Nové verše

Nové verše https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333131/bmid_nove-verse-9Nw-333131.jpg 4 38 6

Posmrtně vydaná sbírka básní Františka Gellnera pět let po jeho zmizení na haličské frontě. Je složená z básní asi z posledních deseti let, kdy už byl Gellner spíše novinářem než rozervaným básníkem. Z veršů je cítit jakési zklidnění autorova ducha, básně nejsou útočné ani nemají potřebu nikoho burcovat či pobuřovat. Jedná se spíše o jakési melancholické smíření s nesplněními sny a životními tragédiemi.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Maťa
více info...

Kotrlat
Kotrlat
22.05.2023 3 z 5

Na rozdíl od předchozích sbírek došlo k určitému rozvolnění témat i naléhavosti textů - Gellner je sice z básní pořád cítit, nicméně buřičská poloha mu dle mého názoru seděla více.

666Jitka
666Jitka
25.10.2021 5 z 5

Klamných představ si nečiním v žití,
že proti přesile hlupáků
by bylo možno zvítěziti.
Vím, pravda spíš vězí v opaku.

Jak trefné ...


666Jitka
666Jitka
25.10.2021 5 z 5

Tato sbírka básní Františka Gellnera je poskládaná a vydaná posmrtně jeho přítelem S.K.Neumannem. Poezie v tomto souboru již není tak bohémská, anarchistická a buřičská, i když i zde najdeme narážky na soudobou politiku. Básně jsou klidnější, melancholické, avšak zachovávají si skepsi a nedůvěřivost ke společnosti. Mám velmi ráda tvorbu tohoto zajímavého solitéra a jeho verše mě dokáží oslovit.

anetka.repova
anetka.repova
10.04.2020 4 z 5

Básně z pera mého oblíbeného autora. Více se mi líbí jeho sbírka Po nás ať přijde potopa a Radosti života, ale i tyto verše se mi líbily.

IŠ
28.01.2018 4 z 5

Trošku jiný František Gellner. Oproti sbírkám Radosti života a Po nás ať přijde potopa, vyznívá v básních citlivá melancholie a snad i určité smíření. S životem. S tím, co bylo a co jest. Duch anarchisty a buřiče mlčí, aby se ozval hlas zralého smutku a něhy.
----------------------
Poslední věci

Po čem kdy srdce v touze bilo,
z toho se nic mi nesplnilo.
Kde moje naděje jsou dnes?
Sám jsem je všecky k hrobu nes’

Minula žití polovice –
a bezpochyby něco více.
Přikvačí naše hodina
a zaniknem jak bublina.

Člověk se táže: Jak a k čemu
a proč, a úzko z toho je mu,
že nenalézá odpovědi,
ať do sebe či kolem hledí.

Tak rád bych někdy řekl: Pane,
nechať se tvoje vůle stane!
Snad je tam přece někdo v nebi:
Aspoň ho máme zapotřebí.

WEIL
WEIL
26.09.2011

Tahle sbírka básní vyšla až po smrti autora, který zahynul patrně na bojišti na začátku první světové války. Zahynul údajně v září 1914 při ústupu na haličské frontě a byl prohlášen za nezvěstného.