Nová tajemství Prahy

Nová tajemství Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425151/bmid_nova-tajemstvi-prahy-hCH-425151.jpg 5 61 29

Odhalte nová tajemství magické Prahy! Praha je nejen stověžatá, ale také plná tajemství a zázraků. Autor David Černý v nové knize odhalí další zajímavosti z naší metropole. Projeďte se spolu s ním pohřební pražskou tramvají. Najděte první dopravní značku v Praze a seznamte se s úhořem Pepíkem, který už dlouhá léta žije v kašně pojišťovny ve Spálené ulici. Můžete také nahlédnout do koupelny Jana Masaryka a do podzemní nemocnice v Krči. Naučíte se, jak správně požádat o zázrak u sochy Jana Nepomuckého na Karlově mostě. Dozvíte se také, kde hledat ďáblovy kameny. Další nebudeme prozrazovat, ale můžete se těšit na Nová tajemství Prahy. Kniha je pokračováním knihy 25 tajemství Prahy, která vyšla v roce 2018 a stala se bestsellerem. Novinář, historik a fotograf, autor knihy 25 tajemství Prahy a Nová tajemství Prahy, tvůrce projektu Miluju Prahu David Černý pochází ze staré pražské pekařské rodiny. Studoval historii a celý život o Praze píše. Svou lásku k hlavnímu městu chtěl však sdílet i s ostatními, a tak si založil stránku Miluju Prahu. Zpočátku publikoval jen své oblíbené fotky Prahy, stránka se však rozrostla už na 100 tisíc fanoušků a spousty lidí dnes nadšeně posílají své vlastní fotky. David stále žije na Starém Městě nedaleko Staroměstského náměstí.... celý text

Přidat komentář

Ladislav73
28.10.2023 5 z 5

Tajemství je neznámá, skrytá věc či jev, který nelze logicky či racionálně vysvětlit - často ani přesně popsat. V této knize jsou tajemstvími zapomenuté příběhy lidí, míst a událostí, které nám autor připoměl.

Praha nás nepřestane nikdy fascinovat. Na první pohled stojí zdánlivě nehnutě. Ale odehrávají se v ní děje, které nás dokážou přivést k úžasu.

Moc pěkná kniha doplněná o úžasné fotografie a obrázky.

dani.mertova
13.03.2023 4 z 5

Hezká kniha s poměrně výstižnou kapitolou k jednotlivým zajímavostem v Praze.


lordchaos
27.02.2023 4 z 5

Protože se mi líbila první kniha, pořídil jsem si i další. Některé informace se napříč knihou (i s knihou předchozí) opakují, což mi zas tak úplně nevadí. Aspoň je paměť více fixována! Rozhodně bych ale přivítal nějaké citace… Kde se co autor dočetl, odkud čerpá… V předchozí knize (viz můj komentář) jsem narazil na drobnou nesrovnalost, která by se dala považovat za překlep, nicméně zde jsem byl nemile překvapen mnohem více. Konkrétně v kapitole o úhoři Pepíkovi. Příběh znám z vyprávění Jana Wericha (Táto povídej) a sám jsem si pak zjišťoval, jaký úhoř dnes v kašně žije. Pepík I., který pamatoval malého Jeníčka W., již v kašně nežije (uhynul 1976), googlením jsem dospěl k informaci, že v současné době kraluje v kašně Pepík III. (Pepík II. uhynul, pravděpodobně z důvodu častého stěhování, již v roce 2005). Autor tedy v knize mylně uvádí, že v současnosti v kašně žije Pepík II.
https://prazska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/7185-budovu-pojistovny-v-centru-prahy-hlida-od-roku-1914-zivy-uhor-jmenuje-se-pepa.html

Stejně jako u první knihy se ptám, kolik takových chybiček, kterých si nepovšimnu, v knize ještě je? U knihy, jistě s láskou k Praze připravované, to zamrzí. Další si však přesto zakoupím, neboť tomu fandím;.-)

Pozn. 1: V komentářích jsem často narazil na chválu fotografií pohřební tramvaje. Kdo čte knihu (a popisky obrázků) pozorně, zjistí, že se jedná o ilustrace.

Pozn. 2: Na straně 86 je vlevo dole pod obrázkem uvedeno: „Astronomická věž Klementina byla postavena v roce 1722 do výšky 68 metrů. Pracovali zde například Tycho Brahe, Johannes Kepler nebo Tadeáš Hájek z Hájku.“ Kdo se podívá na životopisná data zmíněných vědců, zjistí, že by bylo mnohem smysluplnější napsat, že pánové pracovali v Klementinu. Aby to nevyvolávalo dojem, že pracovali ve věži, která v době jejich života ještě nestála.

Suma sumárum kniha se mi líbila. Strávil jsem s ní u lampičky moc příjemné sobotní odpoledne v koutečku pražského bytečku a sáhnul jsem po ní ihned po přečtení knihy předchozí. Čte se to a prohlíží opravdu hezky a lehce. Zbývající dvě knihy z této série jsem si pak vzápětí také objednal.

Malarkey
29.12.2022 5 z 5

Nádherná kniha, jak obrazově, tak textem. Autor má Prahu evidentně hodně rád, protože o ní dokáže živě mluvit a má chuť čtenářům představit řadu zajímavých míst, o kterých třeba neměl ani tušení.

Samotného mě česká historie hodně zajímá, moc rád se Prahou procházím a objevuji zákoutí, o kterých jsem neměl ani tušení. Historické centrum Prahy má takových míst nepřeberné množství, stačí se jen zamyslet a občas vstoupit tam, kam by Vás to na první pohled netáhlo...v tu chvíli se totiž otevírají netušené možnosti stověžaté Prahy.

No a pokud tomuto objevování chcete podlehnout a trošku to i podpořit, tak zkuste tuto knihu o nějakých těch náhodných tajemstvích staré Prahy. Stojí to za to!

wooloong
02.09.2022 5 z 5

Mnoho zajímavostí, krásné fotografie, příjemné čtení.

ArthasKarfa
02.09.2022 3 z 5

Velmi pěkně ilustrovaná a koncipovaná kniha o poměrně známých místech a událostech v Praze. Myslím, že pro většinu čtenářů, kteří mají rádi historii a Prahu byla celá řada informací již dávno známých nebo jen podaných jinou formou. Kniha je příjemným zpestřením literatury o Praze na poloviční cestě mezi fakty, mýty a bedekrem. Četla se hezky.

Márv1990
16.01.2022 5 z 5

Velmi dobře a příjemně zpracovaná kniha o historii různých zákoutí, osobností a památek Prahy.

Liilith
16.01.2022 4 z 5

Příjemná knížka o známých i neznámých místech Prahy doplněná krásnými fotkami.

Jirinamac
04.01.2022 5 z 5

Stejně jako ve 25 tajemství, tak i tady jsou informace, které jsem nevěděla nebo už jsem je zapomněla. Některá tajemství jsou už jen vzpomínky na dobu minulou. Moc pěkné fotky. A i já ,,miluju Prahu,,

Afilada
30.11.2021 4 z 5

Velmi zajímavá knížka, nejen pro milovníky Prahy. Většinu témat jsem sice znal, ale přesto jsem se vždy dozvěděl nějakou další podrobnost. Doporučuji.

Aaloha
17.11.2021 5 z 5

Moc hezká kniha. Krásné fotografie a dozvěděla jsem se různé zajímavosti. Pohřební tramvaj nebo úhoř Pepík.

Allys
08.10.2021 5 z 5

Veľmi pekne spracovaná kniha plná krásnych fotografií a dobových obrázkov. Mnoho miest som síce poznala, ale vďaka tejto knihe som si doplnila o daných miestach informácie, ktoré sú podané stručne, výstižne a pútavou formou.
Okolo najstaršej dopravnej značky som chodila často a ani som o nej nevedela a už som bola navštíviť aj úhora Pepíka :-) Najviac sa mi páčili časti o Ledňáčkoch, pohrebnej tramvaji, Výtoni a Václavskom náměstí. Podolská cementárna ma až tak nezaujala, vzhľadom k tomu, že dnes tam je už len kúpalisko. Nemocnica v Krči bola ako z nejakého starého filmu, ani by som neverila, že vôbec také miesto dnes ešte existuje.
Knihu som mala z knižnice, zvažujem kúpu. Je dostupná aj v e- verzii, ale vzhľadom k množstvu farebných fotografií tento formát neodporúčam.
Ďakujem autorovi, že venoval čas a energiu na vytvorenie takejto krásnej a zaujímavej knihy.

GYROTOURBILLON
18.03.2021 5 z 5

Moje druhé setkání s DČ. Opět kniha zajímavostí, tajemna, doplněna krásnými fotografiemi. Rád střídám žánry knížek , je třeba občas odskočit od thrillerů , či krimi atd. Jak již jsem uvedl, rád pobývám v Praze mimo hlavní tahy a dokážu si představit , co a jak muselo být té a té doby. Třeba nádraží Těšnov , které kvůli stavbě magistrály úplně zmizelo z podvědomí pražanů. Jasně , starší generace určitě vzpomenou na krásnou architekturu vstupního portálu toho nádraži.
Moje babička sloužící v Praze z tohoto nádraží jezdila směr Hradec Králové.
Demolice byla posléze historiky a památkáři velmi odsuzovaná. Bohužel na krásy se tehdy moc nekoukalo, obzvlášť v době KSČ. Magistrála zničila srdce Prahy, o památkách nemluvě.

jadunka
25.01.2021 4 z 5

Oproti první knížce pana Černého jsem se tady dozvěděla více zajímavostí, o kterých jsem vážně neměla ani tušení. U některých kapitol bych ocenila větší obsáhlost, ale jako námět k tomu, jaké zajímavosti si vyhledávat, je to určitě super. :)

cérka
27.12.2020 4 z 5

Chtěla jsem si přečíst něco tajemného a strašidelného a tato kniha tuto mou potřebu zcela nenaplnila. Tady jsem měla spíš pocit, že čtu o zapomenutých zajímavostech Prahy než o tajemstvích.
Ano, musím uznat, je škoda, že se na některá místa, události či osoby zapomíná (úhoře Pepíka, či Ďáblovy kameny určitě navštívím) a je dobře, že jsou již navždy zachyceny v této publikaci, která je navíc doplněna skvělými fotografiemi.
Za mě něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Je to taková jednohubka na jedno odpoledne.

codeas
25.11.2020 4 z 5

Překvapivě je druhý díl lepší než první.

LenkaGonn
09.11.2020

Po otevření této knihy jsem byla lehce skeptická, zda jsem se trefila do svého vlastného vkusu. Nakonec jsem velice příjemně překvapená. Kniha je velice čtivě napsaná a doplněná krásnými fotografiemi. Jsou tam sice místa, kam se nemůžete podívat, ale to mi nevadí. Jsem ráda, že si o nich mohu alespoň přečíst. A na ten zbytek se už těším. Jakmile budu v Praze rozhodně je navštívím. Pro mě kniha splnila poslání a rozhodně si koupím i autorovu první knihu.

Vasobdivovatel
04.11.2020 4 z 5

Kniha byla dobrá , ale mohlo tam být více informací . Já jsem rád ,že tam byl i slovník zaniklého nářečí.

xxtom
07.10.2020 4 z 5

Kniha o méně známé pražské historii a současnosti doplněná krásnými fotografiemi. Škoda, že nejsou popisy jednotlivých pražských tajemství trošku delší. Předchozí kniha "25 tajemství Prahy" se mi líbila o něco víc. I tak jsem se ale dozvěděl zase něco nového.

E_Lan
31.08.2020 5 z 5

Možná ještě zajímavější kniha než předešlý díl. Nádherné fotky, příjemně vybrané stavby a oblasti a kratičký text, který ale řekne to potřebné. Těším se na další díly:-)