Nohama v zemi, hlavou v oblacích

Nohama v zemi, hlavou v oblacích https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333128/bmid_nohama-v-zemi-hlavou-v-oblacich-gZo-333128.jpg 5 1 1

Fotograf znějícího ticha, jak autora v jedné recenzi nazval profesor Baran, nás touto knížkou zve do svého království. Do světa pohádkových tvarů, sametové něhy, touhy po světle, tušených tajemství i zralé moudrosti ticha. Pojďme se dotknout síly z pramene věčného života. Pojďme se projít lesem.

Přidat komentář

V_M
12.11.2023 5 z 5

Moc hezky vydaná fotografická monografie poněkud opomíjeného tvůrce z Hejnic pod Jizerskými horami. Kdo má rád jizerskohorské bučiny, nedávno ostatně zapsané jako první naše přírodní území do seznamu UNESCO, měl by si tuto knížku určitě prolistovat a ještě lépe vlastnit (za příznivou cenu je k sehnání třeba v libereckém Severočeském muzeu).

Na fotografy měly Jizerky vždy docela štěstí, pro řadu z nich se staly trvalým a kultovním místem, kam se tito umělci vraceli nebo se zde dokonce usadili (to pro většinu našich pohoří, i větších - třebas Jeseníky či Orlické hory - zdaleka neplatí). A v poslední době se s technicky kvalitními a tematicky nápaditými snímky těchto hor doslova roztrhl pytel... Přesto si myslím, že snímky bučin/stromů Jiřího Bartoše z této knihy tkví svou výtvarnou hodnotou a básnivostí o kategorii výš. Pěkně a inspirativně to v krátkém doslovu glosuje Ludvík Baran, který trefně poukazuje na Bartošovu inspiraci dálněvýchodním, zenovým minimalismem, k němuž ostatně odkazují i úvodní citace ze starodávného čínského básnického mistra (a tvoří tak s doslovem svébytný, patrně ne zcela plánovaný rámec celé knihy).

Jediným lehce rozpačitým momentem je podle mě úplně poslední snímek knihy, kdy autor - již starší - patrně oslněn novými možnostmi montáže či kombinace černobílé a barevné fotografie (omluvte neprofesionální názvosloví) vytvořil dílo, které je pro mě na hranici kýče. Ne snad v době a kontextu svého vzniku, ale s vědomím dnešní zkušenosti s různými víceméně paskvily na instagramech či ve stále ještě hojně vydávaných publikacích rozličných fotonadšenců již ano.

Autorovy další knížky

2003  100%Nohama v zemi, hlavou v oblacích
2017  0%Fotografie/ Photographs

Kniha Nohama v zemi, hlavou v oblacích je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x