Bílá cesta

Bílá cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171082/nocni-bezci-bila-ces.jpg 4 103 15

Noční běžci série

< 5. díl >

Zhýralí šlechtici, prvotřídní špehové a nejnepravděpo­dobnější hrdinové – Alek a Seregil – přežili vyhnanství, zradu i černou magii, ale cesta, která leží před nimi, je ta nejnebezpečnější, po jaké kdy putovali. S nepřáteli všude kolem musí kráčet po úzké stezce mezi dobrem a zlem, kde i jediný krok stranou může být jejich posledním. Alek a Seregil unikli smrti a otroctví v Plenimaru a nepřejí si nic víc, než vrátit se k nočnímu životu v Rhíminee. Místo toho však mají na krku Sebrahna, podivného tvora stvořeného alchymií, předpovězené dítě, nezrozené ze ženy. Měsíčně bílá kůže a hrozivá moc činí Sebrahna nebezpečným všem, s nimiž Alek a Seregil přicházejí do kontaktu, takže jim nezbývá než zjistit více o jeho pravé podstatě. S pomocí spolehlivých přátel a Seregilova klanu dvojice hodlá odhalit pravdu o tomto živém homunkulovi – vydávají se na cestu, na jejímž konci je čeká pouze nebezpečí nebo smrt. Pronásledují je přitom Seregilův starý nepřítel Ulan í Sathil z Virésse i Alekovi dávno ztracení příbuzní a chtějí se zmocnit Aleka i Sebrahna. Alek a jeho společníci musejí na útěku bojovat s časem, aby splnili nejosobnější misi, na jakou se kdy vypravili.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The white road , 2010


více info...

Přidat komentář

luculi
23.03.2023 4 z 5

Už jen dvě knihy a mám tuto sérii za sebou. Sice ne vždy dokážu souhlasit se vším, co autorka stvoří, ale dokázala mě neskutečně zaujmout a polapit. A to se stává jen málokdy. A zajímavé je, že to obvykle funguje u obyčejných, nenáročných příběhů (žádných kronik s epickými bitvami), které se netáhnou stovky stránek.

V Bílé cestě se vyloženě navazuje na dění předchozí knihy, protože zůstalo hodně otevřených a nevyřešených věcí. Tudíž je potřeba se vydat za dalším dobrodružstvím a vymyslet, jak danou záležitost uzavřít. Můžu říct, že kolikrát jsem vyvracela oči v obavě, kam to autorka zase odvádí, v obavě, že to bude neskutečně dlouhé. Ale jako obvykle to dokázala výborně vystavět a nakonec to uteklo hodně rychle. Alek a Seregil jsou magnety na průšvihy úplně stejně jako Jamie a Claire v Cizince. Jednu věc vyřeší, aby je v zápětí zaskočila jiná.

Tentokrát mě děj bavil mnohem víc, i když mi některé řešení bylo jasné předem. Nicméně to bylo napínavější než minulý díl. Čím víc se blížím konci, tím mám větší obavu, aby to skončilo šťastně, protože to bych byla ráda. Pro jistotu si nečtu ani anotace. Tak uvidíme, žádné spoilery...

Nale
19.10.2022 5 z 5

Tenhle díl sice nepřináší nic extra nového nebo překvapujícího, ale pokud máte rádi Seregila s Alekem, stejně si ho parádně užijete.:)


Luigi1
08.02.2022 5 z 5

Dost jsem se rozesmutněl když se Sebrahn rozloučil s Alekem,asi to bylo jediné východisko,uvidíme co ukáže čas.

kolacky
09.03.2021 5 z 5

Páni... Asi bych si zlomila hlavu, abych přišla na to, jak nechat Sebrahna s Alekem. Bylo mi líto, když se museli rozloučit, škoda. Zajímavá postavička.

denniys
09.10.2020 5 z 5

Naladil mě předchozí díl a chvíli mi trvalo, než mě to začlo bavit..úvod se vážně vleče a ani poté se příběh nevyrovná prvním dílům...

Alma-Nacida
28.07.2020 3 z 5

V průběhu čtení mi vytanula na mysli série detektivek, kterou jsem kdysi dávno četla, a jejíž názvy vždycky začínaly slovem "jak". Třeba Jak nevyloupit banku apod.
Tenhle díl by se klidně mohl jmenovat "Jak se zbavit rhekara".
Nemůžu si pomoct, ale minule to bylo nějak lepší. Tady je nejzajímavější postava Reisera, který není až tak drsný, jak se tváří. Co mě štvalo jsou skurpule, které mají všichni se zabitím "elfů". Že by v boji všichni brali v úvahu, jak špatně se dlouhověcí množí? ;) Mě by ti náfukové a druhisti provokovali ke zcela opačnému stanovisku. :)

chodícírohožka
19.03.2020 3 z 5

Po předchozím díle, z něhož jsem byla nadšená, mi tento připadal poněkud slabý. Stále mě těšily skvělé postavy, ale jejich jednání tentokrát pro mě nebylo vždy úplně pochopitelné, ubylo vtipu i nápadů a samotná zápletka se mi zdála nedostatečná. (A taky mi vadil mluvící drak - až dosud jsem všude vychvalovala, že je to snad první kniha, kde jsou draci jen dalším - i když zvláštním - živočišným druhem... a zas nic...) Nicméně jsem si čtení i tak užila a těším se na další díl.

špulo
30.04.2019 3 z 5

Nenudil som sa, ale ani zásadne nebavil. A doteraz som sa nerozhodol, či to bola škoda...

Zelený_Drak
15.03.2019 3 z 5

V tomto díle se vlastně jen řešila past, do které si autorka se Sebrahnem naběhla. Přesto mě druhá půlka příběhu o rhekaru bavila, uzavřely se některé dějové linky a Seregil s Alekem nebyli tak nesnesitelní jako během zajetí. Dozvídáme se pro jednou víc o Alekovi. Hâzadriëlfaie ale byli v knize asi to nejlepší. Hodně mě bavila linka odvážného kapitána Ebrados, který poprvé vystrčil nos za humna a nestačil se divit, kolik je tam venku světa. Horský lid mě rovněž potěšil, v Nočních běžcích mi trochu chybí. A taky tam byli konečně pořádní draci, to je na škodu jen málokdy.

P. S. Pro utvrzení v šovinismu bych doporučila spíš knihy jako Večeře s vampýrem, Nářek, Odstíny života, Proměna, Dračí oči: Čarodějka, Archiv nebo třeba 50 odstínů.

Hzjena
24.02.2019 2 z 5

Měl jsem radost, když jsem na překlady nedávno narazil a opravdu jsem se těšil co mě čeká tentokrát, a po tolika letech. Alek je pořád vykroucená buzniča, která se snaží vypadat, že to tak není a Seregil je pořád starej úchylák (v podstatě běžnej homo párek), ale to dítě! Nic proti LGBT (sám můžu cokoli, když je to mladý a hezký), ale jsem zásadně proti adopci. Je to zvrácené, nemístné a kruté vůči dítěti. To jsem trochu odbočil.
Alchymie je vítanou změnou a musím říct že se s ní autorka popasovala úspěšně. Stejně jako s intrikami Virésse a Hâzadriëlfaieů, jsem z toho začínal mít skoro pocit jako třeba u Zaklínače, ale pak přišla ta výplň a problematika o které opět krásně píše trudoš, a šlo to do kopru. Dlouho jsem nečetl / poslouchal knížku u které mě přestalo zajímat jak to skončí.

PS. Mám moc rád fantasy, mám zkušenosti i s chlapeckou láskou, takže by člověk řekl že to bude kniha(y) akorát pro mě. Žel bohu ne všechno co se třpytí zlato jest, proto nedokážu pochopit proč (hlavně ženy, a to jen utvrzuje můj šovinismus) někdo tomuhle nacpe 5 hvězd... Ve srovnání s původní trilogií i obecně to není na 5 *. Jen to utvrzuje co si o ženách myslím

Dragell
30.03.2017 3 z 5

Ale a Seregil se dočkali nového přírůstku do jejich party. Je to podivné dítě nedítě bílé kůže a se schopnostmi léčit krví a zabíjet zpěvem. Kdo by takového tvora nechtěl? A přesně to je ten problém, chtějí jej všichni, ať již k použití nebo jej pro jistotu rovnou zabít. Tak mocné magické stvoření přeci nesmí běhat po světě!

Tentokrát příběh postrádá mnohé oproti prvním třem knihám. Nepřátelé známe, intriky se nijak moc nekonají a vše máme prokouknuté. Naši hrdinové jen pobíhají sem a tam, aby zjistili něco o podivném tvorovi. Alespoň ty šarvátky a noční plížení nám nejsou odepřeny a zpestřují příjemně knihu.

Za mne bohužel zatím nejslabší díl z celé série, který příběhově navazuje na ten předchozí. Tam jsme se totiž dozvěděli, jak se tahle dvojice k podivnému dítěti dostala.

trudoš
17.03.2017 2 z 5

Sympatické je, že Bílá cesta navazuje přímo na Návrat stínů, takže žádné komplikované vymýšlení zápletky se nekoná. Co si naši lumpíci odnesli domů v minulé knize, s tím se teď musí popasovat. A především zjistit, co je to vůbec zač tenhle homunkulus.
Mohla z toho být fajn dobrodružka, kdyby se Lynn Flewellingová nerozhodla, že Alek se Seregilem ještě dostatečně neutužili svůj vztah. Takže kromě vášnivých nocí jsme opětovně nuceni sledovat milenecké hádky, jako by ti dva klučíci spolu chodili teprve týden. Navíc přijdou na přetřes rozpravy o miminku a to už je vážně peklo pekelný. Kam se hrabe Sex ve městě, včetně závěrečných dospěláckých rozhodnutí. Pro děj samotný tak zůstane lineární putovačka, kdy hrdinové chrání magické dítě, až jej nakonec - chvilka napětí - dochrání. Napětí minimum, stejně jako autorské invence, protože v podstatě nejde o nic jiného, než o posouvání figur na hrací desce, které se po oběhnutí vyznačené trasy vrátí poslušně zpět na start. Pro mě nuda k uzoufání.

LordeS
05.09.2016 4 z 5

Nebylo špatné, lepší jak předchozí díl.

Ani tam nebylo tolik buzerantských scén.

Ale na "Příchod Tmy" to nemá ani náhodou.

Janičta
15.05.2014 5 z 5

Skvělé dotažení předchozího dílu.
Hlavní hrdinové jsou zase doma a s nimi se vracejí i další známé postavy.
Spousta akce, napětí a intrik.
Už jsem se po předchozím díle bála, že to půjde dolů, ale obavy se ukázaly jako neopodstatněné :-)

odinka
18.02.2014 5 z 5

pokračování super série, Alek a Sergil nezklamali :-) Už se těším na další díl