Nová země

Nová země https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166839/nova-zeme-166839.jpg 4 24 6

Románová epopej o životě přistěhovalců do Ameriky začíná v roce 1888, kdy se mladí manželé Lavettovi vydávají z Evropy za oceán hledat štěstí. Román líčí jejich krušné začátky a život uprostřed dravé, rozvíjející se společnosti.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Immigrants


více info...

Přidat komentář

bookworm
08.01.2023 4 z 5

Príjemné čítanie na dlhé zimné večery - taká rozprávka pre dospelých o americkom sne (a jeho konci). Ako už spomenuli iní čitatelia, hlavnému hrdinovi sa neuveriteľne darí. Neuveriteľné resp. nedôveryhodné je často aj správanie postáv - nedáva to zmysel, ale autor to tak potreboval. V každom prípade, dobre sa to číta, dej má väčšinou rýchly spád, a čo oceňujem naozaj je, že v knihe neboli žiadne krváky, násilnosti, sexuálne scény a pod. Takže za mňa OK, čítanie mi spríjemnilo niekoľko zimných večerov.

Dandy1
31.10.2021 3 z 5

Danovi se dařilo všechno až moc dobře a to knize bere na věrohodnosti. Postavy jsou všechny povahově buď černé nebo bílé.


Koka
29.12.2020 3 z 5

Takové malé beletrizované dějiny Kalifornie od zlaté horečky po černý pátek a jeho následky. Dobře se to čte, i když smýšlení a jednání mnoha postav jsem moc - pro jejich odlišnost od našich "kulturních vzorců" - nechápala. Každopádně tam autor vtěsnal všechny klíčové dějinné události těch let: od ničivého zemětřesení v roce 1906 přes vzestup nové vrstvy podnikatelů, kteří se nebáli riskovat a rozvíjeli nová odvětví - osobní lodní přepravu, zavádění leteckých linek, budování hotelových resortů, pak šok z I. světové války, na které mnozí občané USA tak neuvěřitelně zbohatli (a mnozí jí zaplatili životem či zdravím), až po vzestup Hollywoodu jako centra filmového průmyslu. Jednoduše - bylo to extrémně dynamické období, kdy v průběhu 30 let jeden ze států USA zaznamenal takový rozmach, že to v důsledku ovlivnilo celý svět.
(ad vydání Knižní klub, 1995: chápu, že tohle není literatura, kterou by český vydavatel svěřil přednímu překladateli, ale přesto: nazvat Sigmunda Freuda Zikmundem - to byl opravdový "gól". )

Kerberos
26.06.2017 4 z 5

kniha se mi moc líbila

Babo
28.11.2016 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila. A jak to bývá,když se na něco moc těším bývám zklamaná.
Téma skvělý ,ale jako celek průměr.
Příběh člověka,který na co sáhl,to mu vyšlo. I to je obdivuhodné,uměl riskovat, měl čich na pokrok a uměl ho využít. V soukromí už takové štěstí neměl.
Člověk prostě nemůže mít všechno.

playada
20.12.2013 5 z 5

Je to pěkné, čte se to samo, hlavní hrdina je sympaťák, zažije i pády, takže je to realistické, samá pozitiva. Určitě stojí za přečtení.