Nikdy nezapomeň

Nikdy nezapomeň https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469978/bmid_nikdy-nezapomen-zJp-469978.png 3 11 5

Příběh Kate, která se ztrácí, hledá a nachází v různých životních obdobích a místech. Příběh, který vás dojme, rozesměje i nakopne. Cesta za odvahou žít život takový, jaký chceme my, a ne někdo jiný. „Čím bys chtěla být, až vyrosteš?“ zeptali se malinké Kate, která už tehdy věděla. Měla sen, že se stane herečkou a malířkou obrazů. Roky přibývaly a její sen ne a ne na dosah. Do toho neúspěšné talentové zkoušky na vysněnou školu, nevydařené vztahy a na krku dospělost, která jí tak trochu naháněla strach. Kate, zmatená a ztracená sama v sobě i v lidech okolo, se vydává sama pěšky na svou životní pouť, aby opět nalezla samu sebe. Koho na této cestě potká a k jakému důležitému poznání dojde, jí doslova obrátí život vzhůru nohama. Kniha má za cíl podpořit ty hravé děti v nás samotných, tu zvídavost, upřímnost, čistotu, pravdu a Lásku, když už jsme (ne)dospěli. Je to příběh pro všechny ty, co zapomněli. Ale i pro ty, co si to potřebují připomenout.... celý text

Přidat komentář

JIVaJaH
09.06.2022 2 z 5

Za mě...odpočinková četba. Rozjímání mladé ženy nad svým životem v době, kdy se ji rozpadl vztah, přišla o práci a nesplnil se jí ještě další vysněný čin. Cesta, kterou absolvovala, je určitě očisťující, jen se mi zdálo, že ve své chtěné samotě se na výpravě obklopuje úmyslně lidmi...přesto, že smyslem je samota. Pokračování příběhu po návratu z cesty mi připadalo už jen jako protahování agonie.

Snoopi
27.02.2022 1 z 5

Děj tohoto prazvláštního motivačního příběhu se odehrává v Londýně a na pouti Santiaga de Compostela. Hlavní postavou je čtyřiadvacetiletá dívka Kate Johnsonová. Jejím snem je být herečkou a po neúspěšném přijímacím řízení na prestižní obor se rozhodne podstoupit strasti oné duchovní poutě. Jde o její deníkové záznamy, do nichž autorka vkládá své vlastní komentáře, což působí velmi rušivě.
Přiznávám, že jsem vůbec netušila, o čem kniha bude, očekávala jsem spíše ucelený příběh dívky, podaný v ich-formě. Byla jsem však zklamaná.
Text kolísá mezi několika formami: zprvu se tváří jako deník poněkud naivní a nedospělé dívky, později změní vizáž na cestopis o absolvování jedné obtížné pouti - a úplně nakonec se z něj vyklube čtení pro ženy s motivy, hodnými románků Večerů pod lampou. Román měl zřejmě sloužit jako jakási příručka či motivační kniha o tom, jak dosáhnout štěstí a prožívat stavy typu "flow" a "mindfulnes", záměr se však autorce příliš nezdařil, ba dokonce se místy zcela vymknul kontrole. Až příliš křečovitě se totiž drží hesla" Mysli pozitivně" a naservírovala nám tak jen omáčku, složenou z nicneříkajících frází, klišé a rad. Příběh sám je velmi neuspořádaný a neučesaný: autorka přeskakuje časové roviny, mísí páté přes deváté, navíc se na mnoha místech neustále opakuje. Některé pasáže jsou zbytečně rozvláčné a popisné: co šlo shrnout do jedné věty, to jen více rozpitvává a natahuje do tisíců dalších. Postavy jsou schematické a typizované, jednají podle určitých vzorců chování, ani hrdinka se nijak nerozvíjí, pouze jen opakuje prázdná moudra a poznatky. Děj je plytký, chybí závažnější zápletky, které by ho posouvaly dále. Při čtení jsem měla neodbytný dojem, že jde o lacinou reklamu a propagaci podobných poutí, které jsou nyní "in" a mají lidem "měnit náhled na svět". Jediné, co mě zaujalo, byl pohled do zákulisí světa herců, herectví, hraní, konkurzů a filmů. Hvězdičku dávám za povedené ilustrace.

"Kate pochybovala, jestli je dostatečně krásná, jestli je dostatečně talentovaná, jestli tohle nebo tamto, jestli se hodí, aby byla herečkou. A zároveň věděla, že jsou mnohem důležitější věci na řešení než nějaká její herecká kariéra. Pochybovala ale poslední dobou i o psaní. Zasekla se a nešlo to. Nějak cítila, že by potřebovala obejmout. Obejmout a slyšet, že všechno bude zase dobrý."


alzbeta1099
04.01.2022 3 z 5

Kniha vizuálně velice povedená, s myšlenkou a přesahem. Za sebe bych vypíchla deníkové zápisky z cesty d Santiaga de Compostela. Celé knize dodává na originalitě i fakt, že si všechny ilustrace dělala autorka sama.
Rozhodně nalézám výpovědní hodnotu, doporučila bych jí.

bembrdlina
15.12.2021 4 z 5

Knihu jsem zatím nečetla ale vyjádřím se ke kartičkám, které vyšly s knihou. Že budou kartičky Nikdy nezapomeň dobré, jsem předpokládala. Podobný koncept už tu máme a funguje velmi dobře. Ale, co je na nich, troufám si říct, výjimečného, jsou ty otázky na dětství. Často si povídáme, a o dětských letech nepadne ani slovo, a přitom tehdy nás tolik věcí formovalo a utvářelo to, kdo jsme teď. Tím, že se o tom bavíme, a tím, že otázky na kartičkách jsou velmi variabilní a nabízejí širokou paletu odpovědí, můžete jít při hře skutečně do hloubky. Když jsem je hrála poprvé, zapovídala jsem se se svým spoluhráčem až do sedmi do rána. Těším s kým dalším si budu povídat a hrát.

bookbypatrik
06.11.2021 4 z 5

Nikdy nezapomeň bylo milým překvapením! Neskutečně inspirativní a motivační čtení, které poukazuje na důležitou myšlenku -abychom nezapomněli na dítě v nás a šli si za svými sny. Předává ale i spoustu dalších věcí a zkušeností, díky čemuž se budu ke knize rád vracet.

Štítky knihy

rozvoj osobnosti, osobní rozvoj životní styl

Autorovy knížky

Lenka Rzepková
česká, 1995
2021  56%Nikdy nezapomeň

Kniha Nikdy nezapomeň je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x