Noční obloha

Noční obloha https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137884/bmid_nocni-obloha-oBP-137884.jpg 4 15 3

Tento jedinečný průvodce pozorovatele je klíčem k určování planet, hvězd a jejich polohy na obloze. Pro začátečníky i pokročilé je "Noční obloha" z edice "Nový kapesní atlas" dokonalým vodítkem, jak najít na obloze vše, co lze ze Země spatřit.

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Vesmír

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Night Sky


více info...

Přidat komentář

haki34
17.04.2020 4 z 5

nalezena v bazaru, ideální společník do kapsy/na chatu a klidně se podepíšu pod komentář "zimela"....
detailně nečtená,, nicméně proletěla jsem, našla co chtěla a už jsme o velikonocích s dcerou hledali třeba Severní korunu, mého Lva a tak podobně...a taky jsem si k některým souhvězdím přečetla podrobnější info včetně v nich nacházejících se útvarů jako mlhoviny, galaxie - vždy zakresleno a uvedeno, čím lze pozorovat - zda postačí obyč. dalekohled, nebo je potřeba jít do vyšší astronomie...
dcera jakožto hvězdofil také nadšená, za nás tedy velmi dobré a spokojenost !

MOu598
09.09.2019 4 z 5

Pěkná knížka, asi si ji koupím (měla jsem půjčenu). Ráda bych alespoň část z toho, co je v ní, měla v hlavě, ale nejde to. Když stanu pod hvězdnou oblohou (mám štěstí, že mohu využít místo, kde není takový světelný smog), jsem uchvácena, ohromena, nohy se mi podlamují. A nechápu nic.


józi.odkudkam
08.09.2015 4 z 5

Šikovný formát a mapy hvězdné oblohy, hezky měsíc po měsíci, byly hlavními důvody, proč jsem si tuto publikaci za dvě kilka pořídil. Nebudu se tvářit, že bych jí zevrubně prolezl skrz na skrz (to má čas), spíš jsem si vyčíhnul jasnou noc a pomocí zářijové mapy skutečně našel Velký, Malý vůz, mezi nimi Draka, s vyvrácenou hlavou zas Lyru, Labuť a napravo pod nimi Kasiopeu, Persea a pochopitelně i tu slavnou, vždy sever zjevující, Polárku. Co jsem tak na přeskáčku proběh: hezké vysvětlení proč že lze Venuši a Merkur pozorovat jen za soumraku/svítání, pochopitelné znázornění zdánlivě zpětného pohybu vnějších planet a vůbec poskytnutí základního rámce pojmů k cestování po hvězdné sféře. Co se týče planet, i jim je tu (2014-18) vyobrazena poloha a čas k pozorování (s posunem lze přibližně aplikovat i na další roky). Kniha obsahuje základní info ohledně vesmíru, galaxií, hvězd, planet, jednotlivých souhvězdí (zde bych převelice ocenil poznámku ve kterých měsících jsou pozorovatelné) a je plná fotek nahých, kosmických holek. Za ty prachy myslím dobrý kup, co se v batohu neztratí. Užitečné 4****

PS: U sedmi minimapek řádil tiskový šotek a z obloh jižních nadělal severní.
Komplexnější představě o uspořádání nočního nebe by velmi prospěly dvě celoroční vyobrazení severní a jižní hvězdné hemisféry s výsečemi pro jaro, léto, podzim a zimu.
PSS: Teprv teď jsem zjistil, že si lze pár šupů pořídit otočnou mapu hvězdné oblohy - planisféru. Což je neskonale praktičtější.