Za stíny

Za stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57819/bmid_za-stiny-TeN-57819.png 5 176 20

Noční anděl série

< 3. díl

Logan Gyre se stal králem Cenarie, země v obležení s vyčerpanou armádou a pramalou nadějí. Má jen jedinou šanci, zoufalý risk, který by mohl zničit celé království. Na severu má nový Bohokrál plán. Pokud přinese kýžené ovoce, nikdo ho už nedokáže zastavit. Kylar Stern nemá na výběr. Aby zachránil své přátele – a možná i nepřátele – musí dokázat nemožné. Musí zavraždit bohyni.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Beyond the Shadows , 2008


více info...

Přidat komentář

Turlogh
11.12.2023 5 z 5

Weeks opět nezklamal. Povedený závěr trilogie. Howgh.

ludek.n
10.06.2021 4 z 5

Potřetí a naposled vstupujeme do světa Nočního anděla, nositele černého ka´kari Kylara Sterna. Už v předchozí knize se základní dějová struktura značně rozrostla díky velkému množství paralelních doprovodných linií, a tak se navazující třetí díl série může zpočátku zdát poměrně roztříštěný a směřující kamsi do záhuby. Ono opravdu není jednoduché udržet si přehled o všech jednotlivých větvích příběhu, které navíc dál košatí a rozvíjejí samostatné zápletky, přidávají další postavy nebo se vracejí do minulosti. Weeks toto divoké spřežení přesto hladce a bravurně zvládá. Je úžasné sledovat, jak se proplétá všemi zákrutami cesty, aniž by ztrácel ze zřetele cíl, k němuž se chce dostat. Rozběhnuté a míjející se linky se s postupujícím časem začínají spojovat, vrstvit a prolínat. Ne úplně vždy se Weeksovi podařilo vytěžit je na maximum, sem tam se některá z nich nehlučně a nenápadně ztratila ve víru událostí, nebo se její struktura rozpadla do nevýznamných dílků, ale oslepující, bombastické a velkolepé finále v Trayethellu dalo na toto všechno zapomenout. Tady se bojuje, čaruje, osvobozuje, miluje a samozřejmě i dochází k poznání s takovou vášní, že to až člověka posadí na zadek. Jen pro ten závěr jsem chvíli přemýšlel i o absolutním hodnocení.


KillHurt
12.08.2020 5 z 5

Předně autorova práce s postavami je skvělá. I když mi 20 bylo už před pár lety, tak jsem se do Kylara a jeho vrstevníků dokázal vcítit. To že máte zachránit svět je fajn, ale pokud jste u toho pořád panic, tak je to pořád pruda. Druhý díl jsem četl před půl rokem a první před roky čtyřmi. Z těchto důvodů jsem se ztrácel v některých postavách a podrobnostech. Třeba doteď si nejsem schopen vybavit, že se v prvním díle vyskytoval Dorian a spol. Chtělo by si to dát v rychlejším sledu. Přesto mě autor dokázal udržet v příběhu a všechny cestičky navedl do zdárného konce. Osobně mám raději delší rozloučení s postavami, ale možná by takto zastínil bombastický závěr. Weeks se nebojí některé dějové linky nechat ladem a chtít po čtenáři, aby si vše domyslel (např. loďka se dvěma černými vlajkami). Místy to působí jako neuvážené škrty, ale mi to vyhovovalo.

denniys
04.01.2020 5 z 5

Já chci další díl :( varuji, že můj komentář může pro někoho obsahovat spoiler ;) náádherný konec, nádherný závěr série.. obdivuji, že autor nacpal do tří dílů tolik dějových linií a zvratů a spojil je v působivé finále..v předchozím díle mě bavil nejvíc Logan, v tomto žádná postava nevynikala nad jinou - všechny jsem milovala..Durzo s Kylarem mě dojímali jako nikdy..dozvěděla jsem se děsivé tajemství nečitelného zkrvaveného dopisu a i Vlk reagoval stejným šokem jako já a chvíle, kdy se Rimbold Drake dozvěděl pravdu z jiného dopisu a Kylarovi odpustil, byla nádherná..Elene byla čistá jako anděl a jméno hlavního města - Elenea, mě zahřála na duši, stejně jako proměna Vi..a Dorian? Na to není slov..a takhle bych mohla vyjmenovat všechny více či méně důležité postavy.. Výsledkem zůstává, že tato série není jen politikaření, intrikaření a vraždění - ba naopak, je o síle lásky, odpuštění a schopnosti obětovat cokoliv..proto je tak silná a krásná..nádherné fantásko, děkuji, že jsem ho mohla číst..

luboskniha
14.04.2019 5 z 5

Třetí a poslední díl této série úspěšně za mnou. Myslel jsem si, že bych mohl knihu popsat jedním slovem, což ale nejde. Děj byl strhující, plný akce a zvratů a ten konec – no prostě něco úžasného. Hltal jsem každou stránku a čekal jsem, co bude dál a jak to nakonec všechno dopadne. Jestli byl pro mě druhý díl o 50% lepší než první, třetí díl je o 100% lepší. Kniha se mi četla velice dobře a právem si celá série našla místo v mojí knihovně. Věřím, že nebude dlouho trvat a opět si jí přečtu. Už teď mi hlavní hrdinové chybí a klidně bych uvítal i další díl.

Katnissia
08.08.2018 5 z 5

První díl jsem četla již před dlouho dobou a nijak mě nezaujal, ale již jsem měla koupený i druhý, tak jsem se rozhodla dát mu druhou šanci. I když jsem si hlavní děj pamatovala, tak jsem najednou knihu přečetla jedním dechem a čekala jsem co bude dál. Každým dílem byl příběh propracovanější a toužila jsem vědět, jak vše dopadne. Konec mě překvapil a jak to poslední dobou bývá u jiných knih, kdy mi ani nedojde, že je už konec a čekám něco dalšího, tentokrát byla kniha řádně a dostatečně ukončena, i když bych si přála další díl ^^. Některé vyústění příběhů jednotlivých postav mě zklamalo (ne, že by byly nepropracované a nezajímaví, ale přála jsem si, aby dopadly lépe) , ale právě to je na tom to nejzajímavější a čtivé, všichni bohužel nemohou mít svůj šťastný konec. Jediná postava, která mě skrze všechny díly vadila byla Elene, ale na konci mě překvapila a i její postavu jsem považovala za vyvedenou a potřebnou k vývoji děje. Nelituji, že jsem si celou sérii koupila a v mé knihovně si zaslouží čestné místo. Rozhodně si ji přečtu znovu.

špulo
20.04.2018 4 z 5

Mne sa ten posun do rozprávky páčil. Len, pozor milé deti, toto je rozprávka pre dospelých! 88%

Jm.bazar
20.10.2017 3 z 5

Zajímavé téma, které bohužel zklamalo. Hlavní hrdinové mají být vrazi a přitom jsou tak ušlechtilý, je to prostě pohádka.

Janičta
19.03.2017 4 z 5

Tahle série začala jako docela splenitá temná fantasy, kde se přátelství moc nevedou, mrtvoly se vrší jedna na druhou a aby hrdina přežil, musí se pořád zlepšovat... a to dost rychle.
Pak se k tomu připojil romantický prvek a temná fantasy pomalu přestala být tak temná, jelikož přátelství začalo stát za úvahu, bojovalo se pro vyšší dobro a ne jen pro vlastní zisky.
A teď přišel velký závěr. Tady už za sebe přátelé nasazují krk, všichni se drží nějaké naděje (ať už v jakékoliv podobě) a vzájemně si věří.
Ten kdo čekal, že série bude postupovat v kolejích vyjetých prvním dílem, bude asi knihou zklamán. Ten kdo doufal, že se všechno v dobré obrátí bude potěšen, i když vše nedopadlo zas tak bombasticky krásně.

Mě osobně se kniha četla dobře. Charaktery rozmanité a uvěřitelné. Jsou tu nějaké věci, které nejdou logice moc pod nos a za to jedna hvězda dolů.
Nějaké další pokračování by bylo bezva. Zůstalo mi dost nevysvětlených co, jak a proč....

chobot
02.09.2016 5 z 5

Tak i já jsem dočetl posledního (snad ještě nějaký přibude) Nočního Anděla a musím říct, že to byla nejlepší fantasy, kterou jsem za poslední dobu četl. Prolínání dějových linek a postav, občas překvapivé spojitosti a samozřejmě pro fantasy typická banda spřátelených klaďasů, kteří se nakonec potkají ve strhujícím finále. Nemělo to chybu. Řadím to co se atraktivity týká vedle Trůnu z Dračích kostí a Eddingse v jeho nejlepších letech. Moc jsem si to užil

Aaron Lewis
14.08.2016 5 z 5

Ou jé... tak tohle už bylo víc jako fantasy co mám ráda. Bitvy, zvraty a pořádná kouzla:). Autor to neměl špatně vymyšlené, naopak, ale nebudu tuhle sérii řadit k mým oblíbeným, i když jsem tomuhle dílu nakonec dala plný počet (ten je samozřejmě za Durza), protože to má daleko větší potenciál, ale je nevyužitý. Šup, šup a akce. Škoda. Je tam tolik linií, které mohly být propracovanější a těch postav! Vůbec nejsou špatně vymyšlené, naopak, ale nic moc se nedozvíme, jenom tak proletí a šup, je konec. Samotná velká trojka, Solon, Feir a Dorian, ok, teď jsem si o nich i na pár stránkách přečetli, ale pro mě to bylo žalostně málo, prostě to nestačilo. Měli na víc. Zasloužili si víc. Nebo Garuwaši a Ariel. Prostě to mohlo mít klidně o 300 stran více, vůbec bych se nezlobila, njn, ale i tak je to jednoznačně nejlepší díl série, minimálně o třídu lepší než oba dva předešlé díly dohromady.

Weezing
03.03.2016 3 z 5

Ne že bych čekal nějaké zázraky po minulých dílech, ale ty nebyly ani vyloženě špatné a tak jsem většinu chyb přešel, protože mi přišlo, že se autor postupně zlepšuje a třetí díl by třeba mohl být i kvalitní. Omyl.

Většinu knihy vypadalo nadějně, že se schyluje k epickému vyvrcholeníí, ale dostali jsme trapný závěr, plný klišé nejhoršího druhu. Nechci spoilovat, ale až se k tomu dočtete, tak se celkem nasmějete (případně si ukroutíte hlavu). Jsou spisovatelé, kteří umí téma o které se autor snažil, podat, aniž by to vyznělo tak strašně hloupě a levně, ale Weeks není jedním z nich.

Je to škoda, protože svět který Weeks vytvořil je zajímavý a uměl bych si v něm představit i více knih (lépe napsaných samozřejmě). Také některé vedlejší postavy byly fajn. Tohle + za dobrou první polovinu 3 hvězdičky.

Jacinda
06.11.2015 4 z 5

spoilery. ještě čtivější než předchozí. Návrat Durza mě potěšil na rozdíl od Terry Goodkinga zůstaly všechny hlavní postavy naživu, což může působit trochu lacině a pohádkovsky, ale nevadilo mě to. Co mi vadilo a co dehonestovalo knihu dramatickým způsobem, byl idiocký konec, za který se zapříčinila kdo jiný, než elene. kdyby to děcko nechal autor zemřít, řekla bych fajn dobrý. místo toho ho dorian narval do jenine, která si chudák nedokázala ani docenit toho, co pro ní prorok udělal. no, to se ještě dalo zkousnout. ale vrcholem všeho byla Vi a jeji přísaha, že tomu dítěti se nic nestane. Být to realita, první co udělám je zabití děcka po sokyni. No nic. Tohle jsou vztahy jak v dětském anime. Odprostím-li se od nereálného trojúhelníku ještě absurdnějšího než v twilight (přitom ten nápad s naušnicema byl boží) zůstává mi parádní dílo zasluhující pokračování, protože má tvrdě našlápnuto. doufám, že se ho dočkám

darthvader77
03.03.2015 4 z 5

Závěrečná část trilogie, která uzavírá příběh Nočního anděla je dokonale vygradován, autor opět nepouští ze zřetele, že je nutné spoustu věcí brát s nadsázkou a dochází k protnutí osudu všech postav a jejich konečné zúčtování. Bitva o Černou Mohylu výborná, stejně jako závěr kolem rozsáhlé minulosti Durzovy postavy. A přesto, že v mých očí Noční anděl nedosahuje kvalit Písně ledu a ohně či Pána prstenů, tak se jedná ve fantasy počin o stále obdivuhodně dílo.

kneznaliba
23.09.2013 5 z 5

Nikdy se nezavděčíte každému, jak ukazují některé komentáře. Mně osobně se závěr líbil moc. Bylo to akční, čtivé, zajímavé. Také by se mi líbilo nějaké pokračování... A kdo ví... Autor je ještě mladý a plný sil, třeba se ještě někdy nějakého dočkáme. Určitě bych si ho ráda koupila.

Stexer
07.04.2013 4 z 5

Cela seria je fajn. Treti diel je uz velmi predimenzovany ale este ma asi nikdy nenahneval koniec knihy ako tento. Tento pribeh si zasluzi pokracovanie, ktore by mohlo byt ovela lepsie ako povodna trilogia, tak otvoreny koniec a mnozstvo roznych zaciatkov... Ach!
Prvy diel bol dobry, ale pomaly kde mal byt rychly a rychly kde mal byt pomaly... Druhy bol super a treti bol najlepsi presne do chvile ked Kylar zomrel na kole, potom to uz zacalo chytat az prilis psycho-fantasy. Ale ajtak to hodnotim kladne.

Fuksinka
24.01.2012 2 z 5

Jak napsat třetí a závěrečný díl?Dáme tam větší příšery než ve druhém dílu, protože je to třetí díl a tam prostě musí být větší příšery, přidáme hooodně magie a romantiky. No a když už si nevíme s příběhem rady, tak přidáme znovu hooodně magie a vymyslíme si nějaké nové šokující schopnosti a několik naprosto nelogických věcí. Nesmí chybět dojemný závěr, který působí trapně a komicky. Tím zkazíme skoro celý dobrý dojem, který měl čtenář z předchozích 2 dílů. V knize bylo pár výborných částí – škoda že to autor tak zmastil.

Lusa
03.12.2011 5 z 5

Opět nemám slov, dalo by se říci, že tohle byla ta nejlepší trilogie co jsem za poslední rok četla, skvělé úžasně napsané, nezaostávající plynoucí děj plný zvratů a úžasných momentů.
I mě vyhrkly u posledních kapitol slzy do očí, Noční anděl mi bude moc chybět, i když bych ráda viděla pokračování.
Jsme ráda, že jsem se k takovýmto dílům dostala a vřele ho doporučuji.

Domča
21.11.2011 5 z 5

Nemůžu si pomoct, ale tahle trilogie je jedna z nejlepších! Celé tři díly byly úžasné. Záveř a poslední kapitoly Za stíny mi vyhrkly slzy do očí. Tenhle příběh mi bude moc chybět. Byl něčím novým. Skvělé střídaní postav, vyprávění z různých úhlů, úžasná fantazie. S výběrem Weekse jsem nesáhla vedle, naopak. Hodněkrát jsem si během čtení říkala, jak by to asi vypadalo zfilmovaně a myslím, že tak jak dobře je napsaná kniha, by se žádný film ani seriál nepovedl. Zkrátka by tam nedokázali nacpat všechno, co z toho dělá to skvělý. Nočního anděla rozhodně doporučuji!!

Pernak
29.06.2011 5 z 5

Celou sérii považuji za nadprůměrnou. Moc se mi líbila a těším se na další tvorbu tohoto autora.

Štítky knihy

česká fantasy dark fantasy nájemní vrazi

Autorovy další knížky

Brent Weeks
americká, 1977
2010  82%Cesta stínů
2013  81%Černý arcimág
2010  88%Hranice stínů
2011  90%Za stíny
2014  88%Oslnivá čepel

Kniha Za stíny je v

Přečtených274x
Doporučených23x
Knihotéce143x
Chystám se číst46x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x