Noční můry v Elm Street 1

Noční můry v Elm Street 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61567/nocni-mury-v-elm-street-61567.jpg 4 106 25

Noční můry v Elm Street série

1. díl >

Freddy Krueger, postava z amerického filmového horroru, je mnohonásobný vrah dospívajících dětí, postrach městečka Springwood, jehož život se údajně skončil ve smrtících plamenech ohně, založeného pomstychtivými rodiči nebohách dětských obětí. Ale jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. A Freddy se znovu vrací. Vždy po několika letech je tu, hrůzný, se znetvořenou tváří, ve špinavém pruhovaném svetru, klobouku a s rukavicí se smrtícími čepelemi na pravé ruce. Představuje hrůznou vzpomínku, sen nebo skutečnost? Do života svých dětských obětí vstupuje zprvu jako děsivá noční můra a existuje pouze jediný způsob, jak ji zahnat: udržet se v bdělém stavu, nespat. Neboť sen zabíjí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Futura , Premiéra Studio
Originální název:

The Nightmares on Elm Street Parts 1, 2, 3: The Continuing Story , 1987


více info...

Přidat komentář

Merlin_CZ
03.08.2023 5 z 5

klasika která mě baví jak ve formě knížky, tak filmů :)

TerezaMondeková
31.03.2022 1 z 5

Malá holčička, která dychtivě na starém kazeťáku sleduje Noční můra v Elm Street... tak bych se popsala. Ten film jsem milovala! Ale teď nemám na Noční můru jasný názor. Na jednu stranu se mi líbí ten nápad... ten je originální, zajímavý, legendární. Ale na druhou... mě prostě přijde, že je až moc dílů. Když se vrah znovu vrací a vrací, tak mi to přijde trapný. Kazí mi to celý dojem.
Až nedávno jsem se dozvěděla, že je knižní zpracování filmu a to jsem si prostě musela přečíst. Zajímalo mě, jestli se bude kniha od filmu lišit, jestli bude lepší... Ale jsem dost zklamaná. Díly, které jsou popsány v knize nepatří k mým oblíbeným. Ze všech tří příběhů v knize se mi nejvíc líbil příběh Bojovníci ze snů, ale to taky nebyla žádná sláva. Jednička... dobře. Ale dvojka... ta se mi nelíbí vůbec. Navíc mi přišlo, že všechno v knize je tak... krátké, strohé, bez překvapení, bez napětí, žádný strach... občas jsem se i nudila. Možná by to bylo jiné, kdybych neviděla filmy, nevím. Ale do druhého dílu půjdu, snad bude lepší.


Morbidus
20.09.2021 3 z 5

Obvykle mě knihy podle filmů nepřitahují (a v obrácené kombinaci zrovna tak). Tohle je jedna z čestných výjimek, protože knižní série knih o Freddym se mi dostala do rukou v náctiletém období, kdy jsem se s hrůzostrašnou literaturou teprve seznamoval. Načteno jsem z horroru mnoho neměl a jelikož filmy tohoto ražení byly většinou doma tabu, byly všechny tyto příběhy jedno velké „wow!“
Dnes už samozřejmě vnímám všechnu tu brakovitost příběhu v pestrých barvách. Občas problikne nějaká gramatická či stylistická (to častěji) chybka, ale to k tomu tak nějak patří; čert to vem. Noční můry v Elm Street jsou kult... nicméně zde hodnotím pouze knihu, která je defakto zestručnělým či přímo pozměněným přepisem scénáře. Někdy to v mých očích pomohlo, jindy ubralo - ve výsledku tak jde kvalitou o příjemně vyrovnanou trojici příběhů (+ epilogický popis Freddyho života, bez něhož bych se klidně obešel).
Pokud s nostalgií vzpomínáte na staré horrory či se vám nějakým zázrakem nepoštěstilo vstoupit do Freddyho říše nočních můr, tahle kniha čeká na vás.

Kontryhelka
11.01.2021 5 z 5

Úplně super, jak film tak kniha.

Seabeast
08.12.2020 4 z 5

U této sbírky se jedná spíše o přepis scénáře prvních tří filmů, ovšem značných rozdílů lze zaregistrovat u "Bojovníků ze snů". Délkou se jedná o novely než povídky s výjimkou posledního výstřelku "Život a smrt Freddyho Kruegera", který mapuje zrod maniakálního Freddyho a působí tak trochu odflákle a navíc. Nejvíc čtivá je titulní "Noční můra v Elm Street", která v kinematografii odstartovala kult Freddyho Kruegera a jeho ikonického dvou barevného svetru, klobouku a nasazovací rukavice s hroty. Přestože druhý film "Freddyho pomsta" dopadl katastrofálně, zde naopak v literární verzi působí svěže a nedělá sérii takovou ostudu. Jeffrey Cooper se každopádně v knize pěkně vyřádil a předvedl, že Freddy umí vyděsit i na papíře!

GYROTOURBILLON
29.08.2020 5 z 5

Ale ano , plné hodnocení za mě 100% . V době , kdy tento film gradoval v kinech jsem byl na hranici dospívání , čili tento druh filmu ( následně literatury) byl žádaným artiklem..Bohužel v té době jít do kina na tento film bylo až od 18 ti , což mi ještě nebylo.. ,ale v brzké době se film dostal na vhs s dabingem namluveným jednou osobou (vzpomenete si někdo ??) No a opravdu až za čas jsem tuto videokazetu - půjčenou měl možnost shlídnout u kamaráda na videu.
Pěkně navečer jednoho lednové studeného dne , asi 2 km od rodného domu jsem s kamarády usedli k filmu. Asi jsme to moc prožívali , ale zkoukli jsme cca první část , kdy ta blondýna lítala nad postelí a řvala...V ten moment jsme to vypli a kluci na mě :koukej ven , tma jak v ranci a pln tohoto zážitku jeď domů..Dnes se tomu směju , ale opravdu ta cesta i po tak krátkým zhlídnutí nebyla the best.
Samozřejmě dnes už to vidím jinak , ale doma kdysi bylo toto téma zakázaný ovoce, které pochopitelně bylo třeba koštnout.. ano báli jsme se všichni a stačilo málo a byli pos...při každý příležitosti, po setmění , či v lese..Soundrack 1 dílu jsem za čas pokoupil, samozřejmě i original dvd +knihu. Ale strach šel jen z jedničky.. Samozřejmě , že přišli další děsivé horory , ale tento v té době byl nejlepší.. Nestydím se přiznat , že mě film děsil i fascinoval , ale dnes mě toho mnoho nevyděsí.. filmy pokročili jinou cestou, kolikrát jdou až na dřeň , což až tak nevyhledávám...čili ke knize , díl první o kterým mluvím = film , A nightmare on Elm Street 1

Erizzani
30.07.2020 5 z 5

Kniha po které jsem pošilhávala v matčině knihovně už jako děcko... tady nemůžu dát špatné hodnocení. Poprvé jsem ji četla ani ne v patnácti a jsem za to ráda. Přečetla jsem ji jedním dechem a hrozně mě bavila.

MamaKnihomolka
28.02.2020 4 z 5

Na to, že kniha je z roku 1992, je ohromě čtivá a jednoduše psaná. Skládá se ze čtyř povídek, které na sebe vzájemně navazují. Povídky mají krátké kapitoly takže děj rychle plyne.
Miluju když v knize není moc omáčky kolem a jde se hned na věc a tady to tak přesně je.
Musím se přiznat, že číst knihu v noci, zejména první dvě povídky tak se mi usíná dost špatně. Autor rozhodně umí nastolit děsivou atmosféru a zřetelně popsatelné detaily nočních můr.
Jednu hvězdu ubírám jen proto, že se mi moc nelíbila třetí povídka (Bojovníci ze snů). Zdála se mi moc přitažená za vlasy až k neuvěření. Vůbec by tam nemusela být.

jiri9568
02.02.2020 5 z 5

Opravdu dobře čtení. Stejně dobře jako filmová předloha

Andrée
06.08.2019 5 z 5

Parádní oldschoolovka. Tři napínavé příběhy a na závěr něco málo ze života Freddyho. Četlo se to úplně samo. Naprosto boží brožurka, protože těch stránek tam mohlo být o něco více. A já si teď dám repete, půjdu zkouknout všechny noční můry v Elm Street, které kdy kdo natočil.

frantisek8863
27.12.2018 4 z 5

Hororová klasika, ve své době pojem.

Filatov
21.11.2018 4 z 5

Noční můry v Elm Street nejsou uceleným příběhem, ale jsou to čtyři dílčí povídky, které dávají jeden celek, ve kterém se příběh a osudy hlavních postav uzavřou. Něco jsem si pamatoval z filmu a něco vůbec, proto nemohu srovnávat s filmem, ale pravdou je, že Freddy Krueger je zajímavá postava, která se s nikým nepáře a je dobře, že autor objasnil, kdo Freddy vlastně byl a proč dělal to, co dělal.

Tesinka_Laufey
30.10.2018 4 z 5

Dlouho jsem sbírala odvahu si knížku přečíst, protože z Freddyho mám neskutečný strach už několik let a to jsem z jednoho filmu viděla jen pár minut. Vycházela jsem ze zkušenosti, že takovéto knihy nebývají moc propracované a nebudu se mít čeho bát, ale i když všechno bylo napsáno docela průměrně, tak jsem se hrozně bála a budu mít zase pár týdnů problém usnout.

Jitule17
11.09.2018 3 z 5

Knížku jsem četla před spaním a to nebyl dobrý nápad :-) druhý díl už jsem radši četla za denního světla.. obě byly napínavé, strašidelné a líbily se mi.

Banny_L
01.03.2018 3 z 5

Ano ano..pro někoho možná podprůměrné. Ale pokud jste své dětství prožívali v 80. letech, tak po zhasnutí světla už pokaždé budete počítat jen - jedna, dvě, Freddy jde..a očekávat Roberta Englunda :).

tomaserd
22.10.2017 5 z 5

Skvělý starý Freddy

karavela
25.07.2017 4 z 5

Starý, dobrý Freddy Krueger,skvělý ve filmu i v knížce.Doporučuji nečíst před spaním :-)

Nahnilaruka
26.01.2016 3 z 5

Fredyho jsem měl rád, filmy jsem viděl a tak jsem asi byl trošku ochuzen o napětí, zda se hlavním postavám podaří vypořádat s jejich nočními můrami... Ale na druhou stranu, ono tam moc to napětí nebylo, vlastně je to jen krátká psaná verze filmu, která nepřináší vůbec nic navíc. Psáno prostým průměrným stylem, charaktery neprobarveny. Občas nuda, občas zábava 65%

Romanka89
22.01.2016 5 z 5

Dosud jsem nebyla schopna shlédnout filmy (vím, jsem barbar), ale dostala se mi do rukou tato kniha a je to výborné počtení. Těším se až shlédnu konečně filmy :)

Terva
15.11.2015 5 z 5

Jedna, dvě, Freddy jsi jde pro tebe, tři a čtyři, k tobě míří. Pět a šest, kříž vem v pěst. Sedm, osm, ztratíš rozum. Devět, deset, stát, nikdy nechoď spát.

Štítky knihy

noční můry

Část díla

Autorovy knížky

1992  74%Noční můry v Elm Street 1

Kniha Noční můry v Elm Street 1 je v

Právě čtených1x
Přečtených150x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce85x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x