Noc hnědých stínů

Noc hnědých stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58829/noc-hnedych-stinu-58829.jpg 4 10 2

Kniha vypráví o vraždě radisty inženýra Rolfa Formise, ke které došlo v roce 1935 (tedy v době, kdy v Německu vládl Adolf Hitler) v hotelu Záhoří v Štěchovic a která byla opředena sítí záhad a dohadů. Ty se ve své reportážní rekonstrukci autor pokouší objasnit. Těží především ze vzpomínek pamětníků, ale se stejným zdarem a smyslem pro dramatičnost a napětí pracuje i s dobovými dokumenty. Totéž platí o dalších čtyřech reportážích: o atentátu na Hitlera v mnichovském pivovaru, ze kterého byl neprávem obviněn rovněž bývalý zaměstnanec ministerstva zahraničí František Kubka; o ženách, které hrály významnou úlohu při atentátu na Heydricha – v této části zaráží čtenáře zejména zrada některých spoluobčanů za války; o osudech tří český letců v nacistickém zajetí - Gustav Kopal vypráví o svých útěcích ze zajateckých táborů; o odcizení štěchovického archívu americkými vojáky vedenými kpt. S. M. Richardsem, ke kterému došlo zejména díky shovívavému postoji československé zahraniční politiky.... celý text

Přidat komentář

Canniosh
21.11.2021 3 z 5

Kniha není napsána nijak extra čtivou formou, ale na druhou stranu obsahuje opravdu velké množství méně známých faktů jak doby předválečné (alias dějová linie ohledně Fromisovy vraždy), tak válečné (okolnosti ohledně atentátu na Heydricha), a dokonce i poválečné (příběh Štěchovického pokladu). Všechna fakta jsem průběžně ověřoval na Wikipedii, a je fascinující, jak k těmto faktům dospěl autor v polovině 60. let 20. století, kolik úsilí a studia to muselo stát. A i když jednotlivé příběhy v knize spolu nesouvisí, tak i tak šlo o zajímavé čtení. Škoda jen, že autor asi chtěl zvýšit atraktivitu čtení tím, že úmyslně jednu dějovou linii proložil jinou, z jiné doby, o jiné události, ale mě tyto odskoky přišly spíš zmatečné, a vždy chvilku mi trvalo, než jsem zjistil, ve které době jsem a o čem právě čtu.

RudýOnkel
09.08.2016 4 z 5

Zajímavá kniha, která se hlouběji zarývá do tajů některých událostí během II. světové války. Čte se to jakž takž dobře, spíš mi to připadá, jakoby vytrhali novinové články a slepili dohromady, ale ten, kdo chce vědět víc o tom, co se u nás za Protektorátu dělo, nechť bez problému bere.