Nikola Šuhaj loupežník

Nikola Šuhaj loupežník https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141529/nikola-suhaj-loupeznik-141529.JPG 4 850 97

Románová balada, napsaná podle skutečného příběhu z let 1920-21 v Zakarpatské Ukrajině. Hrdina příběhu, válečný sběh, "civilisací netknutý, pudový hoch, kterého doba a poměry svedly rváti se na vlastní pěst o svobodu a život" je zakarpatským Jánošíkem, "který bohatým bral, aby chudým dával". Tragickou ironií hyne zradou právě těch, kterým prokázal dobro, zradou svých druhů. V postavě Nikoly Šuhaje ztělesnil spisovatel hrdinský epos celého kraje, smělý a houževnatý odpor lidu proti útlaku vládnoucího panstva.... celý text

Naďa2411
Naďa2411
07.12.2023 5 z 5

Knihu jsem četla v rámci povinné četby na střední škole, nyní jsem si připomněla v aknize. Děj vypráví o zbojníkovi, který se skrývá v horách, když zběhl od uherského pluku. Pomáhají mu kamarádi a milá Eržika. Je vypsaná odměna na dopadení loupežníka Nikolu. Kdo zradí? Přečtěte si. Kniha se mi líbila.

Díra_na_trhu
Díra_na_trhu
26.11.2023 4 z 5

Krásně se to četlo. Už jen jaká slova autor vybíral, jak je vázal k sobě a jak to využíval v líčení a jednání. Příběh má pozvolný spád, který ale ústí nad srázem. Konec tak přichází náhle a nečekaně. Asi stejně jako u Nikoly...


freejazz
freejazz
17.08.2023 4 z 5

dodnes som nevidel ospevovaný film s Donutilom:)
ale to nevadí, lebo toto Olbrachtovo dielo vo mne zanechalo naozaj hlboký dojem. jeden čas som mal dokonca cukatúru ísť sa pozrieť na miesta, kde sa príbeh odohrával, ale zvíťazila lenivosť a administratívne prekážky.
knihe dosť poškodilo, že sme ju mali v povinnom čítaní, inak by najskôr získala nielen v našej generácii väčší ohlas.
a myslím si, že je to celkom dobrý tip na letné čítanie. určite lepší ako všetky tie prresladené príbehy o láske, plné nečakaných zvratov a nepredvídateľných hrdinov zabalené do romantického klišé. lebo v Nikolovi o klišé určite nejde a emócie nie sú pastelovo podfarbené. dajte si povedať - toto je literatúra.
jedno obrovské plus, že sa po zvrhlostiach so slovenskými prekladmi odvážil kedysi Tatran vydať originál.

Richard Skolek
Richard Skolek
25.04.2023 5 z 5

Nikola Šuhaj loupežník od Ivana Olbrachta. Nádherné dílo, u něhož jazyk i styl vyprávění přesně odpovídají povaze hlavního hrdiny. Krásné poetické popisy se tu střídají s nečekaně brutálními výjevy a pasážemi; Nikola Šuhaj je nepochybně romantickou postavou, je nám ovšem představen tak, že klackem ubije stařenu. Text je také zároveň monumentální i velmi komorní, zrovna jako Šuhaj, jehož několikrát vidíme na kolenou a vnímáme jeho obyčejné lidské bolístky, jen aby se po smrti stal legendou. Olbracht se rovněž stejně jako jeho hrdina u ničeho nezdrží dlouho, není tu žádná mnohastránková srdceryvná scéna; má-li někdo zemřít, ozve se výstřel a je hotovo. Ani ona zmiňovaná poetičnost se nikdy nepřejí, autor se vždy rychle vrací k příběhu.

Koločava! Koločava!
Jak sladké jméno a jak chutná na jazyku!
Stál na noční silnici a sál mléčnou vůni Koločavy. Tma byla tvrdá jako kamení a v ní žlutě blýskalo několik okének jako lístky kyzu v uhlu. Do ticha zněly duté údery dřev mlýnské stoupy, která stlouká vlněné tkanivo domáckých stavů a již jest slyšeti jen v noci.

A pak jednoho dne přišel ze Sinevíru starý posilák Šemet a přinesl a přeslabikoval lístek, na kterém mezi natištěnými řádky bylo vepsáno jméno Ivanyš Andrej a ještě nějaká slova o vlasti a poli cti, a znamenalo to, že je muž mrtev a už se nikdy nevrátí.
Ale, Ježíši Kriste, bylo to přece lepší, než když přišel domů bezruký, beznohý nebo slepý. To jen jako by do chýše přibylo o jedno dítě více.

Kabuky
Kabuky
15.03.2023 5 z 5

Klasika povinné četby.

simca9342
simca9342
21.02.2023 5 z 5

" Povinná četba na maturitu"
Historický román - opět legenda inspirována životem slovenského zbojníka Jánošíka.
Příběh loupežníka Nikoly, který je odolný vůči nástrahám v podobě kulek .
Bohatým bral, chudým dával.

R47
R47
19.01.2023 5 z 5

A tohle je další z těch několika málo knih, které čtu pořád dokola. Ivan Olbracht je podle mě u nás neprávem opomíjený. Ta neuvěřitelná básnivost jeho jazyka, ta monumentálnost. Kdyby napsal historický příběh nebo fantasy, čtenáři by se mohli zbláznit. Ale tohle funguje právě tím, jak je to útlé a sevřené, balancující na hraně mýtu. Škoda toho slavného muzikálu, kvůli kterému už originál nikdo nečte. Zajímavější a čtivější než třeba Vladislav Vančura, a přitom podobně vybočující z normálu.

ZaOndra
ZaOndra
17.01.2023 2 z 5

4 body z 10
Kniha mě bohužel příliš nezaujala. Příběh mě nijak neoslovil, dějová linie se mi nezdála nijak zábavná ani zajímavá. Mému nepříliš kladnému hodnocení nepřispívá ani složitější zastaralá čeština. Co mě ale příjemně překvapilo, bylo zajímavé zasazení prvků magie do tohoto příběhu, například postava čarodějnice. Lektvar, po kterém hlavního hrdinu minou všechny kulky, děj tak aspoň něčím ozvláštňoval. Ale ani přes toto pozitivum mě kniha nenadchla a nebude patřit k mým oblíbeným.
Knihu bych doporučil čtenářům, kterým nevadí obtížnější jazyk a hledají například nějakou alternativu pro změnu od obvyklého čtení nyní velmi populárních fantasy nebo akčních knih.

tereza1198
tereza1198
19.12.2022 2 z 5

Začíná to tím, že hrdinný Nikola s kamarádem umlátí ženu klackem. Pak dezertuje a už se spirála násilí roztáčí. Chudí muži se vrátí z války, mají hlad jejich děti taky, tak začnou okrádat a rabovat. Umírají nevinní, lidi se mstí, antisemitismus, násilí se stupňuje a tak dál. Do toho popisy divoké krajiny a temné Eržiky.

nevermore3
nevermore3
16.11.2022 1 z 5

Mě Šuhaj (jako Olbrachtův románový příběh) absolutně nezaujal. A Ivánkův autorský styl, tu - zrovna tak.

Hakate
Hakate
04.09.2022 4 z 5

Povinná četba, velmi pěkný román, který mě bavil. Dobře se čte. Velmi dobrý čtenářský zážitek.

Vesmich
Vesmich
23.08.2022 5 z 5

Vůbec si nepamatuji, že bych to bývala četla v době, kdy to patřilo mezi povinnou četbu ve škole. Mám za to, že jsem k tomu měla přirozený odpor a soudruh autor mě rovněž extra netankoval. Teď jsem uklízela ve sklepě a hle, Nikola Šuhají! Kde se tam vzal nevím, v každém případě jsem se nejprve začetla ve stoje, pak jsem usedla a začetla se ještě víc a pak jsem zjistila, že je tma a já furt čtu! Strhující, napínavé, psychologicky vymakané, famózně popsané postupně se proměňující charaktery na základě změn prostředí a okolností, které člověk nemůže uřídit. Pecka teda!

lukaskmn1
lukaskmn1
24.07.2022 5 z 5

Geniální.

Ronnie68
Ronnie68
19.07.2022 3 z 5

Kniha, kde se zobrazuje zrada od přítele, kvůli peněžní odměně ... Mě se četla krapet hůře ... Ale jedná se o jednu z knih povinné četby ...

boxas
boxas
23.01.2022 3 z 5

Špatná to knížka není, ale už to jaksi vyčpělo.

jan.para
jan.para
27.11.2021 1 z 5

Velmi antisemitistická knížka.

evineckY
evineckY
06.11.2021 4 z 5

Jo, nevděk světem vládne a zrada bolí nejvíc proto, že vždycky přijde od toho, komu jste pomohli. Ať je to Nikola, Jánošík, nebo Robin Hood ....a nebo

Galadwen
Galadwen
09.08.2021 2 z 5

Klasické dílo české literatury, bohužel mě ničím nezaujalo. Dobře že kdysi před maturitou jsem se do toho nepustila - měla jsem v té době určitě méně trpělivosti a asi bych to nedala do konce.
Z knihy jsem měla dojem rozvláčného příběhu o hnusných časech a hnusných lidech. Hlavní hrdina je, přes veškerou snahu autora učinit ho sympatičtějším, odporné a sobecké individuum, které udělalo ze života peklo vlastní rodině i celé vesnici a v jejích obyvatelích probudilo ty nejtemnější stránky. Kniha je navíc prodchnutá antisemitismem a přesvědčením, že "bohatým brát" a eventuálně je vraždit jen proto, že jsou "bohatí", je vlastně v pořádku - nevím, zda je to póza, nebo opravdu autorův světonázor, což by mě moc nepřekvapilo. Jazyk květnatý a popisný - až moc. Po nějaké době se i podkarpatoruská krajina, její žijící mýty a svérázní obyvatelé v tisícím opakování člověku zají.
Jinak na Podkarpatské Rusi jsem byla před dvaceti lety a měla jsem dojem, že až na pár orezlých satelitů a nějakou tu budovatelskou sochu se tam od dob Nikoly Šuhaje zase tolik nezměnilo.

Adrim
Adrim
22.05.2021 4 z 5

osobně si myslím, že je to zajímavý příběh. Nejsem si jist, jestli nějak dokonalý, ale hezký. Vypravovaní je však svižné a energické, což se mi na knize líbilo.

martineden
martineden
24.03.2021 5 z 5

Miluji balady a Olbrachtovy jsou perfektní. Kdo by se hned nechtěl podívat do Koločavy? A k tomu si zazpívat Zabili, zabili... i muzikál je totiž perfektní.