Nové Město

Nové Město https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266734/bmid_nove-mesto-SLV-266734.jpg 5 5 1

Putování dnes již zaniklým Novým Městem vědomě navazuje na pětisvazkovou publikaci Zmizelá Praha, vydávanou v letech 1945-1948 nakladatelstvím Václava Poláčka. Topograficky řazené snímky, jež dokumentují stav před asanací, doplňuje komentář omezený na stručné informace umožňující lokalizaci místa, charakter a časové zařazení jeho stavebních proměn v 19. a 20. stol. Součástí nejsou kulturněhistorické údaje ani jména architektů. V popiscích se čtenář dozví, kdo je autorem snímku, datum jeho vzniku, název vlastníka reprodukované předlohy a její inventární číslo nebo signaturu. Jednotlivé kapitoly jsou uvozeny orientačními plánky, polohopisné plány z let 1769, 1816, 1891 a 1994 pak tvoří samostatnou přílohu knihy. Obrazový materiál doplňuje stručný přehled dějin Nového Města, seznam domů podle popisných čísel a soupis platných i zaniklých místních názvů. Vydáno k 650. výročí založení Nového Města pražského.... celý text

Přidat komentář

Daydreamer
18.12.2015 5 z 5

Celá tahle "trilogie", tedy "Staré Město", "Nové Město" a "Hradčany a Malá Strana" je dílo naprosto mimořádné. Počínaje už vhodně zvoleným velkým formátem (A4), který umožňuje ty stovky fotografií publikovat v dostatečné velikosti. A po otevření knih se už můžete kochat pohledy na Prahu devatenáctého i počátku dvacátého století, ale nejen to. K jednotlivým snímkům je vždy připojen text, popisující objekt či lokalitu a to v rozsahu, který je příjemný a naprosto dostatečný, takže nikde nesklouzává do přílišných podrobností, která by mohla některého z případných zájemců odradit. V knize ovšem najdete i starší grafické pohledy(např. Sadelerůva Ouden-Allenův) na Prahu, až po první z nich, pocházející z konce 15. století. Budete-li chtít, můžete si zkusit identifikovat některé ze staveb na těchto prospektech. Mnohdy to vůbec není jednoduché.
V publikacích samozřejmě naleznete i potřebné plány městských částí, patřící do příslušné knihy. V závěru pak ještě seznam domů popisovaných městských částí a jejich proměn v 19. a 20. století.
Osobně lituji, že nemohu ještě nějakou tu hvězdičku na hodnocení přidat :-). Tyhle knihy by si to nepochybně zasloužily.
Pro ty, kteří se zajímají o histori našeho hlavního města vřele doporučuji!