Noční můry z temnot

Noční můry z temnot https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418669/bmid_nocni-mury-z-temnot-sFy-418669.jpg 4 43 15

Slavná sbírka kratičkých, ale o to děsivějších příběhů, duchařských historek, městských legend a strašidelných písniček a říkadel, které sesbíral americký spisovatel a folklorista Alvin Schwartz, je určena pro děti i dospělé, co se rádi bojí. Umrlčí hlavy padající komínem, duchové prahnoucí po pomstě a obrovské černé kočky toužící po lidském mase ožívají díky sugestivním ilustracím Stephena Gammella, které si během let našly spoustu zanícených fanoušků – a také odpůrců, kterým připadají snad až příliš strašidelné. Na motivy knihy byl natočen film, který se nedávno objevil v českých kinech pod stejnojmenným názvem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Scary Stories to Tell in the Dark , 1981


více info...

Přidat komentář

Hanina61
03.03.2024 4 z 5

Milá strašidelná kníhžka, která ve mně vyvolala vzpomínky, jak jsem jako malá chodívala ke stařence drát peří (no jo, už jsem stará páka) a tetička vždycky vyprávěla podobné příběhy... Úžasné ilustrace...

Turlogh
27.11.2021 odpad!

Totální kravina. Lepší strašidelné historky jsem vyprávěl už když mi bylo sedm. Howgh.


Nixa
25.04.2021 3 z 5

Na knížku jsem se moc těšila, ale asi jsem čekala něco jiného. Jde o sbírku krátkých strašidelných historek, duchařských příběhů, říkanek a písniček. Překvapilo mě, že je kniha tak útlá. Obálka vypadá skvěle a v knize jsou i děsivé ilustrace, ale jinak příběhy pro mě strašidelné zase až tak nebyly. Je to takový průměr.

blackoutzuzi
13.04.2021 4 z 5

Sbírka krátkých hororových příběhů, urban legend a říkadel.

Doporučuji dospělákům, ale klidně i mladším čtenářům, kteří se rádi bojí. Některé příběhy byly opravdu děsivé, většina z nich ale byla strašidelná tak akorát a u některých se dokonce i zasmějete :)
Tohle mě moc bavilo! Na motivy knihy byl natočen i stejnojmenný film, který můžu rovněž vřele doporučit - především jste-li fanoušky Stranger Things.

Andrée
11.02.2021 4 z 5

Některé povídky mi nepřijdou moc zajímavé, ale později jsem se přistihla, že se tak trochu bojím. Některé příběhy znám z Věřte nevěřte a celkově musím říct, že to na mě zapůsobilo a místy to ve mě menší napětí vyvolalo. A taky to podtrhla ta creepy kresba. Čte se to samo, příběhy jsou velice krátké, takže za chvíli je přečteno.
Pro navození mírně děsivé atmosféry, doporučuji číst večer.

Boboking
06.02.2021 3 z 5

Kniha, která je v amerických knihovnách často zakazována, se tak stala kandidátem do letošní Výzvy. Sbírka de facto lidových duchařských příběhů, v mnohdy novodobým hábitu, je spíše návodem k vyprávění k večerům na skautských táborech. Podrobná bibliografie a velmi vydařené černobílé ilustrace jen přidávají v hodnotě.

Kakho-Oto
16.10.2020 4 z 5

Útlá kniha obsahující strašidelné povídky. Napřed jsem se divil, že v USA vychází pro děti hororová literatura (1. vydání z roku 1981), ale pak jsem zjistil podobnost jedné povídky s baladou K. J. Erbena a stal jsem se tak více "chápavějším". Líbí se mi i závěrečná část knihy, kde jsou zmínky o různých verzích povídek a také údaje o obdobných povídačkách z ostatních částí světa než USA. Poutavé a odpočinkové čtení na jedno odpoledne či večer.

Ronnie68
19.06.2020 4 z 5

krátké příběhy se strašidelnějším podtextem ... četlo se to úplně samo ...

KaMal
11.04.2020 3 z 5

Sbírka krátkých strašidelných historek (i když některé zas tak děsivé nejsou), cílená hlavně pro mladší děti. Ideální počtení pro ty, kdo rádi vypráví hororové příběhy a straší ostatní...

Ďumbierka
24.01.2020 4 z 5

Fajn čítanie. Mne sa kniha páčila a bol to výborný relax.
Pred pár mesiacmi sme doma videli film a už vtedy som sa potešila, že je aj kniha a túžila som si ju prečítať. Tie ilustrácie v knihe sú úžasné. Dopĺňajú celú knihu a majú charakter. Dokázala by som sa na ne pozerať aj hodiny. A príbehy? Mňa bavili. Niektoré sú desivé a znepokojivé aj dnes. Najviac sa mi páčili tie s označením, “Čoho sa boja ľudia či deti dnes”... aj keď išlo rok 1981, tak tie témy sú stále desivé aj dnes.
A keby u nás táto kniha bola, keď som mala tak jedenásť, tak je to moja najmilejšia kniha a nosím ju všade a všetkým z nej čítam príbehy ❤️.
Dnes už sa deti zabávajú inak, tak neviem, či by tieto príbehy ocenili, ale možno áno.

Kopec91
15.01.2020 3 z 5

Tuto knížku jsem přelouskala za chvilku. Jsou v ní sepsané povídačky, které jsem povětšinou znala.. (pár z nich jsem tuším zahlédla v pořadu Věřte nevěřte). Připomněl se mi příběh o autě (a je fakt, že na něj vzpomínám skoro pokaždé, když sednu do auta :D ) a některé jsou docela nechutné.. brr...
Pro dospělé může být nic moc, ale číst ji cca ve 13ti letech... (třeba na táboře v chatce, nebo u kamarádky na přespávačce..) byla bych po... až za ušima :)

terezarath
09.01.2020 4 z 5

Je to kniha cílená na děti, nečekala jsem od toho žádné zázraky. Bylo to takové nenadchne, neurazí. Věřím, že jako dítě bych byla z knihy nadšená. Pobavil mě také fakt, že spousta příběhů se objevila v seriálu Věřte nevěřte. Rychlé čtení na max. dvě hodinky..

Nikollinka
08.01.2020 5 z 5

Za mě fajn kniha, vhodná třeba někam k táboráku..

MisaSutcliff
19.12.2019 5 z 5

Tahle kniha není sbírkou hororových povídek autora, ale sesbíranými strašidelnými příběhy, které si mezi sebou vyprávějí děti a podle toho je také koncipovaná. Příběhy v sobě mají vsuvky vysvětlující kde udělat pauzu nebo kde zvýšit hlas a u několika říkanek je přiložena i příslušná melodie. To vše je doplněné naprosto fantastickými ilustracemi a je vážně škoda, že kniha není delší. Velmi pravděpodobně vás nevyděsí, ale z hlediska folklóru a samotných příběhů se jedná o zajímavou publikaci amerických mýtů a městských legend. A ruku na srdce, vy jste se nikdy žádné městské legendy nebáli?

JulieJames
19.11.2019 2 z 5

Jsem upřímně zklamaná z této knížky. Obálka vypadá suprově, tak jsem si říkala, že by to mohla být konečně nějaká knížka dobrých strašidelných povídek, ale bohužel nejstrašidejnější byla asi tak jenom ta obálka. Je to spíš taková příručka základních obrysů hororových příběhů k táboráku, které by se mohly pořádně rozvinout, když je člověk dobrý vypravěč, a rozhodně spíš pro děti. Hodně příběhů je známo z internetu, takže téměř nic nového pro fanouška hororů. Až skoro třetina knihy je věnovaná zdrojům, poznámkám k textu, což si myslím, že je škoda. Pro ultra fanoušky je to určitě přínos, protože si na některých stránkách mohou najít plné verze příběhů, ale v drtivé většině je všechno anglicky. Myslím si, že dát tam odkazy a zdroje není špatný nápad, ale v tomto případě mi to přišlo na úkor kvality knihy, zdroje se mohly zkrátit (už třeba písmem, ale to už je věc vydavatele) a příběhy víc propracovat. Jeden byl dokonce nedokončený a useknutý uprostřed věty, a tentokrát si nemyslím, že by šlo o záměr.
Dvě hvězdičky dávám za obálku a ilustrace celkově a za to, že se to docela dobře a svižně četlo. Jinak tedy moc nechválím, a doporučuju spíš zvědavým dětem.