Noci v cirkuse

Noci v cirkuse https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26032/bmid_noci-v-cirkuse-U08-26032.jpg 4 49 8

V Londýně vystupuje věhlasná artistka s údajně pravými labutími křídly, Peříčko. Její osobnost je opředena mnoha mýty a mladý novinář Jack Walser by pro dobrý příběh a odhalení jejího tajemství udělal téměř cokoliv. Třeba se i dal k cirkusu a provázel Peříčko na turné po Sibiři. Na cestě, provázené nejednou těžkostí, se do Peříčka zamiluje. Než ale najdou jeden druhého, musí se každý z nich dozvědět něco důležitého sám o sobě. Spletitý román s prvky magického realismu odkrývá za pomoci milostného příběhu motivy lidského jednání, naši potřebu svobody a přitom touhu být k někomu připoután, potřebu dospět a zároveň strach z dospělosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Nights at the Circus , 1984


více info...

Přidat komentář

Leona333
09.08.2023 5 z 5

Angela Carterová - Noci v cirkuse, mne ještě o něco více baví, jak její, Černá Venuše. Autorka opravdu mistrně "žongluje" s iluzivními prvky, jako věhlasná akrobatka na laně s kužely...
Prostupování dvou světů..., dá čtenáři nahlédnout nejen za "oponu šapitó," ale především do nitra sebe samého...
Velice krásné, snové čtení to bylo...

Greenfingers
19.08.2022 5 z 5

Úžasný román, při kterém se budete bavit od první stránky až do konce. Angela Carter dokáže zaujmout svým nezaměnitelným stylem psaní.


soukroma
29.06.2021 2 z 5

Po Chrámu divů mi to připadalo trochu povědomé, na druhou stranu s Nočním cirkusem to nemělo nic společného. Nicméně mne příběh artistky s křídly nezaujal, zejména s posuny děje z Londýna (to ještě šlo) do Petrohradu a až na Sibiř, to mne odradilo.

Šárka_D
15.02.2021 5 z 5

Peříčko, dlouho jsem se na tebe chystala, a nezklamala jsi mě, to musím přiznat, protože od první stránky, od prvních slov jsi mě lapila a ovinula spletitými pavučinami svého příběhu plného fantazie, kouzel, nablýskaného luxusu i bídy ze škarpy, podvůdků, lží, pýchy, ješitnosti a samozřejmě lásky. Nebudu prozrazovat víc, nechte se vtáhnout a prožijte s mladým americkým novinářem a neobyčejnou londýnskou akrobatkou několik nocí v cirkuse. Na ten výlet nezapomenete.

adellza
30.03.2020 4 z 5

Už je to nějakou chvíli, co jsem Noci v cirkuse četla a musím říct, že na ni ráda vzpomínám. Magický realismus jsem si v poslední době oblíbila. A ano, kniha vede člověka k mnoha otázkám na autorův účet, avšak ruku v ruce s tím dává prostor k fantazii, což je v dnešní době velice cenná přidaná hodnota.

Eliskao
13.09.2017 3 z 5

Kniha mě upřímně moc nechytla. Nepopírám, ze je velice zajímavé napsána i příběh je zajímavý. Ale proste jsem se nemohla dokopat v pokračování, docetla jsem ji s velkým sebezaprenim.
Je to škoda a nevím úplně, čím to bylo. Zajímavé postavy, zajímavý příběh. Ale nějak jsem nepřišla na to, FO vlastně sděluje.

gumkacik
11.04.2017 3 z 5

Nemám moc v oblibě knihy, u kterých mám pocit, že po jejich přečtení bych potřebovala zasypat autora otázkami. Noci v cirkuse jsou jednou z takovýchto knih. Čtenáře nesporně zaujmou svérázné postavy, tajemné prostředí a bohatý jazyk. Kniha má určité kouzlo, ovšem celkový obraz je pro mě roztříštěný. Autorka jakoby se opájela zvoleným prostředím cirkusu a nechávala se jím unášet naprosto volně. Po dobu čtení jsem měla pocit cykličnosti, kdy se autorka nadchne pro nějakou vizi, tu velmi rychle vyčerpá, příběh se stane nudným a nikam nevedoucím. Pak autorka náhle opět chytí druhý dech, odnikud nesouvisle vytáhne novou ideu a vše se opakuje. Jakoby na sebe pouze vrstvila jeden bizarní příběh některé z postav na druhý. Někdo nejspíš v knize najde spoustu inspirace, někdo knihu odloží s pokrčením ramen. Já mám pocit, že jsem zůstala uvězněná v příběhu a nedokázala vykouknout nad něj, kde se dělo něco mnohem zajímavějšího, co mi ale tím pádem uniklo.

Kvothe
29.11.2011 5 z 5

Noci v cirkuse nejsou v žádném případě snadnou literaturou. Obsahují v sobě mnoho odkazů na témata mimo svou hlavní linii a jsou psána velmi umným a promyšleným perem skvělé spisovatelky. Hra s časem, proměna osobnostních rysů a ztvárnění jakýchsi obav celé společnosti a fražkovitost či nelogičnost, která je v každém případě úmyslná, dělá z koncepce této knihy doslova skvost. Některé části mohou být hůře čtivé nebo zdánlivě naprosto vyčuhující z přechozího stylu vyprávění, ale v této knize má vždy vše své místo a symbolický či mytoligický význam, který by se mnohdy neměl vykládat doslovně, ale spíše chápat jako vyjádření určité pravdy, která je obyčejnými slovy těžko zachytitelná a proto je vyjádřena pomocí obrazů a mýtických metafor. Velmi překvapivá a chytrá kniha.

Štítky knihy

anglická literatura magický realismus cirkus

Autorovy další knížky

Angela Carter
anglická, 1940 - 1992
1997  83%Krvavá komnata
2006  84%Noci v cirkuse
2010  83%Magické hračkářství
2007  87%Moudré děti
1993  88%Kytice dívčích pohádek

Kniha Noci v cirkuse je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce16x
Chystám se číst87x
Chci si koupit12x
dalších seznamech6x