Katova píseň

Katova píseň https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31223/bmid_katova-pisen-Zcp-31223.jpg 4 104 18

Kniha se snaží o faktografický výčet životních osudů vraha Garyho Gilmora a lidí s ním spjatých za období od propuštění z věznice v Marionu ve státě Illinois až do jeho popravy o více než devět měsíců později v Utažské státní věznici. Kniha přísně vychází z rozhovorů, dokumentů, záznamů soudních jednání i z jiných původních materiálů procesu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , ČLK - Český literární klub
Originální název:

The Executioner's Song , 1979


více info...

Přidat komentář

Phyl
06.04.2024 5 z 5

Lidstvo je fascinováno vrahy, nikoli jejich obětmi. Nejdřív se o nich psaly knihy, později točily filmy a v posledních letech seriály. A společnost se za poslední léta rozhodla, že z nich udělá hrdiny a oběti systému. Gilmore si nezasloužil zemřít jenom proto, že to chtěl. Měli jej nechat plesnivět ve vězení, nebo zemřít při srabáckých pokusech o sebevraždy. Jeho boj za vlastní popravu z něj udělal pomalu mučedníka, i když pořád zabil bezdůvodně dva chlápky, kteří mu neudělali nic špatného. Takový kus lidského výkalu si nezaslouží dostat to co chce, ba naopak. Zacházeli s ním s chudáčkem špatně, tak to má být. Většina lidí dělá vše pro to, aby nepřekročila zákony a žila spořádaný život. Taky se k nim nikdo nechová jako v bavlnce. Musí si všechno nějak zasloužit. Takový kus bezvýznamné lidské žumpy nikdy spořádaný život nežil a zákon mu byl pro smích tak ať trpí. Popravil dva lidi, kteří byli jeho absolutním protipólem. Snažili se žít správně svůj život. Pokud nějaký takový recidivista vždycky brečí, jak je jeho život ve vězení špatný, měl by si uvědomit, že je ve vězení za trest ne odměnu. Smutným faktem zůstává, že se z toho odměna stává běžně. Hodně ochránců lidských práv bude bojovat za to, aby se výkaly splachovaly do čistých řek a kontaminovali je, otrávili a pluli si jimi, jako pověstné štiky bez zábran, zatímco čistota se potácela v bahně u dna. Výkaly se pak rozmáznou do obřích rozměrů a jejich otravně vábivý smrad zmámí kdejakou prostou mysl. Jdu si koupit nějaké cool oblečení od NIKE, protože “just do it

klara1550
17.03.2024 4 z 5

Ačkoliv mě první část knížky bavila víc než druhá, neměla jsem problém, že bych knihu musela odkládat a čtení mě nebavilo. Přišlo mi to jako skvělá sonda do různých vrstev americké společnosti, hlavně do života a přemýšlení "white trash" lidí. Linka Garyho a Nicole mě bavila nejvíc jako asi většinu lidí. To, že knížka byla napsaná na základě sběru informací z tolika zdrojů je obdivuhodné.


Crimble
24.06.2021 3 z 5

Je mi jasný, že tři hvězdy jsou málo, ale nemůžu si lhát do kapsy, čtení zvláště druhé půlky knihy se mi vleklo až nesnesitelně. Musím smeknout před Mailerem, kolik energie a času investoval do této knihy, ale subjektivně musím konstatovat, že to na mne působí přece jen až příliš megalomansky. Přesto svým způsobem dokonalé dílo. Gary, Nicole a jejich lovestory nemají chybu.

engelbert
17.10.2019 3 z 5

Můj dojem z knihy - sáhodlouze popsán případ vraha, který je odsouzen k smrti, a dlouho čeká na ambiciózního právníka, který se rozhodne honit si triko a chce mu zajistit milost, o kterou nijak zvlášť nestojí.

MichelleS
15.08.2019 3 z 5

Nevím, zda je to délkou knihy nebo vnějšími překážkami ve čtení nebo kombinací obojího, ale neskutečně se mi čtení vleklo. Velké množství postav (advokátů, soudců, novinářů, ...) působilo chaoticky, ztrácela jsem orientaci, kdo je kdo. Zůstal ve mně dojem, že se na jedné tragédii hodlá napakovat nebo prosadit své zájmy každý, kdo jde okolo, s čestnou výjimkou několika příbuzných. Přemýšlím, kdo je (aspoň podle této knihy) větší pakáž - právníci nebo novináři? Škoda, že Gary aspoň pro ty, co ho měli rádi, nedokázal opravdovou lásku vracet, využít svou inteligenci a nadání. Nedávno jsem četla jiný reportážní román o zločinu Capoteho Chladnokrevně, který mne zaujal mnohem víc, nenudil, nezahlcoval a přece sdělil vše podstatné.

Terrez93
30.03.2019 3 z 5

tak tahle knizka mi delala apolecnost hodne dlouho..pro me hrozne tezka na cteni musela jsem hodne premyslet, kdo je kdo jake jsou mezi nimi vztahy..nektere pasaze az zbytecne moc rozepsane do nekolika odstavcu, az to nekdy bylo silene nudne popisne.. denne jsem dala max 60 stranek bylo to na me moc, vubec to neutokalo.. jinak zpesreni formou rozhovoru, novinovych clanku atd bylo super.. asi zaslouzene dostala knizka cenu, narocnejsi cteni ;)

amigo17
10.01.2019 5 z 5

Klobúk dole pred Mailerom, ktorý dokázal dať tomu ohromnému množstvu "materiálu a informácií" nielen hlavu a pätu, ale spravil z toho aj literárny príbeh, ktorý u mňa celý čas fungoval.

Považujem za výhodu, že meno Gary Gilmore mi nehovorilo absolútne nič a že som si o ňom a jeho prípade nič nedohľadával ani v priebehu čítania a myslím, že táto nevedomosť faktov ma udržala v napätí a umožnila mi "vychutnať si" túto knihu.

gina
25.07.2018 2 z 5

Snad prvni kniha, kterou jsem nebyla schopna docist. Je to velmi podrobny dokument o pripadu Gilmora. Prvni tretina knihy, ktera popisuje jeho zivot a zlociny, je dobra. Druha tretina je vycet pravnich ukonu te ci one strany a u te jsem opravdu umirala. Zbytek jsem nedala (ano, i presto hodnotim).
Osoby Gilmora a Nicol jsou velmi zajimave - nevyzrale a presvedcene o vlastni jedinecnosti. Asi to, co clovek od vraha a jeho mile ocekava. Zvlastne kdyz pochazi z mormonske spolecnost, kde jsou vsichni xkrat rozvedeni ... Zajimavy obraz casti spolecnosti sve doby.
Nevim, jestli knihu doporucit k precteni, kdyz je tak tezke se tim prokousat ke konci. Spise doporucuji zavcas odlozit.

silvia62
03.03.2018

první kniha, kterou jsem nebyla schopna dočíst.

papaja
06.11.2017 4 z 5

Skvěle napsaná kniha. Dlouho jsem se k tomuto autorovi odhodlávala a určitě to není poslední kniha, po které jsem sáhla. Mám ráda knihy, kdy autor zvládne popsat hlavní postavu tak, aby ji čtenář chápal, měl rád a zároveň i nenáviděl. Byla cítit velká propracovanost příběhu, autor musel věnovat obrovské množství času, aby příběh dokázal takto zpracovat. Velice se mi líbí autorův "novinářský" přístup při popisu událostí i postav, kdy nejsou zapojeny autorovy emoce, vždy pouze emoce samotné postavy. Co bych knize vytkla je velké množství postav, za což autor úplně nemůže, když chtěl příběh vylíčit autenticky.

stansuomi
14.08.2017 5 z 5

Výborné dielo napísané veľmi zaujímavým spôsobom. Aj keď som sa na začiatku stratil v tom množstve mien, pomohol som si písaním na malý papier kto je kto (do dnešného dňa je papierik v knihe). Keď som si myslel že s Garym to už nemôže byť horšie, vtedy to horšie len začalo byť... strašne som mu fandil a súcitil s ním... kniha bola pre mňa veľmi silným zážitkom...

Koňadra
05.02.2015 5 z 5

Mne sa Katova pieseň veľmi páčila. Nejde ani tak o dej, ten bol nakoniec limitovaný skutočnými udalosťami, ale výborným Mailerovym spôsobom rozprávania príbehu, pozvoľne, pritom dostatočne dramaticky. Ukazuje príbeh človeka, ktorý bol pre drvivú väčšinu len čiernym a možno pre pár podivínov len bielym. Mailer zobral pastelky a dokázal, že v skutočnosti bol, ako každý, farebný, bez ohľadu na to, že významne prevyšovali temné tóny.
Veľmi dobré čítanie.

taikatalvi
23.01.2015 3 z 5

Veľmi zaujímavá, miestami som súcitila s hlavnou postavou. Ale Nicole som neznášala...

mmmisulka.r
22.07.2014 5 z 5

Vynikající čtení, někdy jsem se sice ztrácela v rozsáhlé rodině, ale i tak to bylo prostě perfektní čtení. Doporučuji, je to zajímavé a poutavé.

Skjaninka
09.06.2013 5 z 5

Vynikajúca biografia Garyho Gilmoura, za ktorú autor získal Pulitzerovu cenu. Náhľad do života a psychiky vraha odsúdeného na trest smrti, na jeho detstvo, pobyt vo väzení a na slobode. Skvelá kniha, odporúčam prečítať.

camelopardus
20.08.2012 4 z 5

Kniha je napsána tak dobře, že jsem ji v polovině musela přestat číst - tolik jsem se vžila do hrdiny, což ve mně vyvolávalo silně negativní emoce. Tomu, kdo s podobným transformováním nemá problémy, doporučuji. ;-)

dusty
12.07.2012 4 z 5

Poprvé jsem se do téhle knížky nedokázal začíst, ale napodruhé už se mi celkem líbila. Spíše pro ty, kteří mají rádi knížky napomezí mezi reportáží a románem.

escritor
08.01.2012 4 z 5

Velice propracovaný román. I když 800 stran je poněkud mnoho, kniha měla stále spád, tím, jak se obrazy děje střídaly - cela, život před zločinem, zločin, vyšetřování. Kniha je o tom, že mohou být spáchany dva zločiny. Ten druhý lidé páchají sami na sobě.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura Pulitzerova cena reportážní romány

Autorovy další knížky

Norman Mailer
americká, 1923 - 2007
1986  84%Nazí a mrtví
1992  82%Katova píseň
1990  73%Americký sen
2005  73%Duch děvky I.
2010  79%Duch děvky

Kniha Katova píseň je v

Právě čtených9x
Přečtených173x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených13x
Knihotéce134x
Chystám se číst90x
Chci si koupit14x
dalších seznamech7x