Zrádcův měsíc

Zrádcův měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43877/mid_nocni-bezci-zradcuv-mesic-6ms-43877.jpg 4 160 16

Noční běžci série

< 3. díl >

Třetí díl série Noční běžci. Zranění hrdinové osudové bitvy, Seregil a Alek, strávili dva roky v dobrovolném vyhnanství, daleko od hořkých vzpomínek i od Skaly, která se jim stala druhým domovem. Válka však nadále zuří a jejich klid je rozbit zoufalou výzvou královny Idrilain, žádající, aby pomohli její dceři Klie při výpravě do Aurënenu. Skala je na pokraji porážky v nerovném souboji s nekromantskými vojsky Plenimaru a jedině s pomoci faieů může ještě doufat v konečné vítězství. Aurënen je však země, odkud byl Seregil kdysi v mládí vypovězen. Tam, v bájné říši magie a cti, se tak musí utkat s přízraky své temné minulosti, zatímco Alek objevuje zcela nečekané dědictví. Zmítáni mezi naléhavými potřebami Skaly a odvěkými intrikami Aurënfaieů, brzy jsou lapeni do sítě proradnosti a zrady. Někdy však největší nebezpečí může ukrývat… Zdroj: www.fantomprint.cz... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Traitor , 1999


více info...

Přidat komentář

luculi
20.03.2023 3 z 5

Tentokrát šlo o slabší díl. I když byla kniha relativně plná akce a neustále se něco dělo, šlo hlavně o politiku. A ta se neskutečně vlekla, stejně jako některá jednání.

Tentokrát se hrdinové přesouvají do rodné země Seregila. Tady panují poněkud jiné zvyky a jelikož se snaží zdejší obyvatelé přesvědčit k pomoci jejich zemi, jde hlavně o samé řečnění. Politika a samozřejmě intriky, vlastní zájmy a především zrada. Okolo toho se točí celý děj a docela často se táhne. A taky nějaké odhalování Seregilovy minulosti.

Velkou nevýhodou je i množství nových názvů, které přináší jiná země. Jakmile jsem se dostala k půlce knihy, litovala jsem, že jsem si nedělala poznámky se seznamem, protože jsem měla dost velký problém si všechno pamatovat. Jiné zvyky, obřady a prostě všechno mělo své zapeklité názvy.

Také jsem měla dojem, že se autorka dopouštěla nějakých chyb, kterými popírala dřívější tvrzení. Nejvíc si pamatuji to, že dříve se určitě zmínila, že Seregilovi a jeho lidem nerostou vousy. A přitom v této knize si mnul strniště. Inu, nikdo není neomylný. Našla jsem i pár jiných paradoxů, ale už mi pomalu mizí z paměti. Jak člověk čte jednu sérii takto za sebou, má všechno docela pomíchané.

I přestože jsem zklamaná ze všeho toho jednání a povídání, dostala jsem alespoň dobrou detektivku, když se pátralo po pachatelích jednoho skutku. Autorka umí výborně slepovat malé úlomky, než z toho vznikne celkový obrázek. A samozřejmě jsem vždycky moc zvědavá na Aleka a Seregila, na Beku a další oblíbené postavy. Opět jsem četla zaujatá každou volnou minutu dne a nenechala jsem si to příliš zkazit tím, že to neprobíhalo podle mých představ. Srážím sice hvězdičky, ale spokojená jsem stále. Následuje pokračování, které vyšlo po osmi letech. Takže jsem neskutečně zvědavá.

Luigi1
04.02.2022 5 z 5

Moc pěkný díl plný napětí a vzrušení.Výborný.Doporučuji


Nale
26.07.2021 5 z 5

Třetí kniha byla podle mě mnohem lepší než první dvě. Jízda od začátku do konce - napětí, špetka humoru, akce, tajemno. Na začátku, kdy se hrdinové dostanou do Aurënenu to může čtenářům připadat trochu zmatené - milión nových jmen, názvů, nová oblast, popis historie... Člověk potřebuje čas, aby se v tom trochu zorientoval, ale jakmile se jména a názvy začnou opakovat, zvyknete si a už je budete brát jako samozřejmost. Líbí se mi, jak má svět autorka do puntíku promyšlený.
Celá kniha byla z části politika, vyjednávání, z části vyšetřování. Politická část mi upřímně nevadila, vlastně byla zajímavá a já hltala každou stránku. Beka s novými postavami Nyalem a Kheetou mi přirostli k srdci - sympatické postavy, zvlášť mě zaujala část s Bekou. Dokonce jsem si oblíbila i Kliu.
Postava Thera mě mile překvapila - člověk ho začíná mít ve třetí knize rád. (SPOILER KDO NEČETL PŘÍCHOD TMY) Nysanderova smrt ve druhé knize byla ta nejlepší věc, co mohla autorka udělal pro rozvoj Thera, který se stal silnou, laskavou osobou, jako byl on. (KONEC SPOILERU) Osobně jsem si ho doslova zamilovala a stal se společně s Alekem a Seregilem mou nejoblíbenèjší postavou.
Nejvíc mě zaujali Rhui'auros, který svým způsobem putují za závojem celé knihy. Skvěle propracované postavy. Člověk si říká, co jsou vlastně zač? A bádá nad jejich hádankami a nesmyslnými prohlášeními, která postupem času začnou dávat smysl.
Seregil: "Oni to věděli! Věděli všechno."

Dále mě zaujali Seregirovi sestry - Mydri a khirnari Adzriel, se kterou už jsme se setkali v předchozím díle (ty dvě patří do malá ženských postav, co nebyly otravné).

Ráda si knížku přečtu znovu, klidně i 5x za sebou, protože je prostě úžasná :)

kolacky
07.03.2021 5 z 5

Jenom mě mátlo - Alek a Seregil byli přece bezvousí, ne? A v horách, když se ke konci blížili k přístavu Gedre, měl Seregil zarostlé tváře??? Chybička se vloudila?

denniys
20.09.2020 5 z 5

Nemohu se rozhodnout, jak hodnotit tuto knihu..necítím to na 5 hvězdiček, ale 4 hvězdičky jsou zase málo - nebo spíše leckdy dávám tento počet knihám, mezi něž nemohu zařadit Zrádcův měsíc..dostane tedy plný počet, ale úplně na něj nemá..rozjezd byl celkem slibný, potěšila mě pouze volná návaznost na předchozí díly, přece jen uběhlo hodně času od jejich četby...po slibném začátku zjistíte, že jste na pár stovek stran uvízli v politickém a detektivním zmatku více méně bez větší akce, pouze síť pletich, tajných podezření a obvinění..až závěrečná část knihy stojí zase za to..a to ve smyslu, že je opravdu skvělá! Nutno uznat, že zjištění, kdo je "padouch", mě sice úplně nešokovalo, ale velmi emočně zasáhlo, přála jsem si, aby to tak nebylo a motivy jednání té osoby jsem plně chápala..tato kniha je o cti, hrdinství, lásce, rodině a slibech..velmi jsem si oblíbila princeznu Kliu a Beku, doufám, že je v dalším díle potkám :)

Alma-Nacida
25.07.2020 4 z 5

Zatím nejlepší díl Nočních běžců, žádné zbytečné natahování, zápletka částečně kriminální a částečně špionážní, napětí až do konce, nová kouzla pěkně propojující děj - zkrátka to, co si od fantasy přeju. Vytkla bych jedinou věc, a to málo informací o tom, jak v průběhu předlouhého jednání probíhala válka s Plenimarem. Při odjezdu poselstva Klii se pořád zdůrazňuje, jak je prohra na spadnutí, a pak se půl roku dělo co? Proto jsem ubrala hvězdu, ale jinak to bylo fajn a těším se na další díl.

chodícírohožka
01.02.2020 4 z 5

Další skvělý díl. Opět plno napětí, akce, vtipu, skvělých postav - ale také hromada jmen, která jsem v množství informací a zjištění nebyla schopná pobrat a spojit s jednotlivými postavami. Nicméně stejně jako předešlé knihy i tuto jsem si náramně užila a doufám, že se brzy dostanu k dalšímu pokračování.

špulo
17.03.2019 4 z 5

Popisy gay vylomenín a vzťahu hlavných hrdinov chválabohu nezaberajú zbytočne veľkú časť knihy. Cca po 100 dosť popisných stranách sa dej celkom fajn rozbehne. Ale, nečakajte veľkú akčnú jazdu. Tu ide skôr o intrigy, politiku a nekalé činy za nekalými úmyslami...

luboskniha
23.02.2019 4 z 5

Třetí díl hodnotím velice kladně. Kniha byla čtivá, plná akce, zvratů, intrik a pro mě i po dlouhé době nepředvídatelná. Líbilo se mi, že se děj odehrává v jiné zemi, i když občas jsem se přestal orientovat ve jménech postav. Chybělo mi tam i více popisu průběhu války mezi Skalou a Plenimarem. Opět mi ani nevadil vztah mezi hlavními postavami (opakuji se - naštěstí nejsem homofob). Rád si přečtu další díl této série, která se mi zatím velice líbí.

Zelený_Drak
01.01.2019 3 z 5

Mezi přečetením a komentářem tentokrát uteklo půl roku, takže už asi nedám dohromady žádné detaily, ale rozhodně se mi Zrádcův měsíc líbil víc než Štěstí ve stínech. Politika, intriky, nevíte, kdo je doopravdy spojenec a kdo jen na oko... To když se aspoň trochu povede, tak je to pro mě často poutavější než přímočaré akční motivy.

Příběh byl natažený, ale zároveň se i událo několik významných věcí. Hlavně pro vývoj Thera je to zásadní díl. Dozvídáme se víc i o Seregilově a Alekově minulosti. Bohužel nadále platí, že hlavní hrdinové nejsou až tak zajímaví. Už mě tu bavili víc, jenže hodně prostoru má jejich vztah a ten je přitom navzdory neustálému rozebírání pořád jaksi povrchní.

Zrádcův měsíc je dobrým mostem mezi prvními 2 svazky série a zbytkem. Přeci jen, když zachráníte svět ve 2. díle, nemůžete očekávat, že ho teď budete ob jeden díl zachraňovat až do konce série, to by to při 7 dílech asi nedpoadlo dobře. Autorka 3. dílem logicky rozehrává něco většího.

Dragell
05.02.2017 3 z 5

Vzpomínám si, jak jsem knihu četla poprvé, byla jsem z ní zmatená, spousta nových pojmů, vztahů mezi jednotlivými rody. A proč? Protože se přesouváme dějově na území Aurënfaieů, tedy dlouhověkých lidí, o kterých jsme doposud slyšeli jen okrajově.

Při druhém čtení jsem již byla zorientovaná lépe, mohla jsem si více užít čtení, i přesto mi přišlo zdlouhavé, natahované. Nejspíše také proto, že je děj založený na intrikách a akce a dobrodružství je nyní pomálu.

I přesto se mi kniha líbila, přivítala jsem ve hře nové tvory - dráčky a užívala jsem si atmosféru tohoto místa.

LordeS
05.09.2016 1 z 5

Na tuto knihu jsem čekal skoro 10let (dobře, na pár let jsem na ni zapomněl...čekání na překlad)
Objednal z inter.obchodu, pak našel v knihkupectví a rozhodoval se, zda si ji hned nekoupit.

Bohužel mne totálně zklamala. Jak autorka tak mátožný děj. Vylévané city totálních bukvic, kecy kecy kecy, jít sem, kecy kecy, jít tam, kecy kecy, pích. Konec

Radši nic než tohle!!

Třikrát zasebou si přečtu Příchod tmy, abych na tuhle sračku zapomněl, a pak rovnou na další díl.

tsal
26.03.2016 2 z 5

Čím to, že jsou elfové v prakticky každém univerzu tím nejotravnějším, co se dá najít? Noční běžci nejsou výjimkou a třetí díl, vystavěný jen a jen na nich, díky tomu dost trpěl. Bylo by však nefér vše shazovat jen na elfy, protože na vině byla také značně prázdná zápletka, absence skutečného nepřítele a hlavně nijaký děj.
Autorka nad svým světem zcela jistě hodně přemýšlí a má k němu vymyšlenou celou řadu legend a historií, což se jistě cení. Již od prvního dílu mám však pocit, že je do příběhu cpe za každou cenu, přičemž Zrádcův měsíc v tomto ohledu vynikal. Chvílemi mi přišlo, že čtu spíše historickou knihu o národu Aurënfaiů, než příběh, který někde začal a někde by měl i skončit. Ten sám o sobě měl materiálu spíše na povídku, rozhodně ne na zatím nejdelší knihu série. Poslední třetina, kde se konečně začalo něco dít sice čitelnost prudce vyzdvihla, otázkou je, zda-li to nešlo od začátku.
A opět politika "čím složitější a nezapamatovatelnější jména, tím víc Adidas". Osobně jsem snahu vyznat se ve jménech a postavách vzdala s tím, že buď budou důležité a zapamatují se samy, nebo to nemá cenu. Za tohle bych brakové fantasy autory občas střílela.

zerafel
14.01.2016 3 z 5

Oproti předešlým knihám tato poslední trpí několika neduhy:
1) Chybí zde záporák. Netvrdím, že je potřeba ho mít, ale předešlé dvě knihy měly dva celkem silné záporáky. V téhle knize je pak bez těchhle záporáků celý Plenimar jakýsi bezzubý, slabý a vůbec z něj náhle nejde respekt. A i ti elfové, pardon, Aurënfaieové, většinou jen spadají do šablon (kirnari Khatme = zapšklé tradice, Ulan = ten co tahá za nitky, sestry Seregila jsou prostě a jen dobré a hodné). I ten "vrah" je vlastně vrahem jen "náhodou".
2) Mnohem větší problém ale vidím v první polovině knihy, která je úplně o ničem. Prakticky nic se tam neděje. Jen se seznamujeme s postavama faieů a jejich kulturou, což nemuselo být na 200 stránek. Prostřihy na dění s Phorií tam také nemusely vůbec být, neboť ve výsledku vůbec k ničemu neslouží. Dít se skutečně něco začne až od doby, kdy otráví Kliu.
3) Absolutně, ale absolutně vůbec mi tam nesedí homo-vztah mezi Alekem a Seregilem. Ale to je asi jen můj problém. Tento vztah v mých očích z obou mužů dělá ženy, neboť se v mnoha situacích jako ženy chovají (možná je to tím, že je napsala žena).

Alee
28.04.2014 3 z 5

Zajímavé seznámení s faiei a Aurënenem,ale zápletka podle mě nebyla taková, aby na ní byl postaven děj na 430 stránek. Postavy se trochu ztrácejí mezi politikařením a zbytečným množstvím složitých jmen. Dle mého názoru rozhodně nejslabší díl z prvních třech, takový celkově nijaký, ani nic výrazně špatného, ale ani dobrého. Napsán i přeložen je dobře, takže se i dobře čte, ale chybí tomu to něco navíc, co dává takový ten vnitřní náboj, který vás přinutí číst až do rána a třeba si celou knížku někdy přečíst znova. Mezi fantasy je to rozhodně nadprůměrná knížka, ale myslím si, že další díly série budou lepší, jelikož tento díl nechal většinu problémů nevyřešenou.

Poltar
03.04.2013 4 z 5

tak tento díl se mi zdál nejslabší z celé trilogie...Dokonale jsem se ztrácela ve jménech, klanech a dalších aurenenských slovech.
Jinak povedené knihy.

Štítky knihy

homosexualita magie fantasy LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Lynn Flewelling
americká, 1958
1999  85%Štěstí ve stínech
2000  89%Příchod tmy
2004  84%Dítě proroctví
2000  85%Zrádcův měsíc
2015  91%Střepy času

Kniha Zrádcův měsíc je v

Právě čtených4x
Přečtených238x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených16x
Knihotéce143x
Chystám se číst49x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x