Noci běsů

Noci běsů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472661/bmid_noci-besu-yea-472661.jpg 4 642 197

Před dvanácti lety ze zapadlé vesnice v pohraničí, kde platí vlastní pravidla a lidé stále věří ve staré bohy, zmizely beze stopy čtyři děti. Teď se vrátili jako dospělí lidé. Mezi nimi i Astrid Mahlerová. Ona ani ostatní si nepamatují, kde celou dobu byli a co se jim stalo. Netuší, kde zůstal čtvrtý zmizelý – Astridin bratr Max. Během podivných zimních večerů na přelomu roku, kdy se podle pověr stírá hranice mezi světem reálným a magickým, se musí Astrid vypořádat nejen se strachem, ale i s rodinnými tajemstvími. Tuší, že za nocí, kdy pátrá po bratrovi, kráčí vesnicí stvoření, která do našeho světa nepatří? Jsou její děsivé sny jen obyčejné noční můry, nebo mají ke skutečnosti blíž, než by si kdo pomyslel?... celý text

Přidat komentář

evickakyticka
08.04.2024 3 z 5

Celkem čtivá kniha. Jediné, co mi vadilo, bylo zasazení příběhu do příliš blízké doby. Určitě bych volila cca sto let zpátky, celé to vyznávání bohů, rituály a nářečí!! by vyzněly daleko lépe. Ale moc se mi líbil závěr knihy, kde se vše rozpletlo a zapadlo do sebe. Hledání ve snové mlze mohlo být klidně delší a propracovanější.

Loxias
04.04.2024 4 z 5

Velmi prijemne prekvapeni, kdy sem si od zacatku rikal, ze tohle nedopadne a ono to dopadlo. Mel sem predtim v ruce Smizeni Sary Lindertove, ktere mi po mnoha strankach vubec nesedlo a rikal jsem si, ze tady to bude podobne. Ale postupne sem se se stale vetsim zaujetim knihou prokousal a proste nemuzu najit zadny pro me zasadni nedostatek, spise naopak. Od zacatku se autorce dari budovat velmi tisnivou a ponurou atmosferu, kde me necitlive povahy vetsiny postav dohanely k silenstvi. Krivdy a nasili na detech sem jako rodic prozival take velmi silne, ale do konceptu pribehu to vsechno zapadalo celkem solidne a fungovala i ne moc detailne propracovana mytologie, u ktere sem se bal, ze me bavit nebude. Celkove dobre vystaveny pribeh, ktery nejvic tahne atmosfera a autenticka odpornost vetsiny postav. Dle meho nazoru mnohem lepsi nez Zmizeni


zamilov.do.knih
08.02.2024 4 z 5

3,5/5

knížka byla ze začátku skvělá. strašně mě chytla, nemohla jsem se odtrhnout a moc se mi líbila ta tajemná a strašidelná atmosféra. pak mi ale přišlo, že se kniha dostala do jakéhosi hluchého místa, kde mě to nebavilo tak moc, jako předtím. kde děj sice plynul, ale nějak mě nechytl, protože mi přišlo, že je to pořád to samý dokola.
postavy byly fajn, do paměti se mi ale moc nevryly. musím ale říct, že se mi líbilo, jak byla každá z nich jiná a taky jak to v měla každá z postav doma těžké. a musím se přiznat, že zvraty v astridině rodině jsem nečekala, překvapily mě a kniha mi po odhalení začala dávat i větší smysl.
bohužel mě ale vůbec nepotěšil konec knihy (poslední kapitola před epilogem), kdy by mi vůbec nevadilo, kdyby byla kniha o něco delší a my bychom četli o napínavé cestě do toho snového světa či co to bylo. takhle mi to přislo takový... odfláknutý. a je to hrozná škoda, protože jak jsem psala výše, na knížce se mi mega líbila ta atmosféra. prostě to mělo potenciál, který podle mě bohužel zůstal nevyužitý.
na knihu mám teda takový neutrální názor. pokud vás zaujala, určitě byste jí mohli dát šanci, protože není špatná, ale podle mě mohla být i lepší, kdyby ten konec byl trochu delší a napínavější.

Padla Hvezda
04.02.2024 4 z 5

Moc dobrá knížka. Upřímně jsem nečekala, že se mi bude líbit, ale nedala jsem ji z ruky a přečetla jsem si takřka za den. Je to v podstatě hororová knížka o utrpení. Minimálně dvě z postav jsou tyrany svými rodinami (a celkově ta vesnice je hodně staromilna), což se četlo těžko a to nejsem citlivka. Pro někoho by to mohlo být hodně nepříjemné. Také bych potřebovala více explicitně naznačit, kde se dej odehrává. V anotaci se píše "pohraničí" ale už se nepíše jaké pohraničí. O Černém lese vím, ale nevěděla jsem kde přesně v Německu leží (na jihu na hranicích s Francii a Švýcarskem) tak jsem si 1/2 knihy myslela že se jedná o české pohraničí (prece jen v cesku máme také dost německých jmen).

Jediná věc, co mě zarazila, je na str. 253: "Slyš má slova na prahu brány, duchu mrtvé z druhé strany, zjev se po mé pravici, překroč věcnou hranici"
Kdyz jsem to hledala, tak vyjely jen odkazy na seriál Čarodějky. Tak by mě zajímalo, jestli je to nějaké "reálné" zaklínadlo nebo tady někdo fakt "vykrada" serial a prošlo mu to až do tisku :D :D Tohle mě pobavilo.

Ale fakt jako dobrá knížka. Tu druhou detektivku si od autorky neprectu (i když tato má také takřka detektivní zápletku) ale pokud někdy napíše něco víc fantasy, tak po tom určitě sáhnu.

GLEx
30.12.2023 4 z 5

Asi nebyl nejlepší nápad to číst o zimním slunovratu ve tři ráno, kdy navíc venku zuřila vichřice, která občas něčím někde bouchla :D Ale alespoň to bylo o to více bací :) Téma které alespoň mně přesně sedí, jen v tomto případě škoda trochu uspěchaného konce a pocitu ne úplně dokončeného příběhu (ale někomu to může vyhovovat). Zmizení Sáry Lindertové se mi líbilo určitě více, ale přesto když to shrnu, tak 4 hvězdy dávám a mohu jedině doporučit.

Vědmed
19.12.2023

Ti citliví, co na ně temné síly dorážejí nejvíce, v sobě ukrývají mocný dar je zahnat a zároveň silný potenciál se jim poddat.

TeriLin1111
18.12.2023 4 z 5

Tohle bylo přesně pro mě. Kéž by bylo víc knížek s těmito tématy. Kdyby ten konec nebyl tak uspěchaný, klidně bych se přiklonila k pěti hvězdám. Skvěle vykreslená atmosféra i prostředí, všechny ty zvyky které ve vesnici dodržují i postavy. Na konci jsem čekala trochu nějaký zvrat, ale když jsem si zvykla na to, že ho teda nedostanu, myslela jsem si, že to aspoň bude trochu více rozvedené a popsané, jak vlastně to všechno co jsme se v knize dozvěděli funguje. A najednou je konec. Škoda, ale určitě můžu doporučit, moc mě to bavilo.

M.C.SMITH
13.11.2023 4 z 5

Tato kniha mne velmi překvapila. Okamžitě jsem se začetla a musím říci, že byla skvěle napsána a děj byl opravdu skvělý.
Četla se rychle a místy byla opravdu strašidelná.
Naprostá spokojenost, mohu jen a jen doporučit.

CarollDashie
23.10.2023 4 z 5

Jedná se o opravdu skvělou fantasy s mytologickými prvky. Místy, mi kniha opravdu přišla dost strašidelná. Škoda, že konec byl v podstatě nedokončený a nedozvěděli jsme se, jak to tedy celé skončilo (takto otevřené konce u jednodílných knih nemám ráda). Kniha se čte velmi svižně, rozdělení kapitol do nocí mi přišlo dobré. Líbilo se mi použití nářečí. A o krásné obálce snad nemusí být ani řec.

Nechápu, že mi tato kniha ležela 3 roky v knihovně bez povšimnutí. Mohu doporučit.

Marfuška89
10.10.2023 5 z 5

Už je to nějakou dobu, co jsem četla Zmizení SL. Já knihy tohoto žánru normálně nečtu, ale Kateřina Šardická si mě dokazala získat a úplně mě vtáhnout do svých příběhů. Opět jsem měla pocit, že jsem v příběhu se všemi postavami, a nemohla jsem se od toho odtrhnout, a tak to má být... Ano - šel mi mráz po zadech, ale to se dalo čekat u tohoto příběhu. Četla jsem jen 4 dny. Nešlo to odložit na delší dobu. A to u knih miluju! Doporučuji všem

postrach
28.09.2023 5 z 5

Neoriginální ale překvapivě dobře napsaný příběh.Chvílemi jsem se i trochu bála.Konec mi přišel useknutý.

Fiddis
25.09.2023 3 z 5

Na Noci běsů jsem se dost těšila. Ale po přečtení jsem celkem zklamaná. Ten náměť mi nepřišel moc originální, asi že se to teď objevovalo dost v seriálech (ta základní myšlenka). Taky dialogy jsem těm postavám nějak nevěřila, aspoň zkraje, jak si stále nikdo nic nepamatoval, nevím - to se mi ještě nestalo. Jako poslední negativní věc bych vypíchla fakt dost překlepů/chyb.

A co se mi naopak líbilo, bylo nářečí, mytologie, způsob, jakým vesnice fungovala, jak byli odříznutí a teda v neposlední řadě obálka a ilustrace, to je teda pecka!

Kaila146
01.09.2023 4 z 5

Úžasný příběh plný slovanské mytologie :) Doporučuju.

Nikola086
31.08.2023 5 z 5

Po mysteriózním příběhu jsem sáhla po velmi dlouhé době a nelituju! Celá kniha byla čtivá, napínavá a občas ve čtenáři vyvolala mrazení po celém těle. Kniha ve mě vyvolala i dost smutku vzhledem k jistým okolnostem.
Velmi oceňuji knihu svou originalitou, nic podobného jsem nikdy nečetla a upřímně doufám, že autorka vydá něco v podobném duchu :)

Krlu
29.08.2023 1 z 5

Moje první zkušenost s misteriozni literaturou a asi i thrillerem. A musím napsat, že větší blbost jsem snad nečetla. A taky nic tolik deprimujícího. Já na tohle prostě nejsem a asi ani nikdy nebudu. Bylo mi až zle z toho, jak jsou všichni bezcitní, hnusní.

Fantasy pro děti a mladez? To jako fakt? Na knize je uvedeno thriller, misteriozni. Neumim si predstavit, ze by tohle melo cist moje dítě.

Neco jako rodičovská láska? Halo? Ztracené deti se objevi po 12 letech a tam je to vsem jedno? Každý se jen boji, ze tim prijde o svuj blahobyt? Jako vážně? Je mi z toho na nic. Uff! Knihu jsem četla v ramci štafetového maratonu českých autorů a asi začínám chápat, proc jsem tolikrát četla, že většina z nich píše depresivně. Já jsem prostě na "růžovou knihovnu". Sci-fi ani fantasy mi nic neříká (ani v tv) a tohle byla ztráta času. Samozřejmě chápu, že je mé hodnocení subjektivní, ale tak to prostě je.

Jsem teda ráda za novou zkušenost, ale jednou stačilo....teda doufam! Uvidíme, co přinesou další měsíce ve štafetovém maratonu
Každopádně autorce už šanci nedám, to vím zcela jistě.

Magdiczka
12.07.2023 3 z 5

Příběh velmi pěkný. Dokáže zaujmout a vtáhnout do děje. Takže to by byli čtyři hvězdy. ALE těch chyb a překlepů, které vás zase naopak z příběhu vytrhnou bylo na můj vkus až moc. Kazí to zážitek ze čtení. Tudíž o jednu hvězdu méně.

ElessaRiverbow
23.04.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem se moc těšila, protože jsem na ni viděla spoustu pozitivních recenzí a už dlouho jsem si chtěla přičíst nějakou knihu od českého autora. Ze začátku to bylo takové nemastné neslané, v ději jsem se moc neorientovala a celkově mi přišlo, že se tam skoro nic neděje. Pak se to ale někdy kolem sté stránky zlomilo a já se do příběhu naprosto zažrala. Hltala jsem jednu stranu za druhou a nemohla se dočkat, co autorka ještě vymyslí. Byla to akce za akcí, jedno odhalené tajemství za dalším a ke konci tolik zvratů. Moc knih se slovanskou mytologií jsem zatím nečetla, ale rozhodně ji řadím mezi ty lepší v tomto žánru.

~ 4,5/5 ~

Sisssi
24.03.2023

Nevím, proč knihy s námětem pohanství (vlastně spíš pseudopohanství 21. století) jsou si všechny tak podobné. Strašidla, tetování, blázniví venkované, ploché a jednoznačné postavy, dialogy, co mají k běžné mluvě na hony daleko. U této knihy jsem navíc měla dojem, že je to jak přeložené z angličtiny. Ty obraty, fráze... brr, to opravdu není pěkná čeština. Zkrátka, hlavně, aby to bylo tajemné, napínavé, hlavně, aby tam bylo zlé okolí, které hrdinům nepřeje a nesmí chybět nadpřirozené bytosti, které podezřele připomínají mozkomory, což tady bylo už mnohokrát.
To podivné nářečí-nenářečí je dobrou metaforou pro celou knihu. Stejně nekonzistentně, výběrově a neuceleně totiž působí i celý příběh, doba, postavy i jejich jména. Tetování jako prostředek identifikace s tím, kým člověk je, kam patří a odkud pochází stejně jako přesvědčení o tom, že víra je osobní a soukromá záležitost, patří k našim iluzím o fungování dřívějších dob. Poněkud to vykrádá řecké báje (Ariadnina nit), Alenku (bílý králík), Harryho Pottera (mlžný svět za branou, běsi ala "mozkomorové") Karkulku, ač je děj asi zasazen do starší doby (po válce?), postavy smýšlí zoufale moderně, je to takový slepenec a konec je úplná fantasmagorie, jejímž výsledkem jsou jen stokrát omleté fráze o postavení se tváří v tvář svým démonům a strachům. Má to být kniha pro young adult, ale myslím, že by si mladí čtenáři zasloužili víc.

sall02
24.01.2023 5 z 5

Tak tohle mě naprosto dostalo a odrovnalo. Atmosféra, příběh, postavy - naprosto všechno dokonalý a úžasně mrazivý. Výborný styl psaní, který celé knize dodává šmrnc. Nápad i námět super originální, postavy mě dostaly a děj mě pohltil na začátku a na konci mě vyplivl úplně vyždímanou. Tohle jsem chtěla.

Kaja1
20.12.2022 4 z 5

Bylo to děsivé, pěkné propojení mytologie s životem lidí ve vesnici někde na konci světa. Obdivuji odvahu mladých lidí, kteří se pustili do boje se svými nočními běsy. Je to jen fantazie spisovatelky, ale pro mne to znamená, že se člověk nemá vzdávat ani v normálním životě a jít mnohdy i za věcí, která se mu zdá ztracená.