Noc a mlha

Noc a mlha https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407002/bmid_noc-a-mlha-zih-407002.jpg 4 34 10

Ve službách republiky série

< 2. díl

Příběhy Čarotvorných služeb, najmě nekromanta Hankla, za první republiky. Tentokrát sevřený román, nikoli povídková kniha. První díl zamýšlené delší řady.

Přidat komentář

Brigid
05.02.2024 5 z 5

Dobrá kniha :) velmi napínavý a strhující příběh od kterého bylo obtížné se odtrhnout. Jazyk byl malinko složitější, ale to též hodnotím velmi pozitivně a od dalšího čtení mě ani v nejmenším neodradil. Práce s jazykem se mi moc líbila, také spousta zajímavých přirovnání a moc zajímavě zpracované vnitřní rozjímání postav. Jednoznačně doporučuji

Malarkey
21.12.2022 4 z 5

Tomáš Bandžuch a Marek Skřípský jsou pro mě jako bratři. Píší podobné příběhy, ale píší to naprosto odlišnou formou. Zatímco Marek mi příběhově více seděl, u Tomáše jsem více čtenářsky bojoval. To všechno ale s tímto románem skončilo. Noc a mlha je totiž, a to doslova, fantastický příběh, který si svojí pozornost jednoznačně zaslouží. No a u rodilého Pražáka (čímž já nejsem) je navíc vlastně i povinnost. Kdyby náhodou někdo nevěděl...:-)

Nekromanta Hankla jsem poznal už v první poměrně tlusté knize Ve službách republiky. Tam jsem ale docela bojoval s tím, abych si k hlavnímu hrdinovi našel vůbec jakous takous cestu. Asi to bylo i tím dost popisným způsobem, jak jeho příběhy byly vyprávěny. U Tomáše se totiž nezapře historik, možná i víc, jako autor románů. Touto knihou se to ale zlomilo. Zde je kladen důraz na námět. K němu je přiřazena celá řada reálií. No a všechno je to uděláno v takovém duchu, že máte chuť číst dál a dál se neskutečně bavíte.

Tedy přesně tak, jak bych jako čtenář chtěl a zároveň nemusel nutně bádat nad tím, kdo je co a co je kdo. To jsem totiž u předchozí knihy občas zažíval. Zde si naopak čtu a pak se vracím k tématům a hledám si fakta. A co víc, jsem překvapen tím, že ty fantastické motivy jsou naroubovány na realitu, která se v té době děla. Mnohdy i precizněji popsána, než bych vůbec tušil. Atmosféra doby tu totiž nemá chybu.

Celkově vzato se tak jedná o výborný příběh. Prostě o to, co česká literatura tak postrádá a a co jí knihy ze Strak tak nahrazují. Příběh, který libivou fantastickou formou nabízí zábavu, ale zároveň nabádá poznat historii naší matičky. Já jsem tedy více než spokojen a doufám, že takových námětů do budoucna bude od autora víc. Vůbec bych se nezlobil, ba naopak.


JiMi017
10.07.2022 5 z 5

Druhá kniha od Tomáše Bandžucha, opět na doporučení kamaráda a navazující na knihu Ve službách republiky. Samostatný kriminální příběh z Prahy, kdy Petr Hankl společně s ostatními čaroději z Čarotvorných služeb, vyšetřuje ze začátku banální sebevraždu, která je přivede k mnohem většímu případu s vyšším dosahem. Pěkně spojené souvislosti s historickými postavami a místy. Příběh opět postupně vtáhne do děje a i když nečtu fantazy literaturu, tak jsem závěr knihy hltal a čekal na rozuzlení případu. Hrdiny jsem si oblíbil, doporučuji a dávám pět hvězd.

Sirius
12.01.2020 5 z 5

Noc a mlha - tahle knížka vyšla někdy před rokem... a já kolem ní chodil tak dlouho, až jsem se k ní dostal až letos. Co k tomu napsat? Určitě to, že je to jedna z nejlepších věcí, který se mi dostaly v posledních několika měsících do rukou. Že Tomáš Bandžuch umí psát, to předvedl už kdysi dávno, když jsem četl jeho Noc nekromantů a pak celý sborník Ve službách republiky, což byla věc dobrá, ale tak špalkovitá, že to úplně nedopadlo podle mých představ. Což se ale nedá říct o Noci a mlze, která na "republiku" navazuje. Ta se sice tváří jako román, ale Tomáš Bandžuch v sobě nezapře to, že je povídkář - celá knížka je vlastně maskovaný sborník povídek, které ale drží naprosto perfektně pohromadě a šlapou od začátku do konce. O prologu už jsem psal, to je naprosto skvělej hororovej koncert a s každou další stránkou je to lepší a lepší. Někdy v půlce dojde ke zpomalení tempa, nikoliv však k vatové výplni aby knížka nabyla. Naopak. Všechno tu má svoje místo. A všechno to míří k naprosto skvělýmu finále. Líbí se mi práce s postavami, přepínání na různý úhly - všechny postavy mají svoje místo a svoji roli a to včetně hlavního hrdiny, což si pamatuju, že mě tenkrát dost točilo. Tady je to vybalancovaný naprosto perfektně. Co musím rozhodně ocenit je kombinace fantasy s historií, tady se prostě ukazuje, že Bandžuch je nejenom spisovatel, ale i historik a prostě tuhle svoji znalost dokáže prodat naprosto skvěle. A líbila se mi i povedená detektivní linka... Noc a mlha je prostě naprostá pecka, nad kterou moje čtenářský srdce plesá. Pokud máte rádi detektivky od Viléma Křížka a seriál Babylon Berlin, u tohohle budete skákat nadšením do stropu. Já rozhodně skákal. Tomáš Bandžuch se tímhle pro mě stal autorem, od kterýho si chci přečíst všechny romány, co napíše. Jeden z top titulů minulýho roku.

rimar
22.09.2019 5 z 5

Na pokracovani jsem se tesil. Zacatek mel pomaly rozjezd a trochu se nutil do cteni a rikal si ze to na jednicku ztraci ale pak se dej rozjel a nabral na otackach a ten konec naprosta parada. Moc se tesim na dalsi pokracovani a budu doufat ze prijde drive nez tohle :-).

cori
29.08.2019 3 z 5

Petr Hankl potkává dávnou lásku a zachraňuje mladé Československo před vlnou židovských pogromů, které se snaží vyprovokovat německý čaroděj. Autorovi se podařilo vykreslit dobovou atmosféru roku 1928 i zapojit známé události do "čarodějných" souvislostí.

Hzjena
16.08.2019 4 z 5

Detektivky nejsou můj šálek čaje, ale fantasy prvky mi přišly jako dobrá kulisa, proto jsem sáhnul po této knize a musím uznat že jsem se bavil. Jak už bylo předestrěno předchozími komentáři autor malinko zabředl do roztahávání děje který nebyl až tak důležitý a pro mladší generaci moc vzdálený a nedal možnost charakterům s dobrým potenciálem. Celkově je to povedené a určitě si přečtu i předchozí příběhy Petra Hankla

SONP
07.08.2019 4 z 5

No tak konečně pokračování příběhů z alternativní magické první republiky. Nejlepší na knize je zkrátka prolnutí autentických reálií, antisemitismu, rodícího se německého nacismu a fantasy prvků. Postavy jsou z velké části autentické a čtenář si může dohledat na webu jejich skutečné historické osudy, což je hodně fajn a vždycky mě to bavilo. Samotný děj sám o sobě není nějak zvlášť oslňující, ale u knihy mně bez problémů udržel, snad jen těch mocenských bojů mezi dvěma magickými úřady bylo trochu moc. 80%

sharik
12.07.2019 4 z 5

Povedená historická městská fantasy. Rok 1928 se vším, co k němu patří. Třenice Čechů a Němců, silně antisemitská společnost, k tomu oslavy deseti let od vzniku republiky. No a samozřejmě něco navíc. Tím je tu magie. Román se točí zejména kolem tajného policejního oddělení zaměřeného právě na magickou činnost a autor nám servíruje téměř detektivní příběh v reáliích alternativního Československa, k tomu ovšem přidává démony a kouzelníky.
Nejvíc oceňuji, jak pracuje právě s dobovou náladou kolem židovských obyvatel a v otázce národní hrdosti mezi Čechy a českými Němci.
Co mi trochu vadí, je množství postav, které (i přes rozsah více jak 450 stran) nemají občas prostor k rozletu a splývají jedna s druhou. Je to škoda zejména proto, že těch pár postav, které jsem dokázal rozlišit a nezapomínat, kdo je kdo, ty mi přišly vykreslené skvěle a mnoho jsem si jich oblíbil. Když už jsem zmínil ten rozsah, místy se autor příliš piplá s dodatečnými informacemi a zdržuje jinak plynulý děj. Taky škoda.
Ale jinak jsem si knihu užil a jsem rád, že jsem po ní sáhl. Stojí za to, přestože sama detektivní zápletka není tím, co by mě drželo při čtení. To hlavně prostředí a některé postavy. I když ano, zajímalo mě, co se děje a kdo za tím stojí, jen to nebylo to nejdůležitější. Zda budu číst plánovaná pokračování, to ještě nevím, nicméně Noc a mlha mě nezklamala. Jen vlastně nechápu ten název. Není lákavý, není nápaditý, a ani po dočtení nemám jedinou teorii, proč se kniha jmenuje zrovna takhle.

MaroCZ
26.06.2019 4 z 5

škoda, že až po sedmi letech :-)