Nostradamus: Příštích padesát let

Nostradamus: Příštích padesát let https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59174/nostradamus-pristich-padesat-let-59174.jpg 3 11 3

V knize představuje Peter Lemesurier některá proroctví tohoto slavného věštce a přikládá k nim svůj zcela nový, revoluční, vědecky podložený výklad. Ani Lemesurierův výklad však není nijak radostný. Ještě pro toto století předpovídá masivní invazi muslimských, asiatských a „rudých” hord do Evropy. Vzhledem k nekompetentnosti evropských vůdců pak bude obsazena a zničena velká část Evropy, zejména jižní. Až těsně před britským pobřežím budou tyto hordy odraženy a zahnány zpět. Teprve pak nastane v Evropě období míru a prosperity, která potrvá padesát sedm let... Zajímavá je i úvodní obecná část této knihy. V ní Lemesurier rozebírá obecné zákonitosti Nostradamova proroctví a připomíná nejčastější chyby, jichž se dosavadní vykladači dopouštěli. Pro ty, kteří se k proroctví stavějí skepticky, připravil Lemesurier malý bonbónek: výběr z nejznámějších Nostradamových proroctví, která se již v minulosti naplnila. Jejich přesnost a detailnost je ohromující až děsivá. Protože, je-li Nostradamus stejně přesný i pokud jde o budoucnost, pak nezbývá než konstatovat: Bůh nám pomáhej...... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Příběhy
Vydáno: , Domino
Originální název:

Nostradamus: The next 50 Years , 1997


více info...

Přidat komentář

ZaS
01.05.2022 4 z 5

Autor na základě svých znalostí Nostradamova díla vybírá ty části, které se podle něj dosud nesplnily ale u nichž předpokládá, že se splní v kontextu následujících let. Nutno ovšem podotknout,že kniha byla zřejmě napsána někdy na přelomu 80. a 90. let minulého století. Z toho vyplývá zajímavý efekt. Autor knihy spekuluje o jevech, které jsou pro něj neuchopitelné, ale z našeho pohledu jsou už jasné. Typickým příkladem je předpověď, že Evropu zavalí mračna kobylek, které přijdou od jihu přes moře. Protože z kontextu je jasné, že jde o obrazné vyjádřenía a ne doslovné, a Nostradamus i v ostatních čtyřverších predikuje invazi z Afriky, uvažuje autor v intencích vojenské operace a výraz "kobylky" považuje za popis vrtulníků. Od roku 2015, ale Nostradamova předpověď nabyla zcela jiný rozměr. Nota bene tento jev vyplývá už z výše uvedeného popisu knihy, který zřejmě vznikl k datu českého vydání, tedy 2009.
Celkově vzato je kniha zajímavá tím, že odhadem 50% předpovědí zařadil z časového hlediska správně a popisují naši realitu. Na čtivosti jí ubírá autorem sestavovaný kontext, vycházející z reality 80.let 20. století. Bylo by zajímavé se na knihu znovu podívat za 30 let. Dokážu si představit, že i ostatní verše autor zařadil správně, jen popisují děje, které nás teprve čekají. Tato vidina je bohužel neradostná - předpovídá masivní střety mezi imigranty a původním evropským obyvatelstvem, ústící v druhou rekonkvistu.
V obecné rovině kniha znovuotevírá zásadní otázku vyplývající z úspěšnosti Nostradamových předpovědí - pokud je budoucnost daná, nemá smysl snažit se ji "budovat"; lidé jsou deklasovaní jen na pasivní příjemce nevyhnutelného.

Terva
08.06.2015 3 z 5

Víte, začít psát o budoucnosti podle Nostradama, to je sázka do loterie. Kniha je celkem zmatená a nic podstatného vám neřekne. Ale je to Nostradamus a tem byl vždy neprůhledný.


wally
26.01.2013 3 z 5

Před několika lety jsem tuto knihu zhltnul jedním dechem a přiznám se, že semínko pochybností ve mne zanechala. Teď když se k této knize vrátím, tak si říkám, co to tenkrát v tom 16. století hulili....na přelomu milénia se to v médiích hemžilo jeho proroctvími a teď? Ani pes po něm neštěkne...štafetu převzali Máyové!

Kniha Nostradamus: Příštích padesát let je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce21x
Chystám se číst4x
dalších seznamech2x