Noc pod Kamenným mostem

Noc pod Kamenným mostem https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13134/noc-pod-kamennym-mostem-13134.jpg 4 38 13

Povídkový soubor rakouského autora uvádí do tajemného prostředí rudolfinské Prahy.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Nachts unter der steinernen Brücke , 1952


více info...

Přidat komentář

boticelli
07.01.2024 5 z 5

Velice povedeně vyobrazená rudolfinská Praha a její hlavní představitelé, zde hlavně v osobách císaře Rudolfa ll. a žida Mayzla. Ke knize se rád vrátím a od autora si najdu i další dílo.

Kabuky
03.06.2022 5 z 5

Palec nahoru.


ArkAngel
26.12.2021 4 z 5

Rudolfínská Praha patří k mým nejoblíbenějším historickým obdobím a Perutz s její atmosférou pracuje opravdu skvěle. Do popředí se tu dostávají stěžejní postavy z této doby, jako jsou sám císař Rudolf II. nebo bohatý žid Mordechaj Mayzl, jejichž příběh se nám postupně odkrývá skrze sérii propojeným povídek, jež však nejsou chronologicky řazeny. Prvně jsem se s dílem setkal v podobě rozhlasové hry, ale nyní jsem měl konečně možnost si knihu také přečíst a nedivím se, že je řazena mezi tři stěžejní "pražské romány".

cérka
06.07.2021 5 z 5

Hledala jsem krátké povídky na dobrou noc a v této knize jsem je našla. Při jejich poslechu na Českém rozhlasu se mi, s mírným mrazením v zádech, nádherně usínalo.
Výborně zpracováno, mohu jen doporučit.
Rudolfínská Praha a Staré židovské město budou mít pro mě navždy své kouzlo.

evelýny
03.07.2021 5 z 5

ČR Vltava: kolektivní dramatické nastudování s hlasitými zvukovými efekty

,,Hlubinám mořským je rovna spravedlnost boží."
Nechte se kolébat krátkými vlnami rádia Vltava, přijměte pozvání do rudolfínské Prahy, propojte svoji fantazii s magickými příběhy, které se díky staletím staly legendami.
Rozhlasové nastudování doplněno dobovou hudbou a židovskými písněmi.
Velmi povedené, povznášející, uklidňující.

,,Hvězdy by se měly zastavit na svých drahách, když jsme spolu."
,,Blázínku. Čas se nedá zastavit."

Rudolf II., římský císař a český král
Kdo byl pro něj Maisel Mordechaj?
Jistě Židovského města mecenáš
Ale co byl víc?
Císařův pekař?
Mordechaj Maisel byl císařův Žid.

P. S.: ,,Otče náš, králi náš, smiluj se nad námi a vyslyš nás, třebaže neoplýváme dobrými skutky."

rozina351
02.07.2021 5 z 5

Krásná kniha židovských pověstí z rudolfinské Prahy, kterou stojí za to mít doma a vracet se k ní. Pověsti jsou psány krásným jazykem a magickým způsobem tematizují nevyhnutelnost židovského osudu.

666Jitka
29.06.2021 4 z 5

Kniha židovských povídek a příběhů, ve kterých jsou hlavními aktéry nejbohatší z Židů Mordechaj Maisel a císař Rudolf II., jejichž osudy se po celý jejich život proplétaly. Poetické vyprávění různých příběhů tajemné Prahy z dob, kdy byl rabínem proslulý Rabi Löw. Kniha se mi líbila a nyní jsem poslouchala na radiu Vltava.

los
09.03.2021 4 z 5

Franz Kafka + Agatha Christie = Leo Perutz

poeticky vyprávěné židovské anekdoty s jemnou dávkou ironie a tunou fatalismu

Blue
02.05.2017 4 z 5

Nesporně velmi příjemné a osvěžující čtení. Oceňuji také autorův jemný smysl pro ironii a vtip. Zároveň ale má kniha jednu potíž, která je typická pro všechny povídkové knihy. Byť tato povídková kniha se někdy považuje i za svého druhu román, protože jednotlivé povídky jsou provázány ať už svými ději či postavami. A teď k té potíži. Ne všechny povídky mají stejnou úroveň, vždy jsou některé lepší než ty ostatní, což vzbuzuje u čtenáře pocit určité rozkolísanosti v hodnocení. Nutně si totiž musí říci, hm, tato povídka byla slabší, než ta předchozí. Proto také hodnotím pouze čtyřmi hvězdičkami. Můj zážitek z četby zkrátka nebyl po celou dobu stejně inzenzivní. Přesto knihu vřele doporučuji ke čtení.

miriama
02.05.2015 5 z 5

Knížka, ke které se pravidelně vracím. Pokaždé jsem okouzlena tajemným světem úzkých uliček Židovského města a záhadnou osobností císaře Rudolfa II. Ty povídky jsou prostě skvělé. Některé smutné, jiné veselejší. Prostě nádhera.

jardadr
04.02.2013

Mysteriózní, fantastická cesta do Prahy na přelomu 16. a 17. století. Sen se prolíná s realitou. Čtenář má pocit že prochází nějakou galerií:
Dvůr Rudolfa II. s jeho pompézností, kavalíry, dámamy a alchymisty.
Rudolfova kunstkomora a lvi řvoucí v Jelením příkopě.
Tajemné židovské město se svým učenci, kabalisty. Krásná židovka Ester, žena Mayzlova.
Nádheru a lesk hlavního města říše Římské střídající blížící se náboženské šílenství Třicetileté války.
Dřívější slavní a mocní mužové království se v předvečer Staroměstské exekuce scházejí už jako obyčejní lidé v jedné pražské hospodě...
A nakonec zánik staré Prahy ve víru průmyslové revoluce 19. století ... a s ní mizí i Mayzlův pověstmi opředený poklad.

honajz
30.06.2012 4 z 5

Uživatel bookworm to popsal moc hezky, takže těžko něco dodat. Sice se v doslovu knihy píše, že některé věci nejsou historicky přesné, ale současně se dodává, že autorovi šlo spíše o básnický a někdy i snový obraz té doby. Jednotlivé příběhy jsou chronologicky napřeskáčku, o to zajímavější je pak skládat jednotlivé střípky do celkového obrazu. Perutz navíc dokáže - díky tomu, že ještě stihl staré židovské město zažít osobně, než bylo zbouráno - vystihnout ty přesné detaily, z nichž vzniká celková atmosféra. Jednotlivými drobnostmi dokáže navodit tehdejší dobu a čtenáře doslova vtáhnout do pražských uliček. Přesto chvílemi některé povídky ztrácejí dech nebo jsou zbytečně natahované, jiným chybí přesnější pointa, ale jde jen o kusé výhrady.

bookworm
26.02.2012 5 z 5

Nie, toto nie je zbierka poviedok. Pri pozornejšom čítaní čitateľ zbadá, že sa pred ním celkom nenápadne otvára lyricko-mystický príbeh lásky cisára Rudolfa II. a krásnej - ale beda! - vydatej židovky Ester z pražského židovského mesta. Príbeh je roztrúsený v čriepkoch bez časovej súslednosti po celej knihe a odohráva sa paralelne popri príbehoch historických i celkom neznámych postáv. V súlade s historickými skutočnosťami sa tu objavuje cisár Rudolf, prchký, trudnomyselný, nachádzajúci potešenie vo svojej bohatej umeleckej zbierke, na ktorú vydáva všetky peniaze; ďalej Albrecht z Valdštejna a jeho slávny horoskop od Keplera, poprava českých pánov na Staromestskom námestí... Sú tu ale zakomponované i príbehy drobných ľudí, hlavne pražských židov. Na knihe sa mi veľmi páčilo umné zapracovanie príbehu do súboru vzájomne nesúvisiacich príbehov. Tajný tip pre milovníkov kníh o starej Prahe a dobrého historického románu!

Štítky knihy

rozhlasové zpracování

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Leo Perutz
rakouská, 1882 - 1957
1990  85%Noc pod Kamenným mostem
1999  90%Švédský jezdec
1998  68%Mistr Posledního soudu
1928  0%Bílé cyklamy
1923  0%Zázrak mangového stromu

Kniha Noc pod Kamenným mostem je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce26x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x