Nikdy

Nikdy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468438/bmid_nikdy-Aeh-468438.jpg 4 214 50

Nejnovější dramatický špionážně-politický thriller z pera mistra vypravěče přináší poutavý, akční i hluboce lidský příběh ze současnosti, ve kterém se mírově smýšlející představitelé tajných služeb a špičky světových velmocí snaží zabránit katastrofě. Na začátku čelí drobným lokálním konfliktům – v saharské poušti či na Korejském poloostrově –, ty však kvůli eskalaci odvet ve stylu „oko za oko, zub za zub“ mohou velice rychle přerůst ve světovou válku, jako se to stalo už v minulosti. A Ken Follett varuje: snažme se, aby k tomu nedošlo znovu. Nikdy. Protože se současným arzenálem zbraní by nás už nejspíš nečekala žádná budoucnost...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Never , 2021


více info...

Přidat komentář

icewind
25.03.2024 3 z 5

Takovýto opus si asi zaslouží trochu podrobnější zhodnocení a ne jako když někdo někam hodí atomovku se slovy "se s tim smiř". Tudíž....kde je sakra Rusko? Tedy myšleno jako jedna z klíčových jaderných velmocí, pochybuji, že by v rámci takového konfliktu někdo v Moskvě pouze čučel z okna jestli už to náhodou neletí. Ostatně zemí disponujících jadernými zbraněmi je povícero a je dost možné, že místo atomového pokeru by se začalo hrát spíše cosi jako vole lehni.
Nicméně to jak všechny ty události více či méně nápadně spějí do finále je opravdu poměrně znepokojující, bohužel stejně tak jsou místy znepokojující patetické řeči a myšlenky paní prezidentky a love story v rámci tajných služeb, tahle milostná linka to byl docela úlet.....kupodivu ta druhá tokající větev (myšleno dějová) mi nijak zásadně nevadila, spíš naopak. Větev třetí zmíněna možná naštěstí lehce v náznacích, protože hlavně je potřeba rozlomit sušenku.
Celkově hodně politiky, což jsem očekával a problém s tím nemám, jádro čínských komunistů bylo stejně tvrdé jako jejich letitá saka a severokorejští ultras přispěli svou troškou do mlýna ohledně teorie, že pyro není zločin.
Zkrátka světové události, které nikdo zažít nechce, ale zároveň nikdo nezaručí, že se to nestane......

javirgo
19.03.2024 3 z 5

Z celé knihy mě bavily jen události z Afriky s příběhem Abdula a Kiah. Naopak prezidentka Pauline se svojí snahou zachránit svět mě přišla málo uvěřitelná a moc sympatií ve mě nevyvolala. Napětí knize ubírá její rozvláčnost. Tři hvězdičky dávám pouze z úcty k autorovi a jeho předešlým, zejména historickým románům.


Káťa484
02.03.2024 5 z 5

Od 11. září se celý svět zaměřil na boj s terorismem. Kniha vypadala, že se bude tímto směrem ubírat. Bylo tedy překvapením kam to nakonec směřovalo. Svět by neměl opomíjet drobné konflikty byť v současné době je hodně co řešit.

dan-sam
01.02.2024 4 z 5

Vydání v roce 2022 snad nemohlo být příznačnější. Naštěstí se čtenáři hraje Ken Follett čistou hru a od prologu nenechává prostor pochybám. I přesto dokáže vzbudit sympatie ke svým postavám a je zřejmé, že některé z nich má doopravdy rád. A tak, když dojde na krutost, která jednoduše musí přijít, nezneužívá vybudovaných náklonností, jako to dělají někteří autoři převážně povídek. Strany (každá z oněch 750) pěkně plynou a kupodivu ani přepínání jednotlivých perspektiv (nezávislých vláken příběhu) nevadí, člověk rád přeskočí z jedné linky k jiné. Velmi solidní, jak se na autora sluší. A nejděsivější je stejně krátká předmluva.

orinka3
03.10.2023 2 z 5

Připadám si, jako bych koukala na béčkový americký film, kde se to jen hemží padouchy, záškodníky i statečnými agenty. Nahlížíme do soukromí americké (které jiné, že) prezidentky a aby to bylo přitažlivější, tak se tu řeší i její rodinné vztahy. Zasvěcené hovory s dospívající dcerou jsou tak trochu komické a knižní. A samozřejme je tu i nejedna lovestory. Napsané je to s řemeslnou rutinou, postavy schematicky rozhozené, nechybí tu láska, přestřelky, pašování osob, drog. To všechno v rámci hrozícího celosvětového konfliktu, o kterém se tu hodně, opravdu hodně řeční. No.....tak tuhle knihu si pan spisovatel mohl pro mě klidně ušetřit. Mohl ji poskytnout jako vzorek pro lekce tvůrčího psaní. Je tu totiž všecko, kvůli čemu se to dobře čte. což ovšem ještě není záruka kvality ;) Ať se na mě pan Follet nezlobí, ale nudila jsem se jen což.

Lolila
17.07.2023 4 z 5

Veľmi dobrý román s aktuálnou témou. Je hrozné zistiť ako rýchlo sa môže zničiť svet, všetko je so všetkým prepojené. Jedno zlé rozhodnutie - a už to nezastaví nikto.

21olaf
11.06.2023 3 z 5

Nevím, ale příliš dlouhé.

Jack Bauer
02.06.2023 4 z 5

Velmi dobrý a aktuální román, ale nejvíc se mě líbila dějová dobrodružná linka s Abdulem a Kiah. Kdyby se toto mělo stát, nemá smysl panikařit a utíkat někam dál od místa dopadu, ale jít přímo do centra a nechat se v miliontině sekundy vypařit než bolestivě umírat na následky z ozáření třebas týden nebo měsíc. Do krytu nejenže nedoběhnete, ale ani se vás tam nevpustí, to jen jen pro vyvolené a ani bych tam nechtěl přežívat s vědomím, že na povrch se už nikdy nepodívám nehledě o tom , že se tam začne ponorková nemoc, psychózy, šikana, vraždění a nakonec kanibalismus. NIKDY bych po jaderné válce nechtěl přežívat, raději okamžitou smrt. Živí budou závidět mrtvým. A něco takového jsem od knihy čekal, popis hrůz a dnů a roků poté. Kniha byla jen o popisování drobností vyvolávajích konflikt a hašteření politiků. Na toto téma jsou lepší knihy a filmy, asi jsem se moc těšil a od Folletta očekával větší drama.Na plný počet i přes dobrou čtivost to není.

Kiah viděla poprvé v životě velkou jachtu:
To je větší než dům kde jsem bydlela. K čemu to slouží?
Abdul ukázal na muže se dvěma mladými ženami. Jen pro potěšení.

Doporučuji čtěte: Ono se to už děje

Ella_85
26.03.2023 4 z 5

Mam Folletta rada, jeho Stoleti jsem si neskutecne uzila, ale tahle kniha se urcite neda precist jednim dechem.
Je to az moc realisticke a nekdo by ten knoflik vazne zmacknout mohl.
Dlouho mi trvalo se zacist, nektere pasaze me nebavily ani trochu a proste jsem prelistovala. Kazdopadne je tahle kniha vyjadreni toho, co by se mohlo stat. Doufam, ze nestane, nikdy.

derminator
18.03.2023 4 z 5

Na knihu Nikdy jsem se těšil, kniha je zajímavá a velni podrobně až reálně popisuje jak vlastně jednoduše může začít válka. Ken Follet je Mistr vypravěč, ale umí lepší knihy než Nikdy, kniha mě bavila ale zase není to nic co by mě posadilo na prdel. 75%.

Bedřich63
07.03.2023 4 z 5

Není to má první kniha od autora a určitě ani není poslední.
Drobné zeštíhlení na úkor některých zbytečně zdlouhavých popisných pasáží by této knize určitě prospělo. Ale Ken Follett má většinou hodně objemné knihy.
Kniha reaguje na aktuální světové dění a hrozby. Jedná se o fikci, tak můžeme doufat, že to u toho i zůstane a že nás nedostihne podobná realita. Podobné knihy jsem už četl, takže můžu trochu srovnávat a proto 4*.
No a ještě použiju text ze zadní strany obálky:
"Všichni chceme věřit, že naši vůdci a představitelé vědí, co dělají. Že nikdy nedopustí, aby náš svět skončil v ohni války. Jenže...co když si všichni říkají, že ustoupit by měl ten druhý? Aby sami nepřišli o výhodu a neztratili tvář. Nebo prostě proto, že nechápou, kam události směřují."
Tento citát se ale netýká naší malé země, ale spíš těch zemí nazývaných jako velmoci. Nás bych spíš přirovnal z mnoha důvodů k tomu Čadu, ve kterém se odehrává část děje.

ElizPetrova
05.03.2023 3 z 5

Kniha by mohla být minimálně o třetinu kratší a vyzněla by stejně. Většina hlavních postav mi byla nesympatických, určité pasáže mě vyloženě nudily. Postava americké prezidentky byla za mě taková umělá, ne moc uvěřitelná, nedokážu to přesně popsat.. o to méně je pro mě příběh uvěřitelný z toho důvodu, že zde vůbec nefigurovalo Rusko, bez kterého si konflikt takového rozměru nedovedu moc dobře představit. Nicméně cíl, který tato kniha sleduje, naplněný byl a je opravdu děsivé uvědomit si, že od jaderné války nás může vést pár kroků špatným směrem.

TheSarcasm
17.01.2023 5 z 5

Uff. To tedy byla síla, zvlášť v dnešní době. Hodně znepokojivá, ale vážně dobrá kniha. Postavy byly sice dost šablonovité, jejich jednání bych ještě před rokem považoval za poněkud zjednodušené, ale do příběhu, který je fikcí a románem, zapadly výborně. Líbilo se mi střídání děje z pohledu různých osob a míst. Lehký závan progresivismu se k celkovému dokreslení atmosféry docela hodil a nepůsobil násilně, naopak, tím že americká prezidentka byla žena to vyznělo snad ještě děsivěji. V souvislosti s tím co se dnes děje se ale nejedná o lehké a bezstarostné čtení. Slabším povahám knihu raději nedoporučuji.

JitaJL
15.01.2023 5 z 5

Od Folletta jsem přečetla asi všechno, co bylo do ČJ přeloženo. Jeho romány ze středověku mě fascinují a i když v nich někdy popisuje krutost, je to taková ta středověká krutost...
NIKDY je ze současnosti. Trochu jsem autorovi nevěřila, že může něco poutavého napsat i k tak vážnému tématu jako je hrozba jaderné války. Může a umí. Klobouk dolů. Ale ta krutost současná je mnohonásobně horší než ta středověká. A ač se to nečetlo hezky, četlo se to jedním dechem. DOPORUČUJI.

petrarka72
08.11.2022 5 z 5

Můj první Follett - a můj první politický thriller takového rozsahu. A ano, asi se, po nutné relaxační přestávce, pustím do dalšího. Navzdory tomu, že se zejména v této době nečetl lehce; navzdory tomu, že dobré tři čtvrtiny knihy útočí spíš na rozum než na emoce; a navzdory tomu, že mi sakra trvalo, než jsem se těmi více než sedmi sty stranami prokousala (pravda, od DEFCON 2 to šlo samo). Zástupné postavy světonázorů těch dole i těch v nejvyšších patrech politiky, od Číny přes obě Koreje po USA, fungují přesně tak, aby eskalovaly (strašné, v ději často frekventované slovo) drama s takřka šachovými pravidly; prezidentka Greenová, jakož i prezidentka No jsou přinejmenším v románu na svém místě, kontrast mezi ženským a mužským myšlením je nepochybně natolik nesmiřitelný, že by byla chyba ho pominout (ať si Forrest ve svém jinak zajímavém komentáři říká, co chce :-). Za mne doporučuji.

Hopulka
07.11.2022 3 z 5

Očekávaného veledíla mého oblíbeného autora jsem se nedočkala, naopak mě potkalo zklamání.

Kniha se v dnešní vrtkavé době čte velmi těžce a s obavami, a na čtenáře po dočtení může dopadnout úzkost.

Víc nemám co dodat, lépe než čtenář Forrest bych to neshrnula…

Forrest
04.11.2022

Spisovatel Ken Follet je nesporně "pan" spisovatel. Jeho historické romány jako byly Pilíře země či Na věky věků a další jsem nejenom se zájmem přečetl, ale inspirovalo mě to k nahlédnutí do skutečné historie popisovaného období.

Ovšem román Nikdy mě poněkud zklamal i rozesmutněl, ale spíš zklamal. Ústřední myšlenka díla je velmi aktuální a tak nemohla ani autora takového formátu chladnou.

Mě se ovšem příliš nelíbil úhel pohledu autora. Možná jen asi trochu víc čtu mezi řádky, moc konfrontuji současnost a tím i srovnávám.
Pominu-li poněkud feministické pojetí (příliš mnoho žen ve vrcholné politice i akčních hrdinek) to skutečně ponechme stranou.
Tak se mi nelíbí třeba ta pozitivní proklamace zasahování Tajné služby a i Armády USA a spojenců ve Světě. Samozřejmě pod záminkou boje proti terorizmu nebo potačování lidských práv.
V románu jsou tyto intervence glorifikovány a ospravedlňovány. Ale srovnám-li si třeba kauzu Vrbětice a co kvůli tomu dělo, že i kdyby to skutečně provedli ruští agenti... tak prostě jedna strana.. "ta správná" strana dělající to samé je v pořádku, ale běda provede-li to samé strana, která je v současné době ta špatná.

Nechci zabíhat do internetových komentářů serveru "Novinky nebo Neviditelný pes", ale v tomto mě román dosti zklamal.
Nic méně, určitě si své čtenáře a hlavně myslím čtenářky najde.
Dílo nezatracuji, naopak velmi doporučuji, ale stejně tak doporučuji objektivně vnímat souvislosti současného dění. Nejsou tak jednoznačné

hankapimi
24.10.2022 5 z 5

Od Kena Folletta jsem přečetla všechno, co kdy napsal a co u nás bylo vydáno. U tohoto mrazivého politického thrilleru, co by se mohlo stát, kdyby nějaké nicotné půtky přerostly v agresivní válku velmocí, mne několikrát zastihlo svítání. Dnes už to není puška proti pušce, dnes už je to o jaderných, atomových, chemických a biologických zbraních. Pumách, minách, dronech, střelách a hlavicích, odpalovaných ze země, letadel, ponorek i lodí. Depresivní četba, člověk jen doufá, že se takové apokalypsy NIKDY nedožije. Naopak mne potěšil a obohatil vhled do mezinárodní diplomacie, souboj soukromého a pracovního života, složité vztahy mezi jednotlivými státy. Neobyčejný počin pana Folletta, plný počet a povinná četba pro všechny státníky, kteří si honí své ego, v součastnosti nanejvýš aktuální !!

AlenaF
16.10.2022 5 z 5

Děsivé čtení. Doufám, že se popisovaná apokalypsa nestane skutečností.

Kanylka
11.10.2022 3 z 5

Kniha mě zklamala. Taková "pohádka" pro dospělé na dobrou noc.