Nositelé příběhů

Nositelé příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61556/nositele-pribehu-61556.jpg 4 25 5

Krátké povídky Jeffreyho Archera si již dokázaly získat miliony čtenářů na celém světě. Tento svérázný britský spisovatel, dramatik a bývalý politik, který se netají svým obdivem k mistrům tohoto žánru - F. S. Fitzgeraldovi, Maupassantovi, H. H. Munrovi, W. S. Maughamovi či O. Henrymu, je sám jednoznačně nejprodávanějším anglicky píšícím současným autorem krátkých povídek a zároveň jedním z nejprodávanějších autorů v Británii vůbec. Na svém kontě má - kromě řady rovněž úspěšných románů a dalších děl - již pět povídkových sbírek, z nichž ze všech se postupně staly bestsellery. Tato v pořadí šestá sbírka vyšla v originále (pod shakespearovským názvem And Thereby Hangs a Tale) na jaře 2010, po téměř šesti letech, kdy její autor cestoval po světě. Podobně jako tomu bylo u předcházejících sbírek, i zde jsou některé povídky založeny na skutečných příbězích - deset z patnácti povídek bylo údajně inspirováno příběhy, které Archer shromáždil právě během svých cest - zatímco jiné jsou ryzí fikcí, čerpající nejen z autorovy fantazie, ale i z jeho neméně barvitého soukromého života. Jednotlivé povídky se odehrávají v různých částech světa a jejich hrdiny jsou lidé často na první pohled všední, nezajímaví. Právě tito lidé však v sobě často nosí příběhy, které stojí za vyprávění - a Archer je skvělý vypravěč. Opět potvrzuje své přirozené nadání pro krátké příběhy, jeho povídky vás \"chytí\" už od první stránky. Jsou vkusné, chytré a zábavné a nechybí v nich vynikajícím způsobem zvládnuté charakteristiky postav, typický anglický humor, napjaté očekávání pointy příběhu a překvapivé zvraty. Některé z nich vás rozesmějí, jiné vám vženou do očí slzy - všechny vás však budou udržovat v napětí téměř do konce.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

And Thereby Hangs a Tale , 2008


více info...

Přidat komentář

iceVS
19.08.2022 5 z 5

Musím říct, že pokud bych měla soudit knihu podle obalu, nebylo by mé hodnocení vysoké. Obálka se mi prostě kdovíproč nelíbí.
Ale povídky jsou naprostá bomba. Hned u první jsem pochopila, že s volbou zaměstnání jsem byla vedle už kdysi dávno... Vlastně se mi líbily všechny povídky až na poslední, tohle prostředí nemám ráda.
Bavilo mě v průběhu četby odhadovat, jak spletitě autor bude děj posouvat. Už dlouho vím, že možnost, která se nabízí jako první, ta to nebude... ani druhá, snad až tak třetí možnost se blíží skutečnému rozuzlení :-)

jaroiva
26.02.2022 4 z 5

Poslouchala jsem jako audio verzi, načtenou Petrem Neskusilem. Pod názvem A jak to bylo dál.
A povídky se mi líbily. Některé víc, některé míň, jako vždy.
Tentokrát bylo v souboru několik povídek, které byly na můj vkus moc politicky laděné, ale jinak opět správná směs poťouchlosti a škodolibosti spolu s dobrou pointou.
Archer nezklamal.


vterinka
15.02.2015 3 z 5

Povídky se nečetly špatně, ale většina z nich mě vůbec nebavila. Oslovila mě až osmá povídka, a pak devátá a dvanáctá. Kdo není na povídky, tak toho asi kniha moc neosloví.

kusma
07.07.2014 4 z 5

Pohodové povídky. Někdy měly očekávaný konec, jindy byl překvapující. Každopádně se krásně četly.

Márinka
01.02.2011 5 z 5

Archer je již druhý anglický spisovatel, jehož povídky mi učarovaly. Tím prvním je Roald Dahl. Sice jsem pořád ještě neodhalila "jádro" anglického humoru (Jistě, pane ministře obdivuji, Monty Pythony nemusím), ale "nečekané konce" povídek obou pánů doporučuji jako skvělý čtenářský zážitek. Škoda jen, že všechny anotace na Nositele příběhů píší, že deset z patnácti povídek je napsáno podle skutečnosti a pět je čistá fikcí autorova. Avšak které z nich mohou být pravdivé a které jsou fabualcí? Nemáte-li čas nebo chuť na dlouhé romány, sáhněte po krátkých, humorných, napínavých povídkách, jejichž rozuzlení vás mnohdy překvapí.