Noc

Noc https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463828/bmid_noc-BWR-463828.jpg 5 286 51

Ve městě Sighetu, jež za války obsadilo Maďarsko, prožívá Elie dětství ve zbožné židovské rodině. Lidem se zdá, že válka je kdesi daleko a že dřív než nacisté tady budou Rusové. Na jaře 1944 ale přijdou Němci a v krátké době deportují Židy do vyhlazovacích táborů. Elieho rodina se dostává do osvětimského pekla: „Kousek od nás stoupaly plameny z nějaké jámy, gigantické plameny. Něco se tam pálilo. K díře přijelo nákladní auto a vyklopilo svůj obsah: byly to malé děti.“ Patnáctiletého(!) Elieho oddělí od matky a sester, podaří se mu naštěstí zůstat s otcem, a to jim oběma pomůže, aby přežili následujících měsíce plné utrpení. Pak se přiblíží fronta a Němci vězně vyženou na několikadenní pochod v mrazu a sněhu, než je odvezou vlakem do Buchenwaldu. Těsně předtím, než tábor osvobodí Američané, umírá Elieho otec za hrůzných okolností, které budou Elieho už navždy pronásledovat. Teď však střídmými slovy, mírně a ztišeně vypráví celý svůj příběh...... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Leda
Originální název:

La Nuit , 1958


více info...

Přidat komentář

Nofar197
29.07.2023 5 z 5

"A ničivou sílu měla noc. Zraněné zvíře se svíjelo v bolestech. O nebesa, udeřte znovu. "

Komentáře není třeba.

Svatka63
12.06.2023 4 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem přede mnou. Útlá knížečka, která se četla jedním dechem a věřila jsem mu každé slovo. Co mě osobně opět velmi zasáhlo, byla nedůvěra samotných Židů, že by se něco tak strašného mohlo opravdu dít. Varování místního podivína ze Sighetu, kterému absolutně nikdo nevěřil se zdá z dnešního pohledu nepochopitelné, ale dovedu si představit, že tomu tenkrát lidé nevěřili, vždyť je to mimo lidské chápání!!!!


rodak
19.03.2023 5 z 5

Nutně nemusím číst všechny knihy o válce a koncentračních táborech.Byly to hrůzy absolutně se vymykajícímu lidskému chápání.Tato útlá kniha to jen potvrzuje.Ale je třeba si ji přečíst.

Frizer
18.12.2022 5 z 5

Této knize nemohu dát méně než 5 hvězdiček kvůli svědomí. Nevím, jestli je lepší číst o holocaustu z historických pramenů a mít celý obrázek nebo z pohledu skutečného svědka. Nečte se to snadno, ale společně s Mausem je opravdu důležité si to přečíst, abyste nikdy nezapomněli. Jedinou otázkou pro mě zůstává. Jak může sakra kdokoli, kdo prošel těmito hroznými zkouškami, stále věřit v Boha.

aishimizu
24.10.2022 5 z 5

Surový příběh. Tíživý pocit při uvědomění, že není smyšlený.

kotasbk
29.07.2022 4 z 5

Výborná kniha.

MaryAsh
16.07.2022 5 z 5

Myslím, že tahle kniha se nijak "hodnotit" nedá. Za mě je to jedna z nejsilnějších osobních výpovědí o holokaustu, jakou jsem kdy četla.

helena842
23.09.2021 5 z 5

Kratší, ale o to více intenzivní čtení o holokaustu. Trvalo mi dlouho, než jsem na tuto knihu narazila a jsem zato opravdu ráda. Autorovi se podařilo přiblížit čtenářům útrapy té doby. Knihu jsem četla prakticky jedním dechem.

LukBook
16.06.2021 5 z 5

Další velice silný příběh z prostředí holocaustu. Přináší osobní prožitky autora, jeho ztráty....Jen těžko lze pochopit, že se něco takového mohlo odehrávat. I po desítkách let bychom měli věnovat vzpomínky zemřelým v koncentračních a vyhlazovacích táborech.

veneta
28.01.2021 5 z 5

Ohromující !!! A k pláči...
Navíc vyvrací mýtus, že tělo je jen tíživou schránkou naší nádherné duše. Tělo je silné, ale duše zrádná!

petrarka72
02.01.2021 5 z 5

Ve své věcnosti příšerná knížka, o to výživnější, čím kratší. Cesta ze Sighetu do Osvětimi a Buchenwaldu, Víra měnící se v nevíru, bažení po vědění přecházející do zvířeckosti, redukce života na dřinu, žrádlo a přežití, vzájemnost otce a syna, ambivalence všech setkání, vražedná nejistota, všudypřítomná smrt a tma tmoucí. Přečtete za chvíli, doznívání bude nekonečné.

musska
22.11.2020 5 z 5

Sáhla jsem po ní kvůli výzvě. Je tenká nezanechá šrámy, jsem si říkala. Ach jo, všechny takovýhle knihy-přímé svědectví...dokument v podstatě, zanechají šrámy. A musí to být, aby se nikdy nic takového neopakovalo.

Rolada88
09.10.2020 2 z 5

Kniha mě nebavila bude to asi tím že už jsem přečetl asi mnoho o holocaustu a o příbězích přeživších . Ty lidské příběhy jsou do puntíku stejný . Zátah několikadenní cesta vlakem málo vody málo jidla, rampa, pan mengele selekce doleva doprava , táborový blok atd...... Kniha mě ničím neoslnila řekl bych takový pod průměr četl jsem lepší . Budu se možná opakovat ale jediná kniha která mě vzala byla od pana Filipa Mullera. Ta mi z hlavy nezmizí jen tak. Tohle bylo prázdný že za pár dní si nevzpomenu .........

veronika1998
23.08.2020 5 z 5

Kniha, která mě chytla za srdce a jen tak nepustí. Jedna z nejlepších knih v této tématice. Krátký, stručný, ale velmi silný příběh, doporučuji.

wotana
18.03.2020 5 z 5

Tak tohle byl masakr, po přečtení jsem měla tak bolavé srdce, že mi bude ještě hodně dlouho trvat, než se z knihy vzpamatuju a ty hrůzy, které jsem prožívala spolu s vypravěčem alespoň trochu vyblednou z mé paměti.

verden
18.02.2020 5 z 5

Asi najlepšia kniha s touto tematikou, akú som doteraz čítala. Nenašla som v nej žiadne prehnané hranie na city, čo mi na niektorých podobných knihách prekáža, no tiež sa nejednalo len o strohý opis udalostí, čo ma prekvapilo napr. pri Pianistovi. Elie do rozprávania vnáša seba, či už cez dlhšie zamyslenia alebo krátke úderné poznámky, a robí to tak majstrovsky, že sa vás to proste nejakým spôsobom musí dotknúť.

"My father´s view was that it was not all bleak, or perhaps he just did not want to discourage the others, to throw salt on their wounds:
"The yellow star? So what? It´s not lethal..."
(Poor Father! Of what then did you die?)"

BaruLu
31.01.2020 5 z 5

Kniha je mimořádně silné osobní svědectví, ve kterém autor odhalil svou duši v celé její nahotě a kde je málo slovy řečeno více, než kdy měl člověk nést.

Anet2106
17.11.2019 5 z 5

Velmi silný a krátký příběh osobní zkušenosti Žida z koncentračních táborů....velmi dobře se to četlo. Někde se mi zdálo, že autor až moc rychle postupuje v ději.

antonin0999
22.10.2019 4 z 5

Noc. Noční můra. Strach promáčený sněhem. Zatmění bolavých těl a duší. Necitelné tepání (do) tisíců srdcí. Elie Wiesel je stručný a výstižný. Dokázal se oprostit od některých detailů, což mu možná i v samotném utrpení zachránilo život. Bolestná, byť ne uplakaná, zpověď.

sika444
24.09.2019 5 z 5

Hlavní téma je ztráta víry. jsou o velmi silné výzvy pro všechny věřící - jak se tohle vše mohlo stát. Kde byl Bůh? Odpověď je jediná: "Umírá tady před námi na šibenici."