Nové světy ve vesmíru

Nové světy ve vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82602/bmid_nove-svety-ve-vesmiru-0AT-82602.jpg 4 16 3

Objev exoplanet, planet u jiných hvězd, než je naše Slunce, je jedním z největších úspěchů astronomie na prahu třetího tisíciletí. Jsme ve vesmíru sami? Na tuto otázku, kladenou už déle než dvě tisíciletí, budeme zdá se brzy znát odpověď. Přispívá k tomu fantastické vylepšení spektroskopické techniky v posledních letech. Autoři, přední odborníci v problematice exoplanet, dávají poutavým způsobem nahlédnout do astronomické kuchyně a historie objevování těchto nesmírně přitažlivých vesmírných objektů. Zároveň čtenáře seznamují se širší problematikou, která s otázkou exoplanet souvisí: s historií objevování planet sluneční soustavy, s klasifikací hvězd, se základy spektroskopie. Anglické vydání knihy v nakladatelství Cambridge University Press označil časopis Astronomy za jednu z nejlepších publikací v oboru astronomie v roce 2003.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Les nouveaux mondes du cosmos , 2001


více info...

Přidat komentář
zahadum
zahadum
31.01.2017 4 z 5

Zaujímavý opis tŕnistej cesty za planétami mimo našej slnečnej sústavy. História objavovania, samotné objavenie prvej planéty...a potom ďalších a nástrel toho čo si od toho sľubujú vedci...aj keď trošku zbytočné vzhľadom na to,že vo vesmíre musí byť nepredstaviteľné množstvo planét a bola to len otázka času.

ses3
ses3
30.10.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem koupila pro přítele, kterého zase tolik nebavila a nedočetl ji. Já sama jsem si ji vzala do nemocnice, kde jsem měla strávit tři dny a moc se mi líbila. Je pravda, že jsem ji nevydržela číst delší dobu (musela jsem se hodně soustředit), ale bylo to opravdu zajímavé.


vitek.sk
vitek.sk
10.09.2014 5 z 5

Obor hledání exoplanet a mimozemského života mne velmi zajímá, navíc je to velmi rychle se rozvíjející obor astronomie. Proto jsem rád, že i v češtině vyšla tato kniha objevitele první exoplanety 51 Pegasi. Kniha na jedné straně popisuje složitou a trnitou cestu za objevem první exoplanety a na druhé straně dnešní boom, kdy se objeví během roku několik desítek, i set planet, tedy věc před pár lety neočekávaná. Uděluji zasloužených 5 hvězd.