Noc na Karlštejně
kniha od: Jaroslav Vrchlický (p)
Koupit
Divadelní hra na historické téma byla poprvé uvedena roku 1884 a okamžitě si získala popularitu. Často se hrála pod širým nebem, přímo na nádvoří hradu Karlštejna. Tato veselohra z doby Karla IV., jejímž ústředním tématem byl zákaz pobytu žen na královském hradě, se stala předlohou stejnojmenného filmového muzikálu Zdeňka Podskalského z roku 1970....celý text
https://www.databazeknih.cz/images_books/17_/179110/noc-na-karlstejne-N4f-179110.jpeg 3.8697Žánr | Divadelní hry, Literatura česká |
Vydáno | 2013, Omega |
více informací... |
Komentáře (101)
Kniha Noc na Karlštejně

Jazyk, jakým zde pan Vrchlický popisoval císařovu lásku k manželce a k českým zemím, byl zkrátka nádherný. A ač jsou ve filmovém zpracování použity písně a hlasy našich velkých umělců, zde v knížce mi nechyběly.

Čtení na maturitu a tento titul z povinné četby mě nedostal
i přesto že mám ráda jeho muzikálovou verzi. :)

Poslouchala jsem audio,viděla film,byla na divadelním představení,všechno příjemný zážitek.

Povinná četba, ale jedna z těch nejlepších. Bylo to vtipné, krátké a i ten jazyk mi za chvíli sedl.

Dlouho jsem se rozmýšlela, jestli bych si měla přečíst knižní předlohu ke stejnojmennému filmu, zvědavost nakonec zvítězila a nelituji toho. Hra je velice čtivá, krátká, děj se snadno zapamatuje a je to i dobrá volba k maturitě. Ostatně asi jako většině se mi filmové zpracování líbí víc.

Neznám nikoho, kdo by snad jednou za život neviděl Noc na Karlštejně zfilmovanou. Avšak až do dnešního dne jsem netušila, že film byl natočen dle knižní předlohy. Knížka je to milá, čte se svižně, tím, že člověk zná děj z filmu, je připraven i na všechny dějové zvraty. Nejvíce se mi však líbí jazyk, jakým jsou vedeny dialogy. Bylo to krásné čtení na část večera.
Štítky
rozhlasové zpracování zfilmováno divadelní hry komedie Karel IV., český král a římský císař středověk ženy Karlštejn (hrad)
Autor a jeho další knihy
- Potulky královny Mab 1893
- Noc na Karlštejně 2007
- Rytíř Smil 1996
- Okna v bouři 1894
- Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy – Brevíř milostné poezie od Máchy ke Šrámkovi 2007
- Selské balady 1949
Kniha Noc na Karlštejně je v