Noc nožů

Noc nožů https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261268/bmid_noc-nozu-DST-261268.jpeg 4 144 28

Malazská říše série

1. díl >

Noc nožů rozvádí události, o nichž se Steven Erikson jen okrajově zmínil v úvodu ke své působivé fantasy Měsíční zahrady. Noc nožů je důležitou kapitolou v rozvíjejícím se příběhu fantasticky vymyšleného světa Malazské říše. Malý ostrov Malaz a jeho město daly jméno celé velké říši, ale dnes je zde jen ospalý, zapadlý přístav. Tato noc však bude jiná. Dnes v noci panuje ve městě vzrušení, horečnatá činnost, občas násilí. Občané zavírají dveře a okna a vyhýbají se cizincům, protože této noci má dojít ke sbíhání, události, jaká nastane jednou za pokolení – východ stínového měsíce – kdy dobré lidi Malazu ohrožují démoničtí ohaři a horší stvoření… Bylo také předpovězeno, že se této noci vrátí císař Kellanved, a někteří lidé jsou připravení udělat cokoliv, aby tomu zabránili. Frakce v celé říši soupeří o říšský trůn a stínový měsíc povolává k útoku na ostrov mnohem starobylejší a mocnější bytosti, než jsou lidé. Tyto děsivé události sleduje Kiska, dívka toužící vymanit se z okovů města, a Kalen, prošedivělý veterán, jenž se pouze snaží uniknout své minulosti. Oba hrají jistou úlohu v konfliktu, který nejenže určí další osud města Malaz, ale zároveň i celého okolního světa…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Night of Knives , 2004


více info...

Přidat komentář

geimz
11.08.2023 3 z 5

Vlastne to vôbec nebola taká tragédia či trápenie, ako tejto Esslemontovej prvotine zo sveta Malazu napovedali ohlasy. Je tam len evidentne vidieť kvalitatívny zosun oproti Eriksonovmu vybrúsenému jazyku a jeho citu pre detail a rozprávania príbehu, ale na poli nejakých 200 strán to taký problém nie je.

Ocenil som iný, nový náhľad na známe postavy (Kellanved, Tanečník, Pomezičník) a zasadenie deja do jednej noci, a aj keď to nie je žiadne terno z pohľadu akcie či nových informácii (vlastne som sa tu ako absolvent celej hlavnej 10-dielnej série Malazu nedozvedel prakticky nič nové), je stále fajn mať novú perspektívu na dôležité postavy série.

Verím tomu, že neskoršie knihy Esslemontovej série poskytnú potrebné rozšírenie sveta a zodpovedajú otázky, ktoré stále mám po dokončení Knihy padlých.

Claudius
19.09.2021 4 z 5

Esslemont rozhodně píše jinak než Erikson, ale to se dá očekávat. Už jen proto, že polovina komentářů komentuje to, že Esslemont píše jinak, než Erikson.
Trochu jsem doufal, že nám Noc nožů poskytne nějaké odpovědi o ascendenci císaře a Tanečníka a obecně o převratu v říši, jenže bohužel, chyba lávky. Esslemont akorát řekne, co už vlastně víme z "hlavní ságy". Koncentrace děje na jednu noc tomu moc nepomáhá. Uvidíme, jak se Esslemont rozpíše, až se dostane ke košatějšímu ději.


Hadati
27.07.2021 3 z 5

Přestože tahle kniha je asi ta nejtenčí ze všech knih ze série Malazské knihy padlých, i tak mi přišla zbytečně moc dlouhá. Sledujeme zejména dva hlavní hrdiny: Dívku, která se příběhu účastní hlavně proto, že jí zvědavost nedá a ona kvůli tomu musí riskovat několikrát za sebou zbytečně svůj život. A stárnoucího vojáka, který se na místě událostí ukrývá před svou minulostí. Jeho vzpomínky jsou asi pak to nejzajímavější, protože se týkají minulosti Dassena a počínajícího převratu Mrzeny proti Kelanvedovi. Noc nožů samotná pak už tak zajímavá ani není. Celý děj knihy mohl být popsán v daleko kratší povídce a tím by bylo dosaženo lepšího výsledku. Ale povídky se neprodávají tak dobře jako knihy.

Na druhou stranu si myslím, že autor psát umí, tak snad budou mít jeho další knihy z malazského světa větší význam a budou zábavnější.

Ruzaaa
22.06.2021 3 z 5

Tak já vám nevím, buď jsem si už na high fantasy odvykla nebo se nedokážu pořádně soustředit... Měla jsem opravdu často problém se vyznat v tom, co se vlastně v příběhu děje (podobný pocit byl i u Měsíčních zahrad, pokud se dobře pamatuji). Eriksonův styl mi zřejmě sedl lépe, ale i tak nehážu flintu do žita a jdu na Návrat rudé gardy...

Dominik_13
15.01.2021 3 z 5

Je až neuvěřitelné, jak se tak krátká kniha může tolik táhnout. Přitom předpoklady měla vynikající: příběh o začátku vzestupu dvou nejzajímavějších a nejtajemnějších postav Malazského světa. Co by se mohlo pokazit? Třeba byste si mohli vymyslet několik nových postav, které nemají co nabídnout. Nebo byste si mohli komplikovanost děje splést s nepřehledností popisu (když u knihy plné bitek nevíte, kdo komu co kam bodá, je to špatné). Jasně že to všichni překousneme, protože je tam Dassem a protože je to náš milovaný svět... Ale ono to mělo být o tolik lepší!

RaptoR
08.10.2020 5 z 5

První z knih rozšiřující epochální Malazskou knihu padlých. Jasně, můžeme kafrat, že to není Erikson a že je to slabé. Já naopak vidím první z románů, které ukazují širší souvislosti. Stále je to temné a drsné. Jednoduššeji napsané, což ale neubírá románu na atraktivitě. Takže pro mojí srdcovou záležitost jasný plný počet. O

Kutcho
28.08.2020 4 z 5

Kniha má síce oproti hlavnej sérii omnoho menej strán a aj postáv, ale aj napriek tomu mi to štýlom pripomínalo Eriksona. Prvá polovica bola trochu chaotická, ale najmä vďaka menšiemu počtu postáv sa to v tej druhej ustálilo a aj dej mi prišiel prehľadnejší. Kniha podľa môjho názoru slúži ako vstup do rozšírenia hlavnej ságy veľmi dobre a som zvedavý na ďalšie diely.

Teron
09.08.2020 3 z 5

Přiznám se, že jsem rozčarován. První, co mě otrávilo, je skutečnost, že úvodní seznam nezmiňuje všechny postavy, které se v knize vyskytnou.

Za druhé kniha imo dodává něco jiného, než avizuje. Událost, kterou má osvětlovat, je dovoditelná už z dialogů v Měsíčních zahradách. Problém je, že kolem této události se postavy Noci nožů vždycky jen točí a její vlastní aktéry zahlédneme v celé knize jen asi na čtyřech stránkách. Jediná část líčená víc z jejich pohledu je kousek Epilogu. A já fakt, fakt chtěl víc Kellanveda, nejen trčet o patro níž a pak vidět, jak to "dopadlo".

V čem je Noc nožů naopak perfektní je další lekce chování reality v Malazské říši, nota bene v čase, kdy se časy i říše prakticky dotýkají a překrývají. Plus výborný výlet do historie a mechanismů Mrzenina pletichaření - tedy exkurz s Dassemem.

PS: Hrozně me pobavila scénka, kdy Tay klade Kisce na srdce, jak se věci odehrály. Připomněl mi Popletala popírajícího návrat Voldemorta:D

Gari89
14.07.2019 5 z 5

Už je to nějaká doba co jsem dočetl Malazkou knihu, ale tohle mě zase vtáhlo do toho úžasného světa. Knihu jsem sjel celkem rychle a musím říct že za mě super, bavil jsem se a vrhám se na další díl :)

Kinison
17.02.2019 3 z 5

"Vše, co jste se chtěli dozvědět o zabrání Říše stínu, aneb taky mít ještě více otázek".

Rychlá kniha o jedné noci v městě Malaz, kdy ... Čtenáři hlavní série Malazu tak nějak tuší, co se stalo, o co šlo, kdo přežil do dalších pokračování, ale chyběly mu detaily. Tady jsou. Ale nečekejte mnoho.

Osobně jsem se docela ztrácel v postavách a situacích, protože mě jejich popis mátnul a postavy tak splývaly. I při zpětném rychlopřečtení klíčových odstavců jsem zcela přesně netušil, kdy kdo s kým a za koho. Toto se naštěstí v dalších knihách Esslemonta zlepší.

Pro milovníky světa Malazu přesto nezbytnost.

mufna
21.01.2019 4 z 5

Ale jo, dobrý. Mám rozečtenou Charkanaskou trilogii a tohle bylo oproti Pádu světla celkem osvěžující čtení bez zbytečných filozofických úvah, které jsou u Eriksona někdy celkem ubíjející. Ráda se vracím do Malazu.

Hellrampage
17.01.2019 3 z 5

Ako to už mnohí písali predomnou, Esslemont nie je Erikson, no ak máte radi Malaz a prečítali ste všetkých 10 kníh od Eriksona, odporúčam pokračovať s Esslemontom. Z času na čas to malo atmošku Malazu a cítili ste sa ako doma - hlavne v odbočke s Dassemom. Z hlavných postáv (Kalem / Kiska) sa mi viac páčil Kalem, toho si obľúbi každý. Kniha sa čítala ťažko, aj keď mala len niečo cez 200 strán, ale rád som sa dozvedel viac o Kellanvedovi, Tanečníkovi, Dassemovi a tróne stínu.

Atlantis
12.11.2018 3 z 5

Noc nožů jako samostatná kniha nefunguje. Na to je příběh příliš slabý, zmatečný a celkově nevýrazný. Jako doplnění Malazského světa jde ale o vítané oživení, i když na úrovni fanfikce.

trudoš
03.06.2018 3 z 5

Svět Malazské říše není jen z hlavy Stevena Eriksona. Ty hlavy byly hned dvě a ta druhá patřila Ianu C. Esslemontovi, jehož literární kariéra měla výraznější zpoždění oproti jeho dlouholetému příteli.
Noc nožů nás zavádí do neklidného období vlády Mrzeny, konkrétně k momentu, kdy se strhl boj o trůn Říše stínu - krvavá událost, která byla v Měsíčních zahradách jen letmo zmíněna. Takže řežba od začátku do konce, sliboval jsem si. Po dvaceti stranách se však naděje rozplynuly a v polovině knihy už definitivně zmizely. Řežby jsem se sice dočkal, ale autorův neosobní styl vyprávění byl na můj vkus jednoduše nudný. K tomu ještě množství postav, které se zásadně chovaly dle potřeb scénáře, plus absence jakéhokoliv překvapení stran finálního vyvrcholení. A bylo vymalováno. Esslemont je zkrátka jiný než Erikson. V mém případě selhává hlavně vtáhnutím do děje, což na tak malém rozsahu je až zarážející. Už teď se pomalu děsím, jak to bude fungovat u dalšího dílu, který má o trojnásobek víc stran.

Dervish
21.03.2018 4 z 5

V prvé řadě je potřeba říct, že Esslemont není Erikson, píše prostě jinak a tak se k tomu musí přistupovat. Oproti Eriksonovi je vidět, že není zatím tak vypsaný, takže se nepouští do žádných složitých propojovaček a schovávaček. Jede přímo, dvě linie (o dost zábavnější je Kalenova, ta od Kisky mě dvě třetiny nudila, ale v závěru také chytla dech), postupná gradace a skvělý závěr.

Potěšilo mě, že jsem se dozvěděl víc o Dassemovi (hodně zajímavé vyprávění), o Tayschrennovi (kterého Erikson krom prvního dílu své série naprosto odřízl od dění - což mně přijde škoda), o pomezičníkovi, Mrzeně a naší slavné stínové dvojce. Byla to paráda a těším se i na další knihy od tohoto autora.

Hodnocení je někde mezi 3 a 4, ale vzhledem k tomu, že je to první kniha od tohoto autora, dávám vyšší hodnocení a čekám, že mně to autor vrátí v dalších knihách. Jinak si totiž pro něj dojdu třeba i do říše stínu!

Dyaebl
06.02.2018 5 z 5

Moje první setkání s Esslemontem a musím říci, že jsem se obával, aby dostál kvalit pana Eriksona, avšak nutno podotknout, strach to byl naprosto zbytečný. Ačkoliv je Noc nožů kratší, nežli průměrná kniha z Malazu, konkrétně příběh jedné noci (kupodivu), ale zato více je akční a oddychu si tady dopřejete, stejně jako naše menší snůška postav, až na samém konci... Ráno.

Neuvěřitelně jsem se těšil, až se dozvím o této noci. O noci při níž ascendoval sám císař Kellanved a jeho věrný mistr asasín Tanečník a nejsem vůbec zklamán. Naopak.

Ale nejvíce mě této knize okouzlila hutná atmosféra, ve které vyniká. Neúprosná temná noc osvěcována stínovým měsícem a s nekončícími přívaly deště dopadajíc na temné kápě spárů a členů stínového kultu a v neposlední řadě na samotné ohaře stínu...

Esslemont mě velmi mile překvapil.
Aby ne. Vždyť je to spolutvůrce dost možná nejlepšího fantasy, jež spatřilo světlo světa...

Seraq
02.01.2018 4 z 5

Už to není ono, ale lepší než nic. Díky komentářům a recenzím jsem se obrnila a připravovala na nejhorši... Ale nebylo třeba. Kvalitní začátek série. Líbí se mi, že rozpracovává pasáže, které Erikson přešel a dá se říct, že jsem vděčná za každej kousek Malazu, co najdu. Fanouškům určitě doporučuju :-)

Rudla333
25.12.2017 4 z 5

V nic extra jsem nedoufal, nic extra jsem nedostal. Bylo to ale o něco lepší, než jsem čekal a rozhodně se nedá říct, že by Esslemont Malaz nějak prznil.
Jeho úroveň psaní je ale dost nízká, což považuju za jeden z největších mínusů - dalším jsou poměrně nezajímavé nové postavy, užil jsem si spíše odkazy na Eriksona, než to, co nám představil sám Esslemont.

Na původní sérii to rozhodně nemá, ale na tu ve fantasy světě nemá nic. Jinak je kniha poměrně fajn. Má jednoduchý a poutavý děj a fandy Malazu rozhodně potěší, jak Esslemont vykreslil mnohé události, o kterých se Erikson jen zmínil. Od dalších dílů si ale slibuju více.

3,5*

Eslem
21.11.2017 3 z 5

Esslemont má opravdu hodně těžký job a určitě mu dík, že nám předhodil doplňující info k Malazu, ale... Půl knihy z pohledu Kisky, která asi byla nějakou úlitbou YA a vyvolává silný dojem fanfiction z hlavinky nějaké slečny, to mě teda psiska a asasíni zklamali. A vůbec si neumím představit Eriksonova velemága T., jak se s ní hloupě vykecává, zatímco nad hlavou si mu tři hlavní čísla a banda Spárů ujasňují situaci v říši.

sasa.chetan
18.10.2017 5 z 5

Uvod do Malazskej rise.
Vidiet, ze Esslemont je zacinajuci autor, trosku neobratne naraba s postavami, co ale nahradzuje spravnym malazskym postojom.
za mna 4/5