Nonstop kníhkupectvo pána Penumbru

Nonstop kníhkupectvo pána Penumbru https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197482/bmid_nonstop-knihkupectvo-pana-penumbru-oXJ-197482.jpg 4 456 123

Veselý a vzrušujúci príbeh o knihách a moderných technológiách, o šifrovaní a sprisahaní, priateľstve, mladej láske a tajomstve večného života. Dokonalý príbeh pre 21. storočie, plný záhad, tajomstiev, tajných kódov a krásneho písma. Autor výborne zachytil súčasnosť, vytvoril úplné nový a úžasný svet. Kombinuje prvky fantázie, tajomstva, priateľstva a dobrodružstva ako nový spôsob nazerania na moderný konflikt prechodu medzi novými a starými technológiami. Do kníhkupectva pána Penumbru v San Franciscu nastúpi na nočné smeny nový predavač Clay Jannone, webdesigner, ktorý prišiel o predchádzajúce miesto kvôli ekonomickej kríze. Zákazníkov nie je veľa a do obchodu sa vracajú stále tí istí - ale vlastne si nikdy nič nekúpia. Namiesto toho si požičiavajú temné zväzky zo zadných kútov obchodu a hlásia sa k členstvu v akomsi tajomnom klube pána Penumbru. Zdá sa, že kníhkupectvo je len zásterkou niečoho väčšieho. Clay sa spolieha na to, že mu jeho priatelia - Neel, podnikateľ zo Silicon Valley, a Kat, špecialistka na vizualizáciu dát zamestnaná v Googli - pomôžu zistiť, čo sa vlastne v jeho novom zamestnaní deje. Zo správania zákazníkov vypozoruje osobitý vzorec, ktorý ho následne zavedie k šifrovaným správam. Ukazuje sa, že tajomstvo pána Penumbru ďaleko presahuje múry kníhkupectva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore , 2012


více info...

Přidat komentář

IHT
03.02.2024 4 z 5

Velmi mile a ctive. Hlavni hrdina je skromny sympatak, kteremu proste fandite. Nastesti zna par zajimavych lidi, kteri mu dokazou na jeho misi pomoci. Celkove poselstvi knihy je prijemne, ale ruku na srdce, zustal ve mne takovy prazdy pocit - jako bych se nechtel s vysvetlenim a popisem smirit, jako by mi chybelo jeste neco. Proste ten konec slaby.

Hall3006
06.11.2023 4 z 5

Lahůdka pro knihomoly. A také pro počítačové nerdy. Co může skrývat tajemné knihkupectví, které tak úplně knihkupectví není? Podle jakého vzorce je vedeno, proč je otevřeno i v noci i když o platícího zákazníka je nouze, hlavní návštěvníci totiž knihy nekupují, ale půjčují ze zadního inventáře. Mají své kartičky a luští. Nový prodavač Clay se pokusí tomu všemu přijít na kloub a vezme si na pomoc nerdy z Googlu.
Knihu, ač nehodnotím plně, za to poselství na konci stojí za to přečíst.


Terva
27.09.2023 5 z 5

Nonstop knihkupectví.
Hledáme výpomoc..
Noční směny.
Specifické požadavky.
Zaměstnanecké výhody.

Knihkupectví navštívil arogantní debil . . .

Podle anotace jsem si říkal, že tohle možná bude větší bomba než Potter. A musím se paní Rowlingové omluvit, protože je to lepší než Potter. A proč je to lepší než Harry Potter? Protože jsem Harryho Pottera nikdy nečetl. Viděl jsem jen filmové zpracování. A pan Penumbra nikdy zfilmovaný nebyl. Zatím. V této knize najdete spousty popkulturních odkazů. Například na knihy Douglase Adamse, na již zmíněného Harryho Pottera a mám pocit, že kolem prošel i Vetřelec. Ale to všechno je jen taková třešinka na dortu. Jen takový doplněk k hlavnímu příběhu.

Malá ochutnávka:
Ztrácím se ve stínu regálů a málem jsem spad z žebříku. Jsem přesně v půli cesty nahoru. Hluboko pode mnou je podlaha knihkupectví, povrch planety, kterou jsem nechal pod sebou. Vysoko nade mnou se tyčí vrcholy regálů, tady nahoře je pěkná tma knížky jsou napěchované jedna vedle druhé a vůbec sem nepustí světlo. Asi je tu i řidší vzduch. Myslím, že jsem zahlédl netopýra . . .

Příběh je vlastně příběhem sám o sobě. Hledání kódu, hledání nesmrtelnosti, hledání Harryho . . . ne tak Harry se nám tam zase nějak připletl, už o něm nebude řeč . . . hledání existence. Jenže všechno se hroutí použitím počítačové technologie a firmy Google. Ta rozcupuje všechno a všechno jde do kopru. Pět set let práce a jen několik minut trvá zničení. Tma, nic není horší, než, že nic není. Abych přiznal barvu (není to černá) nějak jsem ten princip kódu nepochopil. Ale podstatou je fakt, že jsem se neskonale bavil a kód netrpělivě hledal s hlavním hrdinou.

Citát: Předměstská mysl nemůže porozumět nevyzpytatelné spletitosti newyorských chodníků.

Z příběhu jsem si odnesl spousta mouder. POZOR ZAČÍNÁ SPOTTER - S některými se vám teď svěřím. Tak čtěte pozorně, ať víte, do čeho jdete. Neexistuje žádná nesmrtelnost, která by nebyla založená na přátelství a poctivé práci. (zní to jako komunismus, já vím), Všechna tajemství na světě, která stojí za to poznat, se skrývají přímo na očích. Vylézt na žebřík vysoký jako tři patra trvá jednačtyřicet vteřin. Není snadné představit si rok 3012, ale to neznamená, že byste se o to neměli pokusit. . . správná kniha přesně ve správnou chvíli. KONEC SPOILERU - Plný počet Hetešovo zelených knižních motýlků.
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ )

Citát: Jemná práce, tak stará a nemoderní, že se už brzy dostane znovu do módy.

sophi45
07.01.2023 2 z 5

Upřímně jsem od knihy očekávala trochu víc…
Nebylo to ale nic strašného, taková oddechovka. Chybělo mi tam však napětí a místo to bylo trochu moc zamotané takže nejlepší kniha roku to asi za mě nebude.

čef
16.03.2022 5 z 5

„Správná kniha, ve správnou chvíli“ je závěrečná věta tohoto románku. Pro mne už asi neplatí jenom ta „správná chvíle“, to by mi muselo být o hodně méně, tak nějak před dvacítkou. Pak bych určitě více ocenil obrovské obzory, které se přede mnou otvírají, jak v IT, tak v ostatních oblastech života, jak dovedně naznačil autor v tomto velmi pěkném příběhu pátrání po nesmrtelnosti.

Nočnípták
24.01.2022 3 z 5

Po prvních stránkách jsem knihu odložila. Protože však na knihy, které se odehrávají v knihkupectvích jsem zatížená/profesionální deformace?/ zkusila jsem to za pár dní znovu. A najednou mě to bavilo. Dokonce jsem ani nepreskakovala části týkající se počítačových maniaků a IT, které jsou pro mne španělskou vesnicí. Zajímavé byly informace o typologii písma. Byla jsem zvědavá, kam Claye a jeho přátele šifry zavedou. Konec byl na můj vkus dost "sluníčkový", jak už tady někdo psal, proto jen 3*.

ZuzanaZ83
31.12.2021 2 z 5

Clay nastoupí jako noční prodavač do nonstop knihkupectví. V tomto knihkupectví se ale více než prodej knih odehrávají tajemné výpůjčky, přičemž Clay musí do deníku zapisovat nejen to, kdo a co si půjčil, ale i jak vypadal, co měl na sobě, jak se choval.
Clayovi to nedá a snaží se tomuto podivnému spolku přijít na kloub, a to za pomoci počítačů a svých přátel, kteří se vyznají v IT. Do celé akce se zapojuje i Google.
Podaří se tajemné šifry v knihách vyluštit?

Za mě poslední kniha roku 2021 a nic moc. Nápad pěkný, ale dost mi to evokovalo Šifru mistra Leonarda. Tady mi ale chybělo napětí, zájem o hlavní postavy i výsledek.

vojteska70
20.11.2021 1 z 5

Nějak se mi nedaří to dočíst.

Komaeda
25.07.2021 odpad!

Nedočteno, nuda. Nezajímavé

LenkaKT
21.06.2021

Dobrá oddechovka, ale trochu až dětsky jednoduchá. Letní čtení ideál.

ladyxx
26.05.2021 4 z 5

Zajímavé spojení světa knih a moderních technologií, ve které si webdesigner/prodavač v knihkupectví Clay, jeho kamarád z dětství/nyní milionář Neel a "googlačka" Kat prožijí dobrodružství jako z dobrodružného románu. Na jejich výpravě je čeká pátrání po stopách, luštění šifer i cestování, to vše za účelem odhalení tajemství sahajícího až do 15. století. Nečekejte ale akci jako u agenta 007, příběh plyne poklidnějším tempem, vyprávěno v ich-formě sympaťákem Clayem. Dozvíme se několik zajímavostí z oboru typologie písma. Konec je na mě přiliš sluníčkový, ale celkově mě kniha bavila, a doporučila bych ji čtenářům mající v oblibě šifry a kódování, kteří touží po odpočinkové četbě.

stanislav0373
14.05.2021 5 z 5

Skvělá oddechovka s úžasným, nápadem...

Pro někoho se může jednat o naivní příběh, ale já v něm našel daleko víc. Vrátil jsem se ke svému mladšímu, po dobrodružství prahnoucímu já, pohltila mě atmosféra knihkupectví, tajemno, šifry...

jant02
29.04.2021 2 z 5

Zaujalo mě, že kniha získala ocenění Alex Awards, udílené 10-ti nejlepším knihám pro dospělé, mající zvláštní přitažlivost pro mládež. Vážně je tohle kniha pro dospělé? Podle mě je ideální pro děti ve věku 10 - 15 let.
Přiznám se, že kdyby byla kniha zařazena v kategorii YA (a omylem bych ji četl), tak bych se neodvažoval ji hodnotit, ale když je tedy určena pro dospělé, tak si ohodnotit ji dovolím. Shovívavě ji uděluji dvě hvězdy.
Vcelku zajímavé téma autor promarnil neskutečným plácáním se v infantilnostech. Jeho představa, jak to asi chodí ve světě nejnovějších technologií, kde vládne tvrdý byznys a ostré lokty, je tak nivní, až mi z toho nebylo volno. Příběh je vyprávěn velice jednoduchým, až prostomyslným způsobem, který v podstatě nenutí čtenáře zamýšlet se nad tím co čte, o nějakých hlubších myšlenkách, nebo sděleních mezi řádky nemůže být ani řeči. Naproti tomu vatou se tady rozhodně nešetřilo. Ano, čte se to velice snadno, což je výhoda – aspoň člověk u toho nepromarní půlku života, když už to nechce odložit nedočtené. Ze začátku mi to sice stylem připomínalo Murakamiho, kterého dokonce autor v knize zmiňuje, bohužel velice rychle jsem zjistil, že když dva dělají totéž, není to totéž. Murakami dokáže lepší atmosféru vybudovat na rozloze 30 stran než Sloan na 300 stranách. Nakonec jsem se na přebalu dočetl, že to autor původně napsal jako povídku. Dovedu si představit, že na padesáti stranách by to mohlo fungovat o něco lépe.
Kniha mě nijak neobohatila a kdybych ji měl doporučit, tak snad pro chvíle, kdy chcete úplně vypnout mozek a za žádnou cenu ten čas nechcete strávit u nějakého bezduchého seriálu.
Na závěr jedno obligátní klišé: pokud se v příběhu vyskytne superinteligentní machr na počítače, tak nejpravděpodobněji bude pocházet z nějaké země bývalého východního bloku, ideálně z Běloruska a bude se jmenovat Igor. Jeho neméně inteligentní asistent bude Dimitrij. Konec konců proč ne, aspoň nějaký humor.

JIKO74
21.01.2021 4 z 5

Za mě to bylo super, kniha se dobře četla, zápletka měla více vrstev a nápady byly nápadité. Kniha může určitě uchvátit..třeba gymnazisty. Takže, dekuji, Ježíšku!

Radvana
12.01.2021 5 z 5

knížka se mi moc líbila,vsunula jsem ji mezi neutuchající příval severských vražd,krásně jsem se po těch hrůzách vyklidnila

bastes
30.10.2020 4 z 5

Kniha se čte hezky, je dělena do celkem krátkých kapitol, takže je vhodná i pro příležitostné čtenáře, kteří nemají na čtení tolik času. Příjemná oddechovka.

Skřítek77
10.08.2020 3 z 5

Originální spojení tajemného a tajného spolku, starého knihkupectví, zašifrovaných knih a Googlu. Mně se na knize nejvíc líbil samotný pan Penumbra a jeho nonstop knihkupectví, které bych moc chtěla navštívit.

nai.ivka
17.07.2020 5 z 5

Knihy, tajná společnost, internet, programování, čtečky, tak trochu fantasy. Líbí se mi asi i proto, že jsem z 10% geek. Moje knihomolské já má problém - Kroniky dračích písní? Existuje to? Mám pocit, že už jsem na ně v některé jiné knize narazila a nebyl to Ajax Prenumba 1969. Bohužel neexistují.

Shaxx
29.06.2020 3 z 5

Čekala jsem asi trochu víc. Nápad byl super, originální myšlenka, ale nějak mi nesedly postavy a celkově mě to nebralo tak, aby to bylo na více hvězd. Od autora jsem předtím četla Kvásek a ten se mi líbil více, včetně hlavní postavy Lois.. Autor to měl hezky zpracované, ale finální myšlenka nějak vyzněla do ztracena. Jako film by to bylo lepší :)

Mynny
25.01.2020 1 z 5

Nevěřil jsem narážkám na Umberta Eca na přebalu, ale vlastně lhali jen napůl. Je to Umberto Eco po lobotomii. Věřím, že autor má skutečně rád knihy, ale psát je neumí. Docela zajímavý úvod se rozplizne do utahaného děje bez napětí a mimořádně mdlého závěru. Představy o Googlu působí jako napsané dítětem, pokusy o humor (ano, to je subjektivní) vůbec nefungují. Bohužel ztracený čas.

Štítky knihy

prvotina americká literatura knihkupectví Silicon Valley

Autorovy další knížky

Robin Sloan
americká, 1979
2013  75%Nonstop knihkupectví pana Penumbry
2018  70%Kvásek
2014  83%Ajax Penumbra 1969

Kniha Nonstop kníhkupectvo pána Penumbru je v

Právě čtených9x
Přečtených570x
Čtenářské výzvě44x
Doporučených34x
Knihotéce221x
Chystám se číst255x
Chci si koupit31x
dalších seznamech3x