Noční rychlík

Noční rychlík https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499060/bmid_nocni-rychlik-fE7-499060.jpeg 4 29 6

Magie adventního času se steampunkovým nádechem Jedenáctiletá Danja tráví každý prosinec s rodinou u babičky, která žije v bývalé nádražní budově u zrušené vlakové trati. Tolik tajuplných zákoutí, tolik her! Jenže letos je všechno jinak — starší sestra už si v někdejších pokladnách hrát nechce a babička Danju skoro nepoznává, nic si nepamatuje a mluví z cesty. Vykládá o nějakém klíči, ale Danje to nedává smysl. A pak se babička ještě ke všemu ztratí. A aby toho nebylo málo, v noci na kolejích před zrušeným nádražím zastaví vlak! Noční rychlík, do něhož můžou nastoupit jen ti, komu se ztratil někdo milovaný, ať už doopravdy, nebo obrazně. Danja tak vkročí do neuvěřitelného dobrodružství, v němž půjde o vzpomínky, čas, paměť a lidi, kteří jsou nám nejbližší. Napětí se stupňuje, čekají vás překvapivé dějové zvraty, budete se zkrátka muset hodně držet, abyste zvládli přečíst jen jednu kapitolu denně. Je jich totiž přesně čtyřiadvacet, takže při správném dávkování vám vystačí na celý advent.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Host
Originální název:

Nattexpressen , 2020


více info...

Přidat komentář

Lajka2012
14.01.2024 5 z 5

Krásný příběh, doporučuji!!!

bookcase
16.12.2023 5 z 5

Krásné, milé, dojemné a k zamyšlení. Čtení nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří dětmi v koutku duše pořád jsou a věří na zázraky.


dagmar7365
05.12.2023 4 z 5

Příběh krásný, ale přiznám se, že i po jeho dočtení ve mně zůstalo několik nezodpovězených otázek. Synovi (11) se líbila moc.

Varjohukka
13.07.2023 5 z 5

Nádherná záležitost nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří nepřestali věřit na zázraky. Doporučuji!

hippiesak
18.05.2023 4 z 5

Tato kniha byla ... úžasná. Úžasně jiná. Někdo ji označuje jako vánoční, nebo adventní kniha. Ale ne. Tato kniha, která se sice odehrává v prosinci před Vánocemi se dá číst klidně (jako já s dětmi) v květnu. Vánoční tématika je zde uvedena jen okrajově. Celá kniha je taková příjemně tajemná, do poslední kapitoly člověk netuší, jak příběh skončí. Bavilo to jak mě (41 let) tak děti (6 + 8 let). A víte co, vlastně i doporučuji ;)

sgjoli
29.01.2023 4 z 5

Noční rychlík byl pro mne velmi příjemným překvapením. Ač se jedná o čtení pro mladší čtenáře, i dospělý si tu pode mne dokáže najít takové to příjemné magické kouzlo, co ho udrží při čtení.
Připomínalo mi to lehce film Polární expres. Nejen tím tématem vlaku, který může vidět jen ten, kdo věří mimo vyjeté koleje. Hlavními hrdiny jsou děti a mají tu pomocnou ruku v podobě hodného vlakového průvodčího. Přesto tu autorka přišla s originálním námětem, který tu uměla hezky vykreslit a celkově příběh napsat tak, aby to dávalo hlavu a patu. Ne všechny věci tu jsou tedy vysvětlené, ale to vůbec nevadilo - příběh sám o sobě byl hezky vystavěný a přesto si tu autorka ponechala prostor pro určité tajemno, které zůstává nevysvětlené a dodává celé knize příjemný šmrnc a tajemný nádech. Což se mi tedy dost líbilo.
Knihu doprovázejí barevné celostránkové ilustrace Petera Bergtinga. Ty jsou vyvedeny spíše v tlumených odstínech, ale myslím, že knize dodávají velmi příjemnou atmosféru a celý příběh hezky doplňují.
Nakonec 4 hvězdy z 5, přijdou mi na místě. A myslím, že tahle kniha má šanci zaujmout jak dospělé, tak dětské čtenáře.