Noční labuť

Noční labuť https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340954/bmid_nocni-labut-sVo-340954.jpg 4 118 38

Noční labuť série

1. díl >

Narodit se s vlohami k černé magii není nic příjemného. Být zavražděn v sedmnácti letech ještě méně. Nix se stalo obojí, a přesto žije. Jak je to možné? Inu, řekněme si na rovinu, že s tou holkou není něco v pořádku. Čistě teoreticky by už měla být po smrti, jenže konflikt dvou typů magie ji drží při životě. To neunikne pozornosti jak Řádu bílých čarodějů, tak černokněžnickému Konkláve. A protože ti první by tuto hříčku přírody nejraději sprovodili ze světa, nezbývá Nix než hledat ochranu u druhých. Ale budou o ni černokněžníci stát? A co za to? Inu, zadarmo ani havran nehrabe… Povídkový román z Accadu – temného magického světa debutující české spisovatelky a recenzentky Zuzany Hartmanové.... celý text

Přidat komentář

SONP
19.04.2024 4 z 5

Příjemná fantasy prvotina s příjemnou, lehce přidrzlou hlavní protagonistkou. Příběhy z prostředí mágů mám rád a tady se autorce podařilo postavit zajímavou chemii mezi dvěma magickými organizacemi. 70%

Terie
01.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla velká paráda :) styl vyprávění mi sednul, příběh rozdělený do samostatných a zároveň propojených povídek byl skvělý a mně teď nezbývá nic jiného, než někde splašit druhý díl :)

P.S. Díky Míše Merglové a Petrovi Brožovskému za vydání sborníku Krev, monstra a cukroví, díky němuž jsem autorku objevila.


gabriela8704
05.11.2023 5 z 5

Mě autorka opět nezklamala čtivé a zajímavé. Těším se na pokračování.

Jedna malá připomínka : nemrtveho koně nemohl stolba krmit. Je to v závěru, kdy měl koně nechat ustrojeneho.

Jinak zbytek za mě je to dobré čtení.

petrulka
13.10.2023 4 z 5

Vůbec ne špatná fantasy. Pokud by nešlo o povídky, řekla bych, že autorka je ještě někde na půli cesty, neumí až tak rozebrat jednotlivé postavy a dotáhnout některé situace. Ale takto nemám co vytknout. Nix mě velmi bavila. Postrádá afektovanost, ničím nehraničící sebevědomí (to mě u ženských hrdinek až irituje), přistupuje k životu a ke svým úkolům pragmaticky. Závěr je sympaticky otevřený a mě teď čeká shánění druhého dílu.

Richie1
19.04.2023 4 z 5

U českých autorů jsem vždy velmi opatrný a zároveň náročný na hodnocení jejich kvalit. Podobně jsem přistupoval k prvotině Zuzany Hartmanové - moc jsem od toho neočekával. Po pravdě, kdybych ji neznal osobně z knižních srazů, asi bych četbu její knihy vůbec nezkoušel. Ale nakonec jsem rád, že jsem to zkusil - povídkový román o Nix nebyl špatný, bavilo mě to, četlo se to dobře. Autorka má potenciál a vzhledem k úspěchu jejích dalších románů se jí v tvorbě daří ... takže se už rozhlížím, co dalšího si od ní koupím. 70%

jitka_dankova
09.04.2023 5 z 5

Série různých fantasy povídek ze života nekromantky Nix, první část duologie. Ach, kdybych si bývala pořádně přečetla, že jde o sérii nesouvisejících povídek rozdělených v průběhu pěti šesti let, lépe by se mi kniha četla. Každopádně jde o pořádnou "dospělou" fantasy se vším všudy. Témata vyšetřování vražd, drogy, znásilňování, sexu za jídlo, zločinů, zabíjení, do toho zbraně, intriky, pomsta, syrová magie, hledání sebe sama - tohle všechno tam bylo a ještě mnohem víc. Děj ubíhal velmi rychle, skoro jsem nestačila sledovat, kdo je kdo. Hlavně muži se v knize dost měnili a míhali, když jsem si jakštakš na někoho zvykla, hned v další kapitole (jo, nevěděla jsem, že to jsou samostatné povídky) tam byl už někdo jiný, řešili jiný úkol, byli jinde. Ještěže koně měla stále stejného, ten byl takovou červenou nití propojující příběhy.
Kdo hledá romantickou linku, v tomto díle ji nenajde. Ostatně, tohle je prostě syrová fantasy, kde na nějakou romantiku ani není čas a hlavní hrdinka řeší poměrně jiné záležitosti. Obvykle takovéto "brutálnější" a upřímné a drsné fantasy nevyhledávám, jenže tahle knížka byla vlastně tak čtivá a tak jiná, že si snad přečtu i ten druhý díl, i když to vůbec, ale fakt vůbec není moje parketa a styl knih, který vyhledávám.

Doplnění: ach, mám za sebou i druhý díl. Nakonec jsem se i té romantiky a rozvláčnosti dočkala a jsem velmi spokojená, všechny příběhy se propojily v jeden celek. Ty dva díly jsou psány tak rozdílně... já jsem naplno spokojená, ale chápu, že ne každého rozvláčnost druhého dílu nadchne.

KTera
05.01.2023 5 z 5

Čtivé povídky,které do sebe krásně zapadají až je z toho kniha s úžasným příběhem o zvláštní, podivné kříženkyni. Nádherná obálka.

wolfka44
23.06.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Miluju středověké fantasy a tak jsem si řekla, že si chci přečíst i něco od nějaké české autorky(autora). Bála jsem se, že si koupím něco co mě nebude bavit a budu to číst z donucení, což se určitě nestalo. Příběh formou povídek je úžasný a jak autorka popsala různé druhy magie je topovka. Moc cením mapu v Accad (světa) akorát úplně nevím jak se některé názvy měst správně čtou.

Skvělá kniha, dobře zpracovaný příběh.

Kate3003
07.06.2022 4 z 5

Knihu jsem četla v rámci štafety. Jinak bych se k ní asi jen tak nedostala.
Od knihy jsem neměla velká očekávání, jelikož jsem autorku ani knihu neznala, ale nakonec mě velmi mile překvapila. Autorka vymyslela hezky propracovaný svět plný kouzel, čarodějů a dalších bytostí. Kniha byla napsaná formou povídek zasazených do různých období života hlavní hrdinky. Jednotlivé povídky byli fajn nechyběl jim spád, zvraty a rozhodně byli čtivé. Líbilo se mi jak autorka popsala jednotlivé druhy magie, které se v knize nachází. Takže za mě rozhodně milé překvapení a rozhodně se podívám po další knize od této autorky.

SafiraDarkfire
13.04.2022 5 z 5

Prvně jsem cetla krysy apokalypsy, poté jsem se rozhodla přečíst si i tutu sérii. A i když mi uteklo že je to serie povídek vubec mi to nedošlo, dokud jsem si to neprecetla teď zde, jak skvěle na sebe navazují, a je to něco neotřelého a nového. Nix je ženská jak se patří, neotrela, drzá a zároveň umí milovat své blízké a prat se za ně. Což je podle me to nejdůležitější ale nejenom že se pere za přátelé ale i za cizí viz její "osudoví" ... Nebudu delat spoilery. Za me naprosto úžasná fantasy trošku kostrbatá ale myšlení a styl psaní mi je vlastní takže jsem se v něm skvěle vyznala a večer se těším na druhý díl který mi dalo dost zabrat jej sehnat.

zinon
27.01.2022 5 z 5

Po přečtení dvou knih ze série Krysy apokalypsy jsem si musela přečíst i Noční labuť. Moc se mi líbí styl psaní autorky a celkově její fantasie, je to pro mě takový závan něčeho neokoukaného a nového. Jak dokáže, že je kniha drsná a zároveň i s romantickou linkou, která mě osobně vždy baví. Pro mě autorka v kategorii must have :)

kaffa
28.10.2021 5 z 5

sem velmi příjemně překvapená!!!! už po prvních stránkách sem byla nadšená, tohle mi tak dlouho chybělo, příběh, který vás upoutá tím, jak je brilantně napsaný :-) koncepce magického světa je taky zajímavě vystavěná, i když možná jen přeci trochu místy ještě zmatečná (rozdíly mezi takovou a jinakou magií a další drobnosti při kouzlení, ale to se časem může ještě ozřejmit v pokračováních), děj povídek nový a neokoukaný - nemůžu pro to najít jiné slovo - nemám prostě pocit, že bych četla nějakou příběhovou vykrádačku stylem - conan po sté a pořád "jinak".... možná jediné, co mi trochu nesedělo, byla postava nix - její vnitřní monology, jako by ji autorka trpeve sama hledala a utvářela.... příklad - tvrdí, že je cynická - já však moc cynismu u ní neshledala, spíš vidím mladou zraněnou čarodějku, která hledá sama sebe, a snaží se poprat se svými démony....

každopádně vidím velkou nadějnou hvězdu české fantastiky, jak psal předřečník hanzmb, potřebujeme novou krev a tohle mi opravdu nejblíž sedlo k petře neomillnerové, která si vás taky dokáže upoutat na první dobrou.... i proto sem z té knížky tak nadšená, připomněla mi, jak bývala naše fantastika pestrá, úžasná, nová a svěží a jak moc sem ji milovala... jen tak dál :-)

Shizunk
09.03.2021 5 z 5

Nějak mi z popisku uniklo, že je to vlastně série povídek. Až když jsem se podivil, jak jsou jednotlivé "kapitoly" dlouhé, došlo mi jak se věci mají. Povídky mívají omezený záběr na jednu událost, myšlenku či koncept, tedy jsem se obával, že knize bude chybět klasické budování a vrstvení příběhu, hloubka postav a světa. A jak jsem se mýlil!
Ze začátku hlavní hrdinka i děj vypadají tak nějak ok, neurazí nenadchne. Jenže každý další příběh přidává další vrstvy, nové informace. Netrvalo dlouho a přirostla mi k srdci, což se ani u jinak vysoce kvalitních fantasy děl nestává často.
Je až překvapivé, jaké drobnosti jsou někdy mezi řádky opuštěné tak šikovně, že si jich rozhodně všimnu a později hrají významnou roli.
Svět působí živě. Magický systém je rozpracovaný tak, že mam pocit že mu rozumím a vím, co od něj čekat.
Celé je to tak působivé, že zmiňovat těch pár chybiček, které jsem v knize zahlédl, se zdá zcela nepatřičné.
Jakože wow

hanzmb
25.02.2021 5 z 5

Když si chcete přečíst českou sci/fantasy je nutné hledat mladé autory. Ti starší buď přestali psát nebo přešli k jiným žánrům či ztratili invenci a vykrádají sami sebe. Po dobrých zkušenostech s Maříkem a Sněgoňovou jsem zkusil i tuto sbírku povídek. A byl jsem strašně mile překvapen, i když vyhledávám spíš delší útvary. Ty povídky časově a i logicky navazují jedna na druhou tak, že z nich jen udělat názvy kapitol máte román. A ani by to další úpravy nevyžadovalo. Samozřejmě jde o autorčinu prvotinu, určitou kostrbatost a místy nepřehlednost tam najdete, ale to se určitě srovná. Především by to chtělo tento svět lépe popsat a i více se věnovat hrdinčinu původu. Ale to věřím přijde v dalších dílech a vyroste nám důstojná nástupkyně Petry Neomillnerové.

Sariega
27.12.2020 5 z 5

Dostala jsme ji na přání k vánocům a knížka mě nezklamala. Byla čtivá a nemohla jsme se od ní odtrhnout za den jsem jí měla přečtenou. Jen mě někdy trochu štvalo jak se to přeskakova-lo v čase.

Lenny33
15.07.2020 4 z 5

Kniha povídek, kterými nás na své pouti doprovází hlavní hrdinka Nix, která je rozhodně velmi originální postava - napůl nekromant a napůl lich - a i přes počáteční rozpaky jsem si k ní našla cestu. Musím taky říci, že mě kniha každou další povídkou bavila více a více. To co jsem na začátku autorce chtěla vytýkat (jednoduchý málo promyšlený děj, žádné velké představení postav) se postupně vytratilo a děj mě pohltil. Je to přesně ten druh fantasy, na který jsem už dlouho měla chuť. Autorka si dokonce vytvořila svůj vlastně svět, ve kterým sice moc nezabíhá do detailů, ovšem je i tak velmi poutavý a čtenář se chce dozvědět více. Také se mi líbilo postupné odhalování Nixiiny minulosti, která je i po přečtení obestřena tajemstvími. Nemůžu se tedy dočkat dalšího dílu, abych se dozvěděla, nejen jak to bude s Nix pokračovat dále, ale snad poodhalíme i její temnou minulost. 4*

Marry123
31.03.2020 5 z 5

Tuhle knížku jsem měla doma už nějaký ten pátek a lutuju že jsem se do ní nepustila dřív. I když jsem se bála toho přeskakování mezi povídkami nakonec jsem si zvykla a nevadilo mi to vůbec. Jsem hodně zvědavá jak se to s Nix vyvrbí dál a na záhadného barbara :)

jmn7053
02.03.2020 5 z 5

Zajímavé, čtivé, chytré; povídkově vystavený příběh má akci a spád.
Bavilo mě to, avšak posledních pár stránek na mě bylo trochu moc dívčí román. :)
Autorka má zálibu ve jménech začínajících na B...trochu se mi pletla mužská jména.

Turlogh
11.12.2019 5 z 5

No, musím říct, že mám novou oblíbenou českou autorku fantasy. Výborně napsaná kniha o dívce, křížence nekromanta a licha. Jedním slovem působivé! Velice mi tento příběh (ač ani vlastně tak úplně nevím proč) připomínal zaklínače od Sapkowského v jeho nejlepších začátcích. Kniha se čte moc dobře a je to, zase po nějaké době kniha, od které se nejde při čtení tak lehce odtrhnout... Všem fantastům vřele doporučuji a vidím hodnocení na čistých pět hvězd! Jen tak dále, ctihodná paní knihovnice. Howgh.

simona8126
17.09.2019 3 z 5

Trvalo mi neskutečně dlouho, než jsem knížku dočetla – navzdory tomu, že není příliš dlouhá a jednotlivé povídky by se za normálních okolností četly svižně. Styl psaní je příjemný a příběhy často napínavé. Musela jsem je ale prokládat jinými knížkami, které jsem potřebovala zrecenzovat. Po každé z nich bylo těžší a těžší se k Nix vrátit a navázat tam, kde jsem skončila. Téměř před koncem jsem si uvědomila, že jsem dokonce zaměnila dvě postavy s podobnými jmény. Z toho plyne, že přerušovat četbu na tak dlouho se rozhodně nevyplácí a že radost z ní poněkud vyprchá. Dala bych sbírce 3 a půl hvězdičky, ale to hodnocení neumožňuje.