Noc v Bombaji

Noc v Bombaji https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14544/bmid_noc-v-bombaji-Lfm-14544.jpg 4 32 7

Hlavním motivem románu je příběh romantické lásky, která pomůže svou čistotou a silou najít smysl života krásné , požitkářské ženě znuděné penězi, prázdným životem a přízní mužů. V Bombaji, největším indickém přístavu, kde se mísí prvky západní a východní civilizace se sešla skupinka dobrodruhů z celého světa, snažící se zahnat nudu v hernách, barech, na dostizích a na večírcích u bohatého a zhýralého maharádži. Odehrávají se zde jejich malá osobní dramata , osnují se pletichy, proplétají se složité vztahy, ale každý z těchto lidí marně hledá únik z kolotoče nudy a mravní prázdnoty. S těmito ztroskotanci ostře kontrastují lidé, kteří objevili smysl svého života v práci pro Indii, jejíž rozmanitou společnost a bohatou i krutou přírodu si zamilovali.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Night in Bombay , 1985


více info...

Radimka
Radimka
16.08.2023 2 z 5

Dvěstěpadesát stran nic, podivné existence se scházeli na dostizích, na pokeru a fňukali v barech. Posledních 100 stran se konečně něco dělo- něco mezi červenou knihovnou a obrácením Ferdyše Pištory. Ještě ke všemu to bylo starý vydání, plný archaické češtiny a nesmyslného překladu.

Ravic63
Ravic63
15.07.2023 4 z 5

Nádherná odpočinková kniha, ideální na dovolenou. Čtenář se m.j. dozví i o prostředí koloniální Indie, něco málo i o nepředstavitelné chudobě obyčejných Indů, která se ovšem dodnes nijak nezmenšila. Často se při čtení i vysoce hodnocených knih první polovinu knihy nudím a nutím se do čtení, tahle kniha je ale poutavá hned od začátku . Vřele doporučuji!


madem
madem
02.06.2018 3 z 5

Kniha je velmi podobná "Když nastaly deště" od stejného autora. Také je v ní krásně popsaná Indie za starých časů. A pak je tu Bill - chlapeček Co užijem mít budem.
Tak podobný Tomu Ransomemu. A také on má možnost změny být lepším člověkem. Zdaří se mu to?
Na rozdíl od "Když nastaly deště" tu chybí ty deště a přetržená hráz. Děj je tak plyne pomaleji.

85098211
85098211
19.10.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila a v zásadě nemám co namítnout ;-). Až na jeden bod - a sice dějová linie je silně podobná té, kterou již autor použil ve své předchozí knize "Když nastaly deště". Příběh byl ale i zde zajímavý a rozmanitý, v některých momentech se mi zdál dokonce lepší než již zmíněná kniha.

denib
denib
24.05.2017 5 z 5

Ano, je to romantika. Základní linka příběhu je vlastně velmi jednoduchá, známá a tak trochu z červené knihovny. Ale Bromfield z toho dokázal napsat krásnou, zajímavou a netriviální knihu. Naprosto mě ohromila rozmanitost a propracování lidských povah. U každé postavy (ať už jde o človíčka, který se v příběhu jen mihne, nebo o hlavní hrdiny) vykreslil povahu tak dokonale a přesvědčivě, že jsem měla pocit, že všechny vlastně dobře znám. A prostředí tehdejší Bombaje tomu samozřejmě také dává na zajímavosti. Škod jen, že nebylo více popsáno prostředí chudších částí Bombaje a život lidí v nich - jenže to už by byl zase jiný příběh.

Terry11
Terry11
29.11.2015 4 z 5

"Najednou jsem si uvědomil, čím to je, že Indové tak vadí těžkopádným Angličanům, čím to je, že Indové vždycky vyhrají. Člověk může takového Inda zbít, může ho zakřiknout, může na něj třeba i vystřelit, ale on bude vždycky vědět na všechno odpověď a bude stát nad člověkem jako kritik. V tom je i tajemství Gándhího."


Po letech jsem si Noc zase přečetla a nebyla jsem zklamaná. Ten tok vypravování je na náš zvyk sice trochu pomalejší, ale vynahrazuje to informacemi, které čtenář získává. Navíc nemusíme tápat, jak to s kým je, vševědoucí vypravěč nám vše nabídne. I tak trochu neuvěřitelný happyend. Ale ty já ráda.

princesse
princesse
13.02.2013 5 z 5

Naprosto skvělá a úchvatná kniha. Četla jsem již před lety a chystám se znovu. Opravdu jeden ze skvostů literatury. Doporučuji.