Noc odchází ráno

Noc odchází ráno https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88276/noc-odchazi-rano.jpg 4 15 7

Románem "Noc odchází ráno" se vrací autor do svého Města na hranici, jmenovitě k milostnému trojúhelníku: Kuzmík - Božena - Říha, ale i k osudům dalších obyvatel města. Děj románu se odehrává v letech 1948 - 1953 a duch této doby je vykreslen právě na osudech a postojích obyvatel města.

Přidat komentář

Eicherik
14.06.2022 5 z 5

Do nedávna jsem netušil, že Město na hranici má pokračování a protože odtud pochází část mojí rodiny, musel jsem si knihu přečíst, abych si přiblížil, jak se tam tehdy žilo. Román je nejen o milostném trojúhelníku, ale zobrazuje také šílenou dobu padesátých let a dává nahlédnout do mysli tehdejších komunistů. V žádném případě se nejedná o propagandistické dílko, naopak kniha vyznívá celkem realisticky. Po válce hodně lidí komunistům věřilo, až později přišlo vystřízlivění. Kniha se mi velmi líbila a určitě si přečtu i Šestapadesátý.
Citace: Kuzmík se rozpačitě usmíval. "Mám takové zaměstnání," říkal omlouvavě, "které mi nedovolí ... já byl v kině za ty tři roky ... ani nevím ... pětkrát? Nemám čas," a pokrčil rameny.
"To je chyba," řekla Pešková, "na sovětské filmy si člověk čas udělat m u s í !"

druzickaster
06.01.2020 5 z 5

Rád jsem se vrátil do města na hranici a sledoval osudy nám známých postav. Ač se v knize soudruhuje do zblbnutí a vytahují se rudé knížky a strana, byl jsem velmi překvapený, že pan Ptáčník knihu napsal celkem nestranně a nešetřil ani komunisty ani nekomunisty. Z knihy je vyloženě znát, že lidé v oné poválečné době té komunistické agitce věřili, že to pro ně byl po první republice a druhé válce ten správný směr a šance na nový a lepší život. Znám to i z vyprávění babičky, ta prožila jak první republiku tak druhou válku... Každopádně se těším na Šestapadesátý. Jen ješte jedna věc, obávám se, že mladší generace už tyto knihy neocení a bude je považovat pouze za propagandu komunistů, což je škoda...


Harry
28.12.2019 4 z 5

Kniha navazuje na Město na hranici a pokračuje v popisování příhod hlavních představitelů v padesátých létech (1948-1953) , končí úmrtím Stalina. Kuzmík, Boženka, Říha - tohle trio prožívá milostné osudy, které končí celkem překvapivě, a na ostatních členech strany popisuje autor různé přístupy k jejich činnosti. Celkem zajímavé vystižení poválečné doby a problémů v politické práci.

HanzeeHans
22.07.2019 4 z 5

Překvapení není, že román nesměl vycházet. Překvapení je, že Ptáčníka za něj nezavřeli. Byť se tváří jako oslava vítězství lidu, je svědectvím o morálních selháních. Určitá stylistická nevyrovnanost románu neubírá na čtivosti a přesvědčivosti.

milan3144
22.09.2017 5 z 5

Pro mne nečekaně dobré. Čekal jsem od toho budovatelskou agitku, v jejímž duchu se tak trochu uzavíral první díl trilogie, ale ono to pouze jako nadšené budování lepších zítřků rozhodně nepůsobí. Zjednodušeně se o tomto díle dá říci (když odhlédnu od té vztahové linie: Kuzmík, Boženka, Říha), že se v nelehké poválečné době mezi dosídlenci do pohraničí, vyprofilovali svým jednáním správní lidé, kteří dělali správné věci a měli správné myšlenky (vše z pohledu té doby). Jenže s postupem času a všeobecně známých historických událostí, se hodnocení lidí zvrhlo na to, že pouze ti kdo mají "správné" myšlenky jsou ti "správní" lidé... ti ostatní jsou nepřátelé.
Už jsem si objednal z antikvariátu závěrečný díl a těším se až si ho přečtu.

vitavita
13.12.2012 3 z 5

S chutí jsem si tento román po letech znovu přečetl ...

Pavelpi
11.09.2011 5 z 5

Vyprávění o období stalinismu (1948 - 1953) u nás.Velmi realisticky napsáno,román nemohl dlouho vycházet.

Štítky knihy

poválečná doba

Autorovy další knížky

Karel Ptáčník
česká, 1921 - 2002
1986  94%Naše parta
1987  84%Ročník jedenadvacet
1967  78%Město na hranici
1969  93%Chlapák
1962  85%Ta maličká, ta je má

Kniha Noc odchází ráno je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce19x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x