Nikola Šuhaj loupežník / Golet v údolí

Nikola Šuhaj loupežník / Golet v údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117576/bmid_nikola-suhaj-loupeznik-golet-v-udol-IlT-117576.jpg 4 12 1

Tento svazek obsahuje dvě knihy Ivana Olbrachta – román Nikola Šuhaj loupežník (1933) a povídkový soubor Golet v údolí (1937) –, ve kterých umělecky zpracoval své poznání lidí a země na Podkarpatské Rusi.

Přidat komentář

LenkaAK
25.09.2013 4 z 5

Hodnocení musím rozdělit na dvě části. Za Nikolu Šuhaje bych dala tři * a za Golet v údolí všech pět *.
Očekávání od Nikoly Šuhaje byly velké. Kniha ve své době vzbudila velké emoce, získala ceny a byla zakázána ve školních knihovnách. Stylově ji není co vytknout, ovšem příběh je poněkud nezáživný. Možná to je způsobeno tím, že jej znám už z filmového zpracování. Ale podotýkám, že teprve po přečtení jsem si mnoho věcí dala do souvislostí. Četba knihy byla u mě podbarvena osobní návštěvou Koločavy a jejího okolí.
Za to Golet v údolí velice překvapil. Kniha obsahuje tři povídky a jejich kvalita graduje až k závěru poslední povídky \"O smutných očích Hany Karadžičové\". Náhled na život židovské komunity, jejich zvyky a obyčeje si člověk uvědomí především v kontrastu se životem Hany ve městě a jejím následném návratu. Bezvěrectví je nejhorší smrt. Asi nejlepší dílo Olbrachtovo!

Kniha Nikola Šuhaj loupežník / Golet v údolí je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x