už dávno před touto knihou a zde se mi jen potvrdilo, jak nesmírně zajímavé osobnosti to jsou :)
Inspirativní čtení. Díky skvělému výběru respondentek je to vyloženě průřez generacemi a pozicemi od válečných zpravodajek, dokumentaristek, sportovních novinářek, až k těm televizním. Bavilo mě to moc.

SladkaK
23.08.2022 2 z 5

Zde se nevyplatilo soudit knihu podle obalu. Zajímavý vhled do práce v médiích přebil fakt, že poutavé výpovědi vedly pouze některé z žen. Ty ostatní byly mírně řečeno bez pointy a na granát.

veriszv
20.08.2022 5 z 5

Ač novinářka nejsem ani k této profesi nemám nijak blízko, samozřejmě až na takovou malou nepatrnou drobnost, že denně konzumuju spoustu zpráv, tak mě kniha nesmírně bavila a obohatila.
Nejsou to totiž jen příběhy novinářek, jsou to hlavně příběhy inspirativních žen.
Rozhovory jsou skvěle vedené a ukazují náročnost, úskalí, nástrahy, odhodlání, ale hlavně poctivou a tvrdou dřinu.
Lidem, kteří směřují k žurnalistice může kniha pomoci v nasměrování, protože jsou zde zastoupeny různá média a pohledy.
No a všem ostatním může poodhalit fungování médií, postavení žen v nich a hlavně ženský pohled na ně.

AlčaH
10.08.2022 4 z 5

Kniha, která prostřednictvím poutavých rozhovorů přibližuje práci českých novinářek, a díky výběru respondentek z více oblastí ukazuje, jak moc je jejich práce různorodá.

Na knize se mi líbila právě ta pestrost, ať už co se týče druhu média, konkrétní pracovní pozice nebo třeba ta generační. Bylo zajímavé si mezi sebou jednotlivé rozhovory a pohledy na svět porovnat právě z těchto hledisek.

Styl psaní se mi líbil a bavil mě, rozhovory měly dobré tempo a dozvěděla jsem se z nich plno zajímavých věcí. Celkově mi tento formát rozhovorů vydaných knižně vyhovuje.

Nejvíce mě zaujaly rozhovory s Barborou Černoškovou, Petrou Procházkovou a Apolenou Rychlíkovou.

adela855
04.08.2022 3 z 5

Některé rozhovory jsou opravdu povedené - Witowská, Klímová, Petra Procházková. Celkově knihu hodnotím pozitivně, pro začínající novinářky a novináře může být velmi inspirativní. V některých rozhovorech mi ale vadila návodnost otázek, především co se týče tématu genderových rozdílů v rámci novinařiny.

jakoby_misenka
08.07.2022 2 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, ale asi jsem od ní čekala více, možná proto přišlo lehké zklamání. Otázky mi přijdou často moc návodné a autorka do nich hodně promítá sama sebe, svou vlastní zkušenost a své téma, nezůstává nestranná. Nadhled některých respondentech je naopak opravdu velmi inspirativní. Kniha by si zasloužila lepší péči i po jazykové stránce.

Arkagas
30.05.2022 3 z 5

Novinářky mě zaujaly hned po vydání, díky zapůjčení se ke mě dostaly už nyní, protože čekací doba v knihovně zase bez komentáře. Ale bohužel, chápu asi nadšení čtenářek, kterým kniha učarovala, ale osobně si myslím, že to jsou čtenáři, kteří tyto ženy nesledují nijak aktivně, protože na mě to působí celé jako mnoho otázek, které už byly položeny, ale teď byly zkompletovány do knihy. Ano, i já jsem si tu našla velmi oblíbené a dobré odpovědi, ale že by mi kniha učarovala nějak extra, to bohužel říct nemůžu. Hezky reflektuje věkové rozdíly a dobu, ve které tyto ženy působily, což je za mě největším přínosem, ale kdo sleduje "novinářky" trošku víc a delší dobu na sociálních sítích a zná jejich práci a minulost, tomu kniha nic moc nového nepředá. Tím ale rozhodně neříkám, že je to kniha špatná. Za přečtení stojí, ale pokud trošku sledujete svět žurnalistiky, asi z ní úplně unešení nebudete. 

Štítky knihy

rozhovory novinářky

Autorovy knížky

Linda Bartošová
česká, 1993
2022  80%Novinářky

Kniha Novinářky je v

Právě čtených16x
Přečtených218x
Čtenářské výzvě60x
Doporučených8x
Knihotéce118x
Chystám se číst159x
Chci si koupit33x
dalších seznamech5x