Nokturna

Nokturna https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14085/bmid_nokturna-4cw-14085.jpg 4 5 1

Básnická sbírka představitele hnutí négritude Léopolda Sédara Senghora z roku 1961. Sbírka něžných a čistých, vroucích i smyslných veršů nejvýznamnějšího z básníků černé Afriky a jednoho z předních moderních básníků francouzského jazyka. Jejich autor je i vynikající veřejnou osobností, presidentem Republiky Senegal. V r. 1947 vyšla v českém překladu Senghorova sbírka Zpěvy stínu.... celý text

Přidat komentář

Inutihar
24.01.2024 4 z 5

Básně hutné jako horko nad savanou.

Četba je to náročná, jazyk básní je hodně specifický, velmi symbolický, odkazuje na africkou skutečnost i historii, reálné i mýtické postavy a místa a využívá množství nepřekládaných slov z různých afrických jazyků. Na konci sbírky sice připojil Senghor stručný slovníček, ale možná by se hodila i mapa.

I jako (myslím si, že) zkušený čtenář básníků pocházejících z neevropských kultur jsem měl ze začátku problém do těch básní proniknout. Až tak moc, že jsem to odložil a našel si francouzský originál i překlady do jiných jazyků, abych se podíval, zda je to autorem nebo čtenářem. A byl jsem překvapen, že se to čte lépe. Problém českého vydání je typografické zpracování sbírky. Senghorovy volné verše jsou zde do jednotlivých řádků děleny (dle mého názoru) na ne úplně vhodných místech Tyto přeryvy narušují rytmus četby. Až když jsem začal číst verše jako věty jedním dechem, bez ohledu na jejich uspořádání, teprve pak vystoupila jejich síla v plné kráse.

Štítky knihy

Afrika senegalská literatura poezie

Autorovy další knížky

Léopold Sédar Senghor
senegalská, 1906 - 2001
1947  93%Zpěvy stínu
1965  88%Nokturna

Kniha Nokturna je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
dalších seznamech1x